Πέντε επικίνδυνοι διατροφικοί μύθοι που επιτέλους πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

πέντε-επικίνδυνοι-διατροφικοί-μύθοι-276235

Μαθαίνουμε συνεχώς καινούριες πληροφορίες για τρόφιμα που είναι υγιεινά, και για τρόφιμα που πρέπει να προσέχουμε, και πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιες από αυτές τις δηλώσεις αληθεύουν. Ας δούμε μερικούς από τους πιο κοινούς διατροφικούς μύθους που κυκλοφορούν – και μπορεί να μας προκαλούν μεγαλύτερο κακό – και ας τους καταρρίψουμε μια και καλή.

  • Μύθος #1: Τα αυγά είναι επικίνδυνα για την χοληστερίνη

Τα αυγά περιέχουν σίγουρα μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης (περίπου 211 mg σε ένα μεγάλο αυγό), και για πολλά χρόνια θεωρούνταν επικίνδυνα. Κι όμως, η επίδρασή τους στα επίπεδα χοληστερίνης του σώματος είναι περιορισμένη. Έχει αποδειχθεί ότι η χοληστερίνη που προέρχεται από φαγητά δεν επηρεάζει την χοληστερίνη που έχουμε στο αίμα μας. Αντιθέτως, τα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα και trans λιπαρά είναι αυτά που προξενούν το μεγαλύτερο κακό. Επιπλέον, όταν καταναλώσουμε ένα τρόφιμο πλούσιο σε χοληστερίνη (όπως τα αυγά), το σώμα μας παράγει λιγότερη, για να κρατήσει τις ισορροπίες. Συνεπώς, τα αυγά είναι μια πολύ σωστή διατροφική επιλογή, και μπορούμε να τα καταναλώσουμε αρκετές φορές την εβδομάδα – πόσο μάλλον, είναι χορταστικά και μπορούν να μας βοηθήσουν να προσέξουμε το βάρος μας, και είναι γεμάτα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

  • Μύθος #2: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι να κόβουν τους υδατάνθρακες από την διατροφή τους. Κι όμως, χρειαζόμαστε υδατάνθρακες, καθώς είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας. Πρέπει, όμως, να προτιμάμε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Αν κόψουμε αυτά τα τρόφιμα από την καθημερινότητά μας, χάνουμε σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Αν, λοιπόν, πρέπει να κόψουμε κάποιους υδατάνθρακες από την ζωή μας, αυτοί πρέπει να είναι οι απλοί υδατάνθρακες, που είναι πλούσιοι σε θερμίδες, μα δεν έχουν μεγάλη διατροφική αξία – όπως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα γλυκά.

  • Μύθος #3: Τα φρούτα έχουν πολλή ζάχαρη

Εν μέρει είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως διατρέχουμε κίνδυνο. Η ζάχαρη των φρούτων, η φρουκτόζη, είναι διαφορετική από την λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη, και όταν την καταναλώνουμε, διασπάται μέσα στο συκώτι, που σημαίνει ότι δεν αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης μας. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων σε φυτικές ίνες καθυστερεί την διαδικασία της χώνεψης, και μας κρατάει χορτασμένους για περισσότερη ώρα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνουμε· ακόμα και το πιο υγιεινό τρόφιμο μπορεί να μας προκαλέσει κακό όταν το τρώμε σε υπερβολικές ποσότητες.

  • Μύθος #4: Οι πατάτες δεν είναι υγιεινό φαγητό

Ναι, αν η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας όποτε ακούμε την λέξη πατάτα είναι ένα πιάτο με λιπαρές, αλατισμένες τηγανιτές πατάτες με τυρί, τότε οι πατάτες δεν είναι υγιεινό φαγητό. Μαγειρεμένες, όμως, με τον σωστό τρόπο, δηλαδή ψητές και όχι βουτηγμένες σε βούτυρο ή λάδι, είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C. Βέβαια, πρέπει να προσέχουμε, καθώς οι πατάτες προκαλούν αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, γι’ αυτό και πρέπει να τις συνδυάζουμε με καθαρή πρωτεΐνη και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, που θα ρίξουν τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος. Επίσης, προσπαθήστε να τρώτε τις πατάτες σας με την φλούδα – θα λάβετε ακόμα περισσότερες ίνες και θρεπτικά συστατικά.

  • Μύθος #5: Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι λιγότερο υγιεινά από τα φρέσκα

Για την ακρίβεια, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να είναι ακόμα και πιο υγιεινά από τα φρέσκα, και να περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αυτό συμβαίνει επειδή διαλέγονται και καταψύχονται όταν βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση, διατηρώντας όλα τα πολύτιμα συστατικά τους. Αντίθετα, τα φρέσκα λαχανικά μπορεί να χάσουν λίγη από την διατροφική τους αξία στον ταξίδι τους μέχρι το σούπερ μάρκετ. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε, είτε επιλέγουμε κατεψυγμένα, είτε φρέσκα λαχανικά, είναι να μην τα μαγειρεύουμε σε υπερβολικό βαθμό, καθώς έτσι χάνουν ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook