Ο Χανιώτης παιδίατρος Γιάννης Αποστολάκης για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β

ο-χανιώτης-παιδίατρος-γιάννης-αποστο-455871

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, γίνεται μεγάλη συζήτηση και για κάποιο εμβόλιο -συνήθως για το αντιγριπικό- και για το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β (τα τελευταία 2-3 χρόνια), διότι με το τέλος του φθινοπώρου και την έναρξη του χειμώνα, έχουμε έξαρση των κρουσμάτων.

Γράφει ο Γιάννης Αποστολάκης

apostolakis

Οι εμβολιασμοί για του ορότυπους (Α,C,W και Y) του μηνιγγιτιδόκοκκου που γίνονται καθολικά τα τελευταία 15-20 χρόνια, έχουν σχεδόν εξαλείψει τη μηνιγγίτιδα από τους συγκεκριμένους ορότυπους.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον ορότυπο Β, για τον οποίο το εμβόλιο κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2014 (Bexsero). Τα κρούσματα από τον ορότυπο Β στη χώρα μας το 2015 ήταν 66. Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι η θνησιμότητα ανέρχεται σε 10% των κρουσμάτων και οι μόνιμες βλάβες στους επιζήσαντες (νοσηρότητα) σε 10% – 15% (εγκεφαλική παράλυση, κώφωση, τύφλωση, επιληψία κ.α.) κι αυτό διότι συχνά προκαλεί τη λεγόμενη «κεραυνοβόλο σηψαιμική μηνιγγίτιδα» την οποία πολλές φορές ακόμα και με έγκαιρη διάγνωση δεν μπορούμε να αποτρέψουμε δυσμενή εξέλιξη για τους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια η μηνιγγίτιδα από τον ορότυπο Β, αντιστοιχεί στο 60%-70% του συνόλου των κρούσματων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας (στην Ευρώπη και στην χώρα μας),

Είναι γεγονός ότι 60-70 κρούσματα/ έτος στην Ελλάδα, με συνολικό παιδικό πληθυσμό δύο εκατομμυρίων (0-18 ετών) μπορεί να φαίνεται στους οικονομολόγους της υγείας και στους πολιτικούς υπεύθυνους, μικρό στατιστικά νούμερο… για εμάς όμως τους παιδιάτρους και κυρίως για τον κάθε γονιό ξεχωριστά, το παιδί του είναι… «ο κόσμος όλος!».

Το εμβόλιο Bexsero είναι ασφαλές και αποτελεσματικό (80%-85% ανοσία). Το κόστος του βέβαια για πολλές οικογένειες δυσβάσταχτο…

Απαιτούνται (ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού) από 2 έως 4 δόσεις (4 δόσεις για βρέφη 0-6 μηνών, 3 δόσεις για βρέφη 6-24 μηνών, 2 δόσεις για παιδιά δύο ετών και άνω) και το κόστος κάθε δόσης ανέρχεται σε 104 ευρώ (!) και δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό φορέα! Οι ηλικίες αυξημένου κινδύνου για νόσηση είναι τα βρέφη (0-18 μηνών) και οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες (14-25 χρονών).

Εν κατακλείδι, το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β (Bexsero) είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και συνιστάται από την ελληνική παιδιατρική εταιρεία, αφενός μεν ο καθολικός εμβολιασμός του παιδικού – εφηβικού πληθυσμού και αφετέρου η ένταξή του από το Υπουργείο Υγείας, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών με ταυτόχρονη ολική ή έστω μερική κάλυψη του κόστους του.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook