Πέρασαν τα τεστ οι τράπεζες: Ζητούνται 290 εκ. ευρώ για Εθνική και Eurobank

πέρασαν-τα-τεστ-οι-τράπεζες-ζητούνται-2-46737

ethniki_eurobankΜε εξαιρετική επιτυχία πέρασαν τα τεστ αντοχής οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Θα χρειαστούν συνολικά 290,5 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή επάρκεια τους. 

Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα θα χρειαστεί 273 εκατ. ευρώ και η Eurobank 17,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια. 

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία, καθώς και τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα παραμείνουν στην διάθεση της κυβέρνησης ως «μαξιλάρι» για την έξοδο από το μνημόνιο. 

Την ίδια στιγμή κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ προκύπτουν για 25 εκ των 130 τραπεζών που συμμετείχαν στις «δοκιμασίες αντοχής» (stress tests) τις οποίες διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, η αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ.ευρώ, ενώ τμήμα 37 δισ.ευρώ εξ’αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα.
Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ.ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ.ευρώ αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ.ευρώ στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους. 

Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ.ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, εκ των 25 τραπεζών στις οποίες εντοπίστηκαν κεφαλαιακές ελλείψεις ύψους 25 δισ.ευρώ, οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ.ευρώ στη διάρκεια του 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook