Πήγαμε χαρούμενοι στο Μπάλο Χανίων – Φύγαμε συγχυσμένοι απ’ το έγκλημα που συντελείται εκεί

πήγαμε-χαρούμενοι-στο-μπάλο-χανίων-φ-729102

Κρήτη, Χανιά, αποφασίσαμε και εμείς να πάμε στα ωραία γνωστά μέρη.

Οπότε ξεκινήσαμε από τη περιοχή Νοπίγια στα Χανιά που μέναμε, να πάμε στο Μπάλο, 13 Αυγούστου, είχε κίνηση, περνάμε την Κίσσαμο και φτάσαμε στην αρχή του δρόμου για Μπάλο Χανίων. Ένας ωραίος μεγάλος χωματόδρομος κατάλληλος (!) για μία περιοχή που θέλει να ονομάζεται Νατούρα και τότε μας σταματάει μία κυρία και μας λέει: «Καλησπέρα είναι 1 ευρώ το άτομο, για το καθαρισμό της περιοχής».

Ωραία λέω από μέσα μου από τη μία, και από την άλλη σκέφτηκα πόση εφορία πληρώνω, από το μισθό μου και ότι σε κάθε αρχαιολογικό, πολιτισμικό χώρο πρέπει να πληρώνω, πεισμώνω και απαντάω: «Αν θέλετε 1 ευρώ για το καθαρισμό να το πάρετε από τους τουρίστες, αρκετά πληρώνουμε οι ντόπιοι». Η επανάστασή μου έπιασε τόπο, πέρασα και συνέχισα το δρόμο μου, προς την εξερεύνηση της παραλίας Μπάλος. Χωματόδρομος πολλά αυτοκίνητα, γκρεμός στα δεξιά, ξερό το βουνό, αλλά όλα καλά, πηγαίναμε να μαγευτούμε.

To GPS από την αρχή του χωματόδρομου έλεγε 25 λεπτά, στα 15 λεπτά της διαδρομής, ξεκίνησε μία ουρά σταθμευμένων αυτοκινήτων και εκατοντάδες τουρίστες πεζοί περπάταγαν κοκκινισμένοι, ξεφλουδισμένοι κάτω από τον ήλιο για να πάνε ή να γυρίσουν από τη παραλία, εμείς με τη μηχανή πηγαίναμε στη κόκκινη κουκίδα του GPS που ήταν ο χώρος στάθμευσης.

Όταν φτάσαμε αντικρίσαμε δύο κιόσκια, ένα του δήμου που πουλούσε βρώσιμα προϊόντα έτοιμα για άμεση κατανάλωση και τουρίστες να παίρνουν κάτι να πιούν και από ότι άκουσα από έναν την ώρα που πήγα να ρωτήσω αν έχει και άλλη καντίνα, πούλησε η καντίνα του Δήμου στον άμοιρο τουρίστα, ένα νερό μικρό και έναν χυμό μικρό 4,5 ευρώ. Ρωτάω: «Η καντίνα του Δήμου κάτω στη παραλία έχει και αυτή καραβίσιες τιμές;». Η απάντηση της κυρίας ήταν ότι οι τιμές είναι του Δήμου, σταθερές. Ήθελα να ελπίσω σε μια καλοπροαίρετη εξυπηρέτηση της καντίνας, και όχι αισχροκέρδειας, οπότε είπα εντάξει και ένα ευχαριστώ που το εννοούσα. 

Λίγο πιο κάτω το δεύτερο κιόσκι ήταν ενός ιδιώτη που πουλούσε με καμάρι όπως ανακάλυψα μετά, ντόπια προϊόντα, μέλι, κρασί και άλλα, όπου οι τιμές ήταν πιο χαμηλές και από τα προϊόντα της καντίνας του Δήμου. Θα ξαναγυρίσω στον άνθρωπο ιδιώτη, σε λίγο. Είχαμε πλέον αφήσει τη μηχανή και πεζοί κινηθήκαμε και εμείς στο μονοπάτι, άνθρωποι χάιδευαν και τάιζαν τις άγριες κατσίκες, που ανήκουν σε ιδιώτες και σφάζονται από αυτούς και βόσκουν στην περιοχή Νατούρα, που παρεμπιπτόντως είχε κάποια ελάχιστα δέντρα που τα έψαχνες με το κιάλι.

Λίγο πιο κάτω και άλλο κιόσκι, έγραφε “taxidonkey” κοίταξα τα ζωάκια, ήταν στη σκιά και καλοταϊσμένα. Προχωρήσαμε, βγάλαμε φωτογραφίες την υπέροχη θέα και μετά από λίγο είδαμε και άλλο κιόσκι “taxidonkey”. Όπως έμαθα μετά, ήταν 6.000 άτομα σ’ αυτήν την περιοχή Νατούρα. 

Φτάνοντας στον όμορφο, κακόμοιρο Μπάλο, πήγα στην καντίνα και ζήτησα δύο μικρά μπουκαλάκια νερό. «Τι σας χρωστάω;». Μου απαντάνε: «2 ευρώ». Να’ σου μία ακόμα σφαλιάρα και τα λόγια ενός καθηγητή μου στο σχολείο, θα πληρώνεται το νερό πιο πολύ από τη βενζίνη. Αλλά ας απολαύσουμε το μέρος. Κάτι μύριζε περίεργα, όπως τόνισε και η κοπέλα μου. Απάντησα ασυναίσθητα και με κάποια βάση λογικής στη λογική του Νατούρα, τα φύκια θα είναι όπου γίνεται αποσύνθεση από τη ζέστη και το νερό. Συνεχίσαμε, αλλά για να σας προλάβω, μετά συνειδητοποιήσαμε ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό που μυρίζαμε, ήταν πίσσα.

Κάτσαμε και εμείς σε δύο ξαπλώστρες με την ομπρελίτσα τους και ακούγαμε τα πλοία που ήταν αραγμένα στη περιοχή του Μπάλου που μετέφεραν το κόσμο να έχουν συνεχόμενα τη μηχανή τους ανοιχτή, παράξενα όλα αυτά, ακόμα παραδόξως δεν τα είχα βρει κατακριτέα, γιατί όλοι φερόντουσαν φυσιολογικά και είχα γίνει ένα με τους υπόλοιπους, κάτι απλά ήταν εκεί και με πείραζε.

Μπήκαμε να κολυμπήσουμε, κόσμος πολύς στο νερό μέσα, με τη κοπέλα μου ζούσαμε τον έρωτά μας και ο σκύλος μας γάβγιζε λίγο έξω στη ακτή δεμένος στην ομπρελίτσα. Ξάφνου με τσίμπησε ένα ψαράκι και σαν μαγικό άρχισα να βάζω τα δεδομένα που προανέφερα σε μία σειρά και να συνειδητοποιώ το έγκλημα που συντελούνταν στον Μπάλο, των πανέμορφων Χανίων Κρήτης (και προφανώς και σε εκατοντάδες άλλες παραλίες).

Βγήκαμε έξω στις ξαπλώστρες και είπα να επεξεργαστώ το τοπίο, η άμμος ήταν άρρωστη, το νερό το ίδιο, ο κόσμος πολύς, η μηχανή του πλοίου ανοιχτή, – το μέρος συνειδητοποίησα ότι ψυχορραγούσε και άρχισα να κλαίω, συγχύστηκα, τράβηξα φωτογραφίες και είπα θα γράψω κάτι πρέπει να ακουστεί το τι συμβαίνει, πρέπει η κοινωνία να προλάβει.

Το μέρος πεθαίνει εκεί, είναι μέρος για σαλάχια και δελφίνια, όχι για άπειρους ανθρώπους που πάνε εκεί στο βωμό της selfie και μολύνουν με τα αντηλιακά τους, τα πλαστικά τους, τις γόπες τους, το πετρέλαιο και τα λάδια του καραβακίου, εκεί είναι ένα μέρος ιερό, όπου θα έπρεπε ευσεβής όλοι μας να είμαστε παρατηρητές, ο κάθε ένας μας που πηγαίνει, να είναι για ένα προσωπικό τάμα, για να παρατηρεί τη τόση ομορφιά της φύσης και όχι να έχει τις τόσες ανέσεις του γαϊδουριού, του πλοίου και να μην εκτιμά την ιερότητα για το που βρίσκεται. 

Τις αρχές όμως και τους κανόνες τους βάζει ο εκάστοτε Δήμος μέσω της κοινωνίας που τον ψήφισε και εδώ στην Κίσσαμο Χανίων παρατηρήσαμε ότι ο Δήμος έμοιαζε απών. Ανεβαίνοντας πια ελαφρά συγχυσμένος και στεναχωρημένος για αυτό που αντίκρισα, είδα εκεί το κιόσκι με τα ντόπια προϊόντα και λέω στο κύριο που ευρισκόταν εκεί: «Ωραία μπίζνα στήσατε, τι να σας πω!» Μου απαντάει το παλικάρι: «Έλα ε παέ, να πιείς κάτι».

Μου βάζει ένα κρασί, το πίνουμε και με ρωτάει τι έπαθες, γιατί είσαι συγχυσμένος και του εξηγώ τι είδα και μου απαντάει, σε καταλαβαίνω και εγώ το ίδιο νιώθω, πριν 20 χρόνια, άλλο μέρος και πλέον κάθε χρόνο όλο και χειρότερα, το μόνο που θέλουν όμως και τους νοιάζει είναι να διώξουν εμένα σαν να είμαι εγώ αυτός που κάνει τη ζημιά, με το κρασί και το μέλι που πουλώ.

«Θες να κάνεις κάτι;» μου λέει, «πήγαινε στο Δήμο και κάνε αναφορά μήπως το δει η νομαρχία και σταματήσει το έγκλημα. Ακόμα προλαβαίνουμε, αν δεις το Ελαφονήσι, θα καταλάβεις που βαδίζει ο Μπάλος. Εγώ έχω κάνει και οι φίλοι μου αναφορά, αλλά δεν φτάνει». Μετά από αυτές τις κουβέντες, πήρα τον αριθμό του και είπαμε στο επανιδείν και του υποσχέθηκα ότι θα στείλω στο Δήμο, έστω και email, όπως και θα κάνω. Πόσους τέτοιους τόπους ξέρουμε και τι κάνουμε για αυτούς;

Η οικονομία όμως που ζούμε είναι η οικονομία της φύσης, το δικό μας οικονομικό σύστημα ανήκει στην οικονομία της φύσης, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να εναρμονιστούμε – μόνο καλύτερα θα ζήσουμε έτσι! Ό,τι και αν κάνουμε η φύση θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω και λαβωμένη. Σε εμάς κάνουμε πρώτα το κακό, πλούσιοι και φτωχοί, δεξιοί και αριστεροί, κεντρώοι, όλοι. Είτε μας αρέσει ή όχι, στην ίδια κοινωνία ζούμε, ας το συνειδητοποιήσουμε και ας πορευτούμε ενωμένοι.

Να διαβάσουμε μία μέρα στο μέλλον, «οι φυσικοί πόροι της γης φέτος είχαν περίσσευμα, από αυτά που κατανάλωσε ο άνθρωπος». Η φύση είναι απεριόριστη, εμείς αυτοπεριοριστήκαμε με το καταναλωτικό τρόπο ζωής μας και απλά την απομυζούμε, όπως συμβαίνει, καλή ώρα, με τον κακόμοιρο Μπάλο Χανίων… 

Βασίλης Τζομπανάκης – lifo.gr

13 thoughts on “Πήγαμε χαρούμενοι στο Μπάλο Χανίων – Φύγαμε συγχυσμένοι απ’ το έγκλημα που συντελείται εκεί

  1. Αγαπητέ φίλε επισκέπτη, μερικές σκέψεις πάνω στο κείμενό σου…
    Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις για τον υπερκορεσμό από επισκέπτες της περιοχής του Μπάλλου. Όμως το να ασκείς κριτική ως λάτρης της φύσης, αφού επισκέφθηκες την περιοχή στις 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ είναι υπερβολή. Τι περίμενες? να είναι η περιοχή άδεια από επισκέπτες ?αν ο Δήμος περιόριζε τον αριθμό των επισκεπτών ανά ημέρα, είμαι σίγουρος ότι όλοι εμείς θα σχολιάζαμε αρνητικά.
    Αυτό που με στενοχώρησε πιο πολύ είναι η νοοτροπία του δικαιώματος ελεύθερης εισόδου σε φυσικούς ή ιστορικούς χώρους. Επικαλείσαι το δικαίωμα του Έλληνα να μπαίνει ελεύθερα παντού …γιατί? Ο έλληνας ρυπαίνει λιγότερο από τον ξένο τουρίστα? Πέρα από το παράνομο του πράγματος, αφού σε χώρα της Ε.Ε. δεν επιτρέπονται διαφορετικές πολιτικές εισόδου σε αρχαιολογικούς ή άλλους χώρους ανάλογα με την καταγωγή των επισκεπτών, το ότι θεώρησες «επανάσταση» να μην πληρώσεις το 1 ευρώ , με θλίβει…και εσύ έκανες τη ζημιά σου στο περιβάλλον όπως ο κάθε επισκέπτης ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Τα περί τιμών στα καταστήματα της περιοχής είναι περιττό να σχολιαστούν γιατί δεν σε υποχρεώνει κανείς να αγοράσεις κάτι από αυτά…
    Και για να κλείσω χαριτολογώντας…προφανώς δεν είσαι ντόπιος αφού μιλάς για ΤΟΝ ΚΙΣΣΑΜΟ .. επίσης λίγη προσοχή στην ορθογραφία δεν θα έβλαπτε…

  2. Δημος Κισσαμου, ο δημος που εδω και τουλαχιστον 10 χρονια καταστρεφει συστηματικα τις 3 παραλιες χρυσορυχεια που διαθετει στα διοικητικα του ορια. (Μπαλος, Ελαφονησι, Φαλασαρνα). Τις παραλιες αυτες οι χωριατες που ετυχε να κατοικουν στο πανεμορφο τουτο μερος -για κακη μας τυχη- τις βλεπουν καθαρα μονο σαν νουμερα στους ισολογισμους τους. Το Ελαφονησι εχει ηδη καταστραφει, ο Μπαλος το ιδιο και τα Φαλασαρνα τα σωζουν προς το παρον οτι η παραλια «κοιταει» ανοιχτα και ανανεωνεται καπως.. Λοιπον φιλοι μου Καστελιανοι, αλλα και οι αλλοι απο την Παλιοχωρα που εχουν ενα κομματι απο το Ελαφονησι, ακουστε το καλα, το μερος δεν σας ανηκει. Αλλα και αν τα καταφερατε προς το παρον μην αγχωνεστε, σε λιγο καιρο δεν θα πηγαινει κανεις πια σε αυτες τις παραλιες αφου θα φτασει και παραεξω η «βρωμα» οτι τα μερη ειναι κατεστραμενα οικολογικα. Και θα παρετε και στον λαιμο σας και τον υπολοιπο νομο Χανιων. Αφου οι τουριστες το μονο που ξερουν και αυτο για το οποιο ερχονται ειναι ο Balos και το Elafonisi…

  3. εντάξει εσύ που λες ότι όλοι εγκληματούν εις βάρος της φύσης γιατί έπρεπε να πάρεις και τον κοπρίτη στην θάλασσα?
    εάν δεν κάνω λάθος σε οργανωμένες παραλίες με κόσμο και μην μου πεις ότι ο μπάλος δεν είναι απαγορέυονται τα σκυλιά!

  4. Πολύ ωραία τα γράφει ο άνθρωπος γιατί τον κριτικάρετε; Να και ένας άνθρωπος με ευαισθησία που κατάλαβε που βαδίζουμε.

    Εσείς εδώ στην Κρήτη σκέφτεστε πλέον μόνο το χρήμα και πουλήσατε την ψυχή σας στον τουρισμό my friend. Se logo t’ha milate greeklish

    1. ουτε ωραια τα γραφει ο ανθρωπος ουτε ευαισθησια εχει με το κολοσκυλο του στην παραλια ουτε ουτε ουτε

      ασε που ειναι και τζαμπατζης…..

      ενα ευρω ρε φιλε !!!???? δεν γουσταρει δλδ και γουστο του κουμαντο του να πανα μαμηθει….???
      απο την πολυ ευαισθησια θα ειναι??

      οσο για τον χαρακτηρισμο natura και τα ανυπαρκτα δεντρα που τα μπλεκει …..εεε ….
      ο χαρακτηρισμος natura δεν εχει να κανει με δασικο χαρακτηρισμο….

      δεν πειραζει…. αυτο απο την πολυ αλληλεγγυη θα ειναι….

      ουτε ωραια ειναι η αληθεια βεβαια αλλα το που πουλαει κανεις την ψυχη του το αφηνω ασχολιαστο …
      VARDIS…. se «logo» tha mas peis oti eisai apo tin kriti……

  5. μην και σας κανει κανεις κακη κριτικη -ακομη και με καλες προθεσεις- σκυλιαζετε και βγαζετε σπυρια! λιγη τετοια… «ευαισθησια» να ειχατε προς την καταλληλη κατευθυνση, θα ηταν λιγουλακι καλυτερο αυτο το νησι που παει απο το κακο στο χειροτερο καθε μερα.. καθε μερα… λαλαλα…. αλλα οταν θα τα εχετε κανει ρημαδι ολα, τοτε μπορει και να παρει καμια στροφη το κεφαλακι σας 🙂 μα θα ‘ναι πια αργαααααα….

    σας πειραξε η… ορθογραφια του, σας πειραξε το «κολοσκυλο» (ο κωλος γραφεται με ωμεγα αμορφωτε) που ρυπαινει λιγοτερο απο τον ανθρωπο αστοιχειωτοι μπουρτζοβλαχοι, σας πειραξε που ειχε νιονιο στο κεφαλι του και αξιοπρεπεια και δεν πλερωσε το τελειως παρανομο 1 ευρω για το «καθαρισμο» (εδω γελανε και οι πισσες του Μπαλου και σηκωνονται οι γοπες και χορευουν πεντοζαλι!!!)

    καταλαβετε το πια, ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. τελεια και παυλα. Δεν εχει μα -μου-ναι-μεν-αλλα, το διαλυσατε το μερος.

    ναι ο ξενος δεν καταλαβαινει οτι το κυριο τοπιο χλωριδας στην Κρητη ειναι οι θαμνοι στα κατσικοβραχα, επιτρεψτε του το λαθος του, αλλα οτι τα βρωμοπλοιαρια με τις πισσες και τα νερα που αφηνουνε καταστρεφουνε και θαλασσα και ακτη, οι πισσες βεβαια ερχονται και απο τα θαλασσια ρευματα μιας κι εκει ειναι περασμα μεγαλων εμπορικων… οι λιγδοξαπλωστρες ομως, τα σκουπιδια, η υπεριτιμηση προιοντων ειναι δικο σας λαθος.

  6. Αλληλεγγυε,κάνουμε και κανένα ορθογραφικό πάνω στην βιασύνη μας και ευτυχώς είμαι Κρητικός αλλα όχι Χανιώτης.;-)

    Άντε να πουλήσεις καμμία χωριάτικη τώρα για 8 ευρώ σε κανένα τουρίστα.

    Ούτε καμάκια δεν έχει πια η Κρήτη και αυτή τη δουλειά στους Αλβανούς την αφήσατε.

    Μόνο το χρήμα κυνηγάτε.

  7. Κανονικά η έπρεπε να ντρέπεσαι που γράφεις όλο το κατεβατό από τη στιγμή που αρνήθηκες να πληρώσεις το 1 ευρώ ως γνήσιος Ελληναρας . 5 ε έπρεπε να είναι για όλους και με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών ανά ημέρα . Το ίδιο και στο Ελαφονήσι .

  8. έχουμε γεμίσει αλληλέγγυους και χίπηδες που κουβαλάνε τα κοπρόσκυλα τους από την Νέα χώρα μέχρι τους Άγιους αποστόλους και την Χρυσή ακτή.και ενώ μένω δίπλα αναγκάζομαι να τρέχω στον πλατανιά που είναι πιο ακριβά και δεν συχνάζουν ούτε Αλβανοί-βούλγαροι-χίπηδες-ζωόφιλοι να κάνουν μπάρμπεκιου κάτω από τα αρμυρίκια στην Χρυσή ακτή ούτε να ξεροχαλιζονται μέσα στην θαλλασα αλλά ούτε να βλέπω σκατουλες να επιπλέουν!!!Αθηναίοι-καλιτσουνάδες-γύφτοι που θέλουν να κάνουν τσαμπα διακοπές αη στο…….να αδειάσουν και οι δρόμοι!!!!!!

    1. Άμα δεν έρχονταν όλοι αυτοί που βρίζεις να σου αφήνουν τα ωραία τους λεφτά, θα ζούσες αγαπητέ μου ακόμα σε κανένα μετόχι άπλυτος και ξυπόλυτος να βοσκάς κατσίκια και γίδια !
      Όσο για το ευρώ που πλήρωναν όλοι οι υπόλοιποι, φάνηκε το αποτέλεσμα στην καθαριότητα της παραλίας ! Οι πίσσες και οι γόπες ήταν απλά εικαστική παρέμβαση 😉
      Για αυτό ας αφήσουμε τις αμπελοφιλοσοφίες κι ας προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε κάτι καλύτερο για την Ελλαδίτσα μας.
      Πάντα πρέπει να κρατάμε 2-3 θετικά στοιχεία από κάθε σχόλιο και να πηγαίνουμε παρακάτω …

      1. Γιατί να μου αφήσουν λεφτά,μήπως έχω συμφέρον?ούτε ενοικιαζόμενα έχω αλλά ούτε μαγαζί, ψιλικατζίδικο ούτε ελεύθερος επαγγελματίας είμαι. Εσύ μπορεί να παίρνεις παράδειγμα την πάρτι σου αλληλέγγυε-άπλυτε,εγώ κανείς τουρίστας εσωτερικός η εξωτερικός δεν θα μου άλλαζε το μηνιάτικο!!!!
        έπρεπε να κυκλοφορούσε ο Μπόγιας για κάτι τύπους σαν και σένα μπας και σωθούμε σαν κράτος!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook