Πάνε για χωρισμό;

πάνε-για-χωρισμό-456096

Δήλωση της Φώφης με νόημα μετά την οξύτατη επίθεση Βενιζέλου κατά της ηγεσίας

Η προσπάθεια άμβλυνσης της διχαστικής εικόνας του ΠΑΣΟΚ που έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την οξύτατη επίθεσή του στην ηγετική ομάδα για τη στάση της στο θέμα της εκλογής νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι στο επίκεντρο της δράσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η επίθεση Βενιζέλου κρίθηκε από την ηγετική ομάδα ασύμμετρη και αποδόθηκε στη συσσώρευση έντασής του από τις κινήσεις αυτονόμησης του κόμματος από τη δική του πολιτική διαδρομή, την οποία εμφανίζει σαν μονόδρομο, αυτή δηλαδή του παρακολουθήματος της Ν.Δ. στο πλαίσιο σύμπηξης ενός φιλοευρωπαϊκού απολίτικου μετώπου.

Η Γεννηματά αντέδρασε ήπια στις βολές Βενιζέλου ζητώντας από όλους να προτάξουν το «εμείς» αντί του «εγώ», δείχνοντας ότι μάλλον έχουν οριστικοποιήσει την άποψή τους ότι αργά ή γρήγορα οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Στο ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αναφορές του πρώην προέδρου για αποχώρησή του από το κόμμα αν υπάρξει συνεργασία με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Πάντως το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να ισορροπήσει το αρχικό ζήτημα που προκάλεσε την κρίση, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ξεκινά από μηδενική βάση και ότι δεν είναι δεδομένη η συμφωνία, αφού θα πρέπει η πρόταση να ξεκινήσει πια από το μηδέν.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι έχουν βασίσει πια τη στάση τους στο να μην έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ΕΣΡ, με βασικό πολιτικό επιχείρημα ότι, από τη στιγμή που δεν ακυρώθηκε ο νόμος αλλά μια σειρά από διατάξεις περνάνε μέσα από το «φίλτρο» του ΕΣΡ πριν γίνουν αποφάσεις του υπουργού, το όργανο θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τη στενή κομματική επιρροή.

Το Ποτάμι εμμένει στην πρόταση να αναλάβει επικεφαλής ο Μιχάλης Σταθόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Σημίτη, εκτιμώντας ότι και η πρόταση της Ν.Δ. για τον Θ. Κουτρομάνο είναι μια καλή πρόταση, αλλά όλα θα συνεκτιμηθούν από τη συνολική πρόταση που θα καταθέσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη σημερινή διάσκεψη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, που ανέλαβε τη διαχείριση του όλου θέματος, επέμεινε στην ανάγκη να γίνουν διακομματικές συνεννοήσεις, εκτός δημοσιότητας, προκειμένου να συζητηθούν τα ονόματα και η σύνθεση του ΕΣΡ χωρίς να «καίγονται» δημόσια αξιόλογα πρόσωπα.

Κατά τα λοιπά στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η μεγάλη στελεχιακή μαγιά που έχουν, μπορεί να συμβάλει στην εκλογική αναζωογόνηση του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά από το Ρέθυμνο, όπου παρευρέθηκε στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια από την ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου, δήλωσε ότι καθημερινά πυκνώνουν οι τάξεις του ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι τους αδικούν οι δημοσκοπήσεις που τους δείχνουν καθηλωμένους.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αν δεν υπάρξουν διχαστικές λογικές και εσωτερικές υπονομεύσεις, η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να καταστεί τρίτη και σοβαρά υπολογίσιμη δύναμη.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook