Ο Σταθάκης, το πωλητήριο στα Νεώρια των Χανίων και οι… πραγματικά απελπισμένοι | Photos

ο-σταθάκης-το-πωλητήριο-στα-νεώρια-των-738657

«Δεν θα παραμείνουν στο υπερταμείο τα ακίνητα που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον» επισημαίνει με  γραπτή του δήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την αναπαραγωγή σχολίου για την μεταβίβαση 196 δημοσίων ακινήτων των Χανίων, στην ΕΤΑΔ.

Τέλος στα σενάρια για υποθήκευση σύσσωμης της πολιτισμικής κληρονομιάς των Χανίων που διακινούνται από το πρωί στο διαδίκτυο, βάζει ο Χανιώτης υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, την υπογραφή του οποίου φέρει η μεταβίβαση των ακινήτων στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.».

Σταθάκης: Πολύ φασαρία για το τίποτα – Είναι απελπισμένοι

Ο κ. Σταθάκης, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει:

«Πολύ φασαρία για το τίποτα. Με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016). Στον ίδιο νόμο, όμως, προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η πλειοψηφία των ακινήτων του Δήμου Χανίων. Στο Υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά ακίνητα που προσφέρονται αποκλειστικά για εμπορική αξιοποίηση. Προκαλεί κατάπληξη ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ακόμα και σε μία τόσο απλή και σαφή γραφειοκρατική διαδικασία. Πρέπει να είναι πραγματικά απελπισμένοι…».

Τι συνέβη

Στις 19 Ιουνίου, εκδόθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, η απόφαση με την οποία εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να εκδώσει τις σχετικές πράξεις και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακινήτων, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., τα οποία εξειδικεύονται στην ίδια απόφαση.

Την απόφαση ανήρτησε στο προφίλ του σήμερα τοπικό στέλεχος της ΝΔ, με το σχόλιο ότι «τα ακίνητα αυτά οδεύουν ολοταχώς για «εγγύηση» επί του δημόσιου χρέους και για εκποίησή τους για την αποπληρωμή του, ερήμην των τοπικών κοινωνιών».

Βάζουν υποθήκη τα Νεώρια;

Σύμφωνα με έρευνα του zarpanews.gr στη λίστα με τα ακίνητα συμπεριλαμβάνονται όλα τα δημόσια κτήρια από την Δυτική Τάφρο με τους προμαχώνες της και το φρούριο του Φίρκα, μέχρι τα Νεώρια, το Παλιό Τελωνέιο, τη Ρεγγίνα, την Πλατεία Δικαστηρίων (με το άγαλμα του Βενιζέλου και την Αντιπεριφέρεια μαζί) τον λόφο Καστέλι, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πύλη της Άμμου, τον Δημοτικό Κήπο, το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και πολλά ακόμα…

Ωστόσο, βάσει του ίδιου νόμου, εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως και οι περιοχές Natura, οι εκτάσεις σε αιγιαλό και οι δασικές εκτάσεις και κατά συνέπεια, τα ακίνητα αυτά θα επιστραφούν μέσω μιας τυπικής διαδικασίας.

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: Στην γραμμή του άκρατου λαϊκισμού της ΝΔ η δημοσίευση

Θέση για το θέμα πήρε και η νομαρχιακή επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«Δε μας προκαλούν, πλέον, καμία έκπληξη οι τακτικές που μηχανεύονται οι κύριοι της Ν.Δ. στα Χανιά, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων και «υποψήφιος»» υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, ακολουθώντας τη γραμμή του άκρατου λαϊκισμού της Ν.Δ., ανάρτησε σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «196 δημόσια ακίνητα – φιλέτα του Nομού Χανίων μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και υπογραφή 9 Υπουργών». Αναφέρει, μάλιστα, τα επίμαχα ΦΕΚ (Β΄ 2320 & Β΄ 2317 – 19/6/2018), συμπληρώνοντας πως τα ακίνητα «οδεύουν ολοταχώς … για εκποίηση», ερμηνεύοντας τις Αποφάσεις όπως τον συμφέρει.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια, την οποία, εντέχνως, αποσιωπά κρύβοντάς την πίσω από αριθμούς της νομοθεσίας, όπως κάνουν και Μέσα Παραπληροφόρησης σαν το «Πρώτο Θέμα», που αποτελεί την «πηγή» του. Με δύο Αποφάσεις – μία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών και μία του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών – μεταβιβάζονται μία σειρά από ακίνητα στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου», ορισμένα από αυτά και στα Χανιά.

Στη δεύτερη Απόφαση (ΦΕΚ 2320/Β/19-6-2018) και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει, ότι «από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.».

Αν κάποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει στην παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 θα διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη παράγραφος εξαιρεί της μεταβίβασης: «α. Αιγιαλούς, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοπους, β. περιοχές Ramsar, γ. περιοχές Natura, δ. αρχαιολογικούς χώρους, ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής». Άρα, δε συμπεριλαμβάνονται στη μεταβίβαση ακίνητα όπως τα Νεώρια, το Φρούριο «Φιρκάς», το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η Πύλη της Άμμου, η Ανατολική και η Δυτική Τάφρος κ.ά., τα οποία κάποιοι σκόπιμα παρουσιάζουν ως μεταβιβαζόμενα.

Υπενθυμίζουμε, επιπρόσθετα, ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και ότι Υπουργεία και δημόσιοι φορείς ετοιμάζουν τις λίστες των ακινήτων που θα εξαιρεθούν της μεταβίβασης, αφού προβλέπεται η μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ και νέων ακινήτων, αλλά και η επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο μη αξιοποιήσιμων ακινήτων ή και ακινήτων που ανήκουν σε ειδικές εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Και κάτι τελευταίο, αλλά σπουδαίο: η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το γνωστό «Υπερταμείο»), της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο, έχει αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αξιοποίηση και εξυγίανσή της. Επιπρόσθετα και ο νόμος της Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (παρ. 1 άρθρο 196 του ν. 4389/2016) αναφέρει, ότι ο σκοπός της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Το δημόσιο συμφέρον για εμάς, όμως, δε σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως, προφανώς, σήμαινε για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που δημιούργησαν το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή είναι η διαφορά μας και δεν κρύβεται πίσω από την λάμψη πυροτεχνημάτων.»

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook