Πήραν τα πάνω τους οι τιμές μετά τις ζημιές από ανεμοθύελλα

πήραν-τα-πάνω-τους-οι-τιμές-μετά-τις-ζημ-650618

Μια σειρά ανατιμήσεων στις τιμές παραγωγού των θερμοκηπιακών προϊόντων – χωρίς αυτές όμως, σύμφωνα με τους αγρότες, να φαίνονται ικανές να επηρεάσουν και τιμές των καταναλωτών – σηματοδότησαν οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες ανεμοθύελλες στην ανατολική, κυρίως, Κρήτη. Την ίδια ώρα, σε επάρκεια και σε τιμές που δε θα είναι διαφορετικές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά θα είναι και τα είδη κρεάτων που θα μπορούν να βρουν στην τοπική αγορά τις ημέρες αυτές, ενόψει των Απόκρεων, οι καταναλωτές του νομού Ηρακλείου.

Ας δούμε όμως τι γίνεται με τα κηπευτικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλη Ορφανουδάκη, μετά τις πρόσφατες καταστροφές «υπάρχει μια ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις τιμές. Έχουν ελαττωθεί οι ποσότητες. Και πιθανότατα αυτό να οφείλεται σε αυτό το λόγο. Έχουμε δηλαδή μια τάση αύξησης των τιμών σε όλα τα προϊόντα. Για παράδειγμα, μπορεί σήμερα που μιλάμε οι ντομάτες να πωλούνται από τους παραγωγούς στα 0,40 με 0,50 ευρώ το κιλό και αυτή να είναι μια πολύ χαμηλή τιμή, αλλά πριν από 10 μέρες οι ντομάτες έμεναν απούλητες ή είχαν τιμές όχι άνω των 0,20 με 0,30 ευρώ το κιλό»…

Αναφορικά για παραδείγματα με άλλα προϊόντα, ο Μανόλης Ορφανουδάκης ανέφερε ότι «οι πιπεριές Φλωρίνης, που πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν πάνω από 2 ευρώ το κιλό, μπορεί τώρα να είναι στο 1,30 με 1,40, αλλά πριν από δέκα μέρες δεν ξεπερνούσαν το 1 ευρώ»…

Σε ό,τι αφορά το αγγούρι, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου είπε πως «υπήρξε μια «κοιλιά» πρόσφατα. Και τώρα έχει και αυτό μια ανοδική πορεία. Και εκτιμώ ότι αυτή η ανοδική πορεία στο αγγούρι έχει να κάνει και με τις ζημιές αλλά και με το κρύο που έκανε στη συνέχεια. Όλα έχουν επηρεάσει την κατάσταση, αφού προκάλεσαν τη μείωση της παραγωγής του»…

Για τις τιμές των καταναλωτών, ο Μανόλης Ορφανουδάκης εκτιμά ότι «αυτές οι ανατιμήσεις νομίζω ότι δε θα επηρεάσουν το λιανικό εμπόριο. Γιατί, έτσι κι αλλιώς, οι τιμές εκεί ήταν υψηλές. Ο καταναλωτής, έτσι κι αλλιώς, πλήρωνε ακριβά. Και όλη αυτή τη διαφορά που υπήρχε την επικαρπούνταν οι μεσάζοντες».

Στο μεταξύ, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί κάποια έλλειψη στα αγαθά αυτά και σε καμία περίπτωση ο Μανόλης Ορφανουδάκης δε θεωρεί να υπάρχει κάποια δικαιολογημένη εισαγωγή σε τέτοια προϊόντα για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.

Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα

Ποια είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί στο κρέας; Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος τονίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια στα ντόπια αιγοπρόβατα.

«Περιμένουμε τώρα τις Απόκριες για να δούμε πώς θα πάρει η δουλειά. Οι τιμές σε όλα τα είδη κρέατος θα είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «στο κατσίκι έχουμε μια μικρή έλλειψη λόγω των καιρών, αλλά καλυπτόμαστε μέχρι τώρα».

Έτσι, σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου εξηγεί ότι ο καταναλωτής θα βρει το αρνί γύρω στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό και το κατσίκι από 9 μέχρι 9,80 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα χοιρινά, οι τιμές είναι ανάλογες της προέλευσης του κρέατος. Αν είναι δηλαδή ντόπια ή εισαγόμενα και ανάλογα με το κομμάτι. Για παράδειγμα, στην μπριζόλα οι τιμές κυμαίνονται από 4,50 μέχρι 5,20 ευρώ το κιλό, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος μιλάει πάντοτε για τα κρέατα της ντόπιας προέλευσης.

«Εμείς έχουμε το καλύτερο αγαθό που υπάρχει στην Κρήτη, δηλαδή το αρνί και το κατσίκι μας, αλλά ούτε κι εμείς οι ίδιοι το γνωρίζουμε»… Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Βερτούδος συμβουλεύει τους καταναλωτές να ψωνίζουν πάντοτε από τον κρεοπώλη της γειτονιάς τους και να ζητούν πάντοτε να βλέπουν τις ταμπέλες και τις σφραγίδες των σφαγίων.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook