Ο Σταθάκης θέλει να μείνει στο Δημόσιο το 51% του ΔΕΣΦΑ

ο-σταθάκης-θέλει-να-μείνει-στο-δημόσιο-434644

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε με επιστολή του τους θεσμούς, για ένα νέο σχέδιο πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που προβλέπει την παραμονή στο Δημόσιο ποσοστού 51% κατά τα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ.

Το υπουργείο σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σταθάκη, προετοιμάζεται για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την επικαιροποιημένη αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος διαγωνισμός.

«Θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ με κάποιες αλλαγές που να τον προσαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα και να αξιοποιούν τις μεγάλες προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου. Αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους θεσμούς» ήταν η τελευταία επίσημη δήλωση του κ. Σταθάκη για το θέμα του ΔΕΣΦΑ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στην προκήρυξη του νέου διαγωνισμού έχουν συμπεριληφθεί δύο νέοι όροι για να διασφαλιστούν ο σεβασμός του ευρωπαϊκού πλαισίου και η προσέλκυση του καλύτερου δυνατού τιμήματος. Ο πρώτος όρος αφορά την απαγόρευση διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε εταιρεία που είναι ταυτόχρονα παραγωγός και έμπορος φυσικού αερίου και στοχεύει να αποφευχθούν τα γνωστά προβλήματα που προέκυψαν από την Ε.Ε. στην περίπτωση της Socar.

O δεύτερος όρος αφορά την υποχρεωτική πιστοποίηση και εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα πρέπει να έχει ο αγοραστής. Τις τελικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον ΔΕΣΦΑ αναμένουν Ευρωπαίοι επενδυτές που εμφανίστηκαν και στον προηγούμενο διαγωνισμό, όπως η βελγική Fluxys, η ιταλική Snam και η ισπανική Enagas αλλά και νέοι, όπως ο διαχειριστής δικτύου της Ρουμανίας TRANSGAZ.

Πηγή: Καθημερινή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook