Ο Χανιώτης που έκανε το άλμα: Με σήμα “Κρήτη” εξάγει στην Ευρώπη βιολογικά προϊόντα

ο-χανιώτης-που-έκανε-το-άλμα-με-σήμα-κ-31537

bio

Στην πρώτη σελίδα της γερμανικής εφημερίδας το παράδειγμα του Νεκτάριου Μαραθάκη της εταιρείας «Aspersa»

Ότι δεν κατάφεραν τόσα χρόνια οι κρατικές υπηρεσίες, το πέτυχε ο Κρητικός παραγωγός, τα προϊόντα του οποίου βρίσκονται στα ράφια των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ της Αυστρίας και της Γερμανίας

marathakisΤο ενιαίο όνομα Κρήτη που ονειρεύονται χρόνια φορείς και Πολιτεία, το έχει κάνει εδώ και 15 χρόνια πράξη μια κρητική εταιρεία που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Η εταιρεία ονομάζεται “Aspersa” και ασχολείται μεταξύ άλλων με εξαγωγές βιολογικών προϊόντων από την Κρήτη στο εξωτερικό και κυρίως σε Γερμανία και Αυστρία. Στα 15 χρόνια πορείας της έχει περάσει πολλές θετικές διακυμάνσεις, αλλά το αξιοσημείωτο είναι πως μέσα στην κρίση, οι εξαγωγές της έχουν αυξηθεί κατά 35%, ενώ συνολικά ο τζίρος της εντός κι εκτός Ελλάδας σημειώνει αύξηση 17%.

Πίσω από την Aspersa βρίσκεται ένας άνθρωπος «του θερμοκηπίου και της αγοράς», ο Νεκτάριος Μαραθάκης, που είναι συνιδρυτής της εταιρείας. Με σπουδές Πολιτικού Μηχανικού, Οικονομετρίας και Χρηματοοικονομίας, ο Νεκτάριος Μαραθάκης πέρασε από αρκετές πολυεθνικές εταιρείες ως στέλεχος, έως ότου αποφασίσει να κάνει τα δικά του βήματα.

Καταγόμενος από το Πλατάνι Χανίων κι έχοντας σχέση λόγω οικογένειας και καταγωγής με τα θερμοκήπια και την αγροτική παραγωγή, είδε την ευκαιρία δεκαπέντε χρόνια πριν κι ανακάλυψε την εμπορία βιολογικών καλλιεργειών ως μονόδρομο.

«Όταν ξεκινήσαμε ήταν δύσκολο και για τους παραγωγούς να ασχοληθούν με τη βιολογική καλλιέργεια διότι υπήρχε στο μυαλό τους μεγάλο ρίσκο, αλλά και για εμάς με το εμπόριο, διότι υπήρχε ένα ταμπού» αναφέρει» ο Νεκτάριος Μαραθάκης, περιγράφοντας τα πρώτα του βήματα.

«Η εμπειρία που είχα όμως από τις επιχειρήσεις στις οποίες είχα εργαστεί, αλλά και η ενασχόληση μου με τον αγροτικό τομέα, με βοήθησαν πάρα πολύ, διότι χρειάζεται αρκετή εμπειρία και κατάρτιση» προσθέτει για να τονίσει:

«Στη δική μας περίπτωση τα πράγματα ήταν ευκολότερα διότι είχα λόγω των ασχολιών μου και την κατάλληλη εμπειρία, τις γνωριμίες, αλλά και τη γνώση του συστήματος. Δεν ήμουν αποκομμένος από την αγορά, υπήρχαν οι κατάλληλες επαφές».

kisamos

Μόνο Κρήτη

Από το ανατολικότερο ως το δυτικότερο άκρο της Κρήτης, συλλέγονται προϊόντα στην Κίσσαμο Χανίων προκειμένου να συσκευαστούν και να φύγουν για αγορές του εξωτερικού. Τα προϊόντα είναι αποκλειστικά βιολογικά ανώτερης ποιότητας, ενώ για τους ξένους αποτελούν «μάννα εξ’ ουρανού».

«Ειδικά στη Γερμανία δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα από πού είναι το προϊόν, αρκεί να περνάει τις δικές τους πολύ αυστηρές πιστοποιήσεις κι όλα τα απαραίτητα στάδια ελέγχων» υποστηρίζει ο κ. Μαραθάκης και προσθέτει:

«Οι Γερμανοί ή οι Αυστριακοί δεν μας κάνουν χάρη όταν επιλέγουν τα προϊόντα μας. Υπάρχει ένα πολυδαίδαλο και σκληρό σύστημα ποιοτικών ελέγχων από το οποίο περνούν και στο οποίο δεν ενδιαφέρει ο τόπος καταγωγής».

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Aspersa τονίζει επίσης πως στη σύγχρονη εποχή η εταιρεία του έχει κατορθώσει να κάνει πράξη την ενωμένη Κρήτη σε σχέση με τις εξαγωγές των προϊόντων, ενώ δίνει ένα μάθημα παραγωγικότητας κι επιχειρηματικού πνεύματος.

«Η Κρήτη ενωμένη μπορεί να κάνει απίστευτα πολλά πράγματα, αρκεί να έχει τη θέληση γι’ αυτό» τονίζει και προσθέτει:

aspersa«Δεν είναι περίοδος το 2013 για Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η Κρήτη είναι μία, ενιαία και συνολικά μπορεί να έχει μια σπουδαία παρουσία. Μπορώ να πω μάλιστα με σιγουριά ότι όποιος έχει προϊόν καθαρό από υπολείμματα μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχει πολύ μεγάλη τύχη και όφελος στις τιμές πώλησης, από 30% – 50% πάνω από τις κανονικές».

Ο Νεκτάριος Μαραθάκης τονίζει επίσης ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν μπαίνουν στο «χρηματιστήριο» των εξωγενών παραγόντων τιμολογιακής πολιτικής, ενώ έχουν σταθερά υψηλές τιμές και ανεπηρέαστες για τις αγορές του εξωτερικού, εφόσον βέβαια πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές.

Πρόβλημα το κράτος

Ένα νέο συσκευαστήριο 2.500 τετραγωνικών μέτρων προετοιμάζεται να κατασκευάσει στα Χανιά ο συνιδρυτής της εταιρείας Aspersa. Παρ’ όλα αυτά όμως, τεράστιες είναι οι ενστάσεις του σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική.

«Εμείς δε ζητάμε ούτε επιδοτήσεις, ούτε βοηθήματα, ούτε παροχές από το κράτος. Απλά να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας» αναφέρει ο Νεκτάριος Μαραθάκης, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική οπτική στο κεφάλαιο «αγροτικό ζήτημα» που απασχολεί τον τελευταίο καιρό έντονα την επικαιρότητα.

«Όταν το πιο απλό γίνεται βουνό, δε ζητάμε τίποτα περισσότερο. Μόνο να εργαστούμε» τονίζει και προσθέτει:

«Θα μπορούσαμε να έχουμε και παραγωγή 200% πάνω. Όταν όμως δεν υπάρχει ρευστότητα κι ενώ εμείς βοηθάμε την πατρίδα μας αναλογικά μέσα από τους φόρους που πληρώνουμε, εκείνη δε μας ανταποδίδει ούτε την επιστροφή του Φ.Π.Α. υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Στο κράτος μόνο δίνουμε και με την πολιτική που ακολουθούν είναι σαν να μας λένε, δε μου φτάνουν αυτά που μου δίνεις θέλω και τα υπόλοιπα. Έτσι όμως ούτε ανάπτυξη, ούτε επιχειρηματικότητα μπορεί να προχωρήσει».

 

Πηγή: patris

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook