Παιδικοί φόβοι: Πώς θα τους ξεπεράσει

παιδικοί-φόβοι-πώς-θα-τους-ξεπεράσει-415783

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά σε μικρή ηλικία να αναπτύσσουν κάποιους φόβους, που συνήθως σχετίζονται με το σκοτάδι, κάποια ζώα, τους γιατρούς ή την απουσία των γονιών τους. Για να βοηθήσετε το μικρό σας να μη φοβάται τόσο, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές.

Δείξτε στο παιδί σας ότι ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα καθώς και ότι όλοι οι άνθρωποι φοβούνται κάποια πράγματα. Ωστόσο είναι σημαντικό να διαχειριστείτε και εσείς τους φόβους σας, ώστε να μην τους μεταφέρετε στο παιδί σας.

Εξηγήστε του με τη βοήθεια ενός παραμυθιού ότι αυτό που φοβάται δεν είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνο για τον εαυτό του ή την οικογένεια του.

Χωρίς να υποβαθμίζετε τους φόβους του, προσπαθήστε να το εκθέτετε σταδιακά στην κατάσταση που το φοβίζει προσφέροντας του την ασφάλεια που χρειάζεται (π.χ. μπορεί να αρκεί η παρουσία σας).

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε φράσεις του τύπου «αν δεν φας θα φωνάξω τον μπαμπούλα» γιατί αυτό είναι πιθανό να του προκαλέσει υπερβολικούς φόβους.

Μην είστε υπερβολικοί σε κάποιες αντιδράσεις σας (π.χ. να είστε πολύ αυστηροί αν λερωθεί) και αφήστε το να είναι πιο ανέμελο.

Όταν το παιδί φοβάται το γιατρό μπορείτε να το πάτε μία πρώτη επίσκεψη στο χώρο του γιατρού να τον γνωρίσει κι έπειτα να τον εξετάσει και συνέχεια να το καθησυχάζετε.

Για να αντιμετωπίσει τον φόβο του σκοταδιού αφήνετε την πόρτα του δωματίου του ανοιχτή ή και ένα φωτάκι αναμμένο.

Αποφύγετε να είστε απαιτητικοί με τις επιδόσεις του για να μην αναπτύξει υπερβολικό φόβο ότι θα κάνει λάθος.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook