Ο Σκουλάκης για την Δημοτική Αστυνομία

ο-σκουλάκης-για-την-δημοτική-αστυνομί-37000

Την πλήρη αντίθεσή του σε ενδεχόμενη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και στη μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκφράζει ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης με γραπτή δήλωση του, η οποία έχει αναλυτικά ως εξής:

dimotiki_astynomia xania«Την ώρα που ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαίος για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε απόφαση περαιτέρω αποδυνάμωσης των βασικών λειτουργιών και αρμοδιοτήτων των Δήμων από το κεντρικό κράτος.

Ως Δημοτική Αρχή εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόθεση κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της μετάταξης του προσωπικού αυτής στην Ελληνική Αστυνομία από την Κυβέρνηση καθώς μια τέτοια ενέργεια θα αφαιρούσε από το Δήμο τον κύριο ελεγκτικό μηχανισμό του για την διαπίστωση παραβάσεων που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της πόλης και των περιαστικών περιοχών του.

Άλλωστε δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται η Δημοτική Αστυνομία, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων, μεταξύ των οποίων, ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών και τη στάθμευση των οχημάτων, των διατάξεων που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές, στη λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων κ.α., της τήρησης των μέτρων που επιβάλλονται για την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους και πολλές άλλες. Για τους λόγους αυτούς θα έπρεπε η Δημοτική Αστυνομία να ενισχυθεί και όχι να καταργηθεί.

Επιπρόσθετα δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έχει συμβάλει μέχρι σήμερα τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Είναι από τους θεσμούς της πολιτείας που δεχόμενη απανωτά πλήγματα πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει δυσβάσταχτο τίμημα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό το κεντρικό Κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφασίζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αποδυναμώνουν έτι περαιτέρω τις δομές και τις υπηρεσίες των Δήμων, υποβαθμίζουν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οδηγούν στην κατάργηση της αυτοτέλειάς της.

Τέλος, καλούμε τους τέσσερις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των Χανίων να συμπαραταχθούν δημόσια με την θέση αυτή και να μην ψηφίσουν τα προωθούμενα νομοθετικά μέτρα, που «θυσιάζουν» ουσιαστικά την Αυτοδιοίκηση και τους υπαλλήλους της – και μάλιστα χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης – στο βωμό της διαθεσιμότητας…»

Σημειώνεται επίσης ότι αύριο Δευτέρα 08 Ιουλίου και ώρα 9:30 το πρωί με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Χανίων και εκπροσώπους της Δημοτικής Αστυνομίας, για το θέμα αυτό, στο Δημαρχείο Χανίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook