Ο Πρύτανης, το ξενοδοχείο, η Rosa Nera και η τοπική κοινωνία

ο-πρύτανης-το-ξενοδοχείο-η-rosa-nera-και-η-τοπι-560294

ΖΑΡΠ … Και λίγα λόγια για τα κτίρια του Πολυτεχνείου, τις «μπίζνες» του Πρύτανη και την κατάληψη της Rosa Nera

Εδώ ταιριάζει, αυτό που λέει ο «σοφός» λαός: «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα».

Να ξεκινήσουμε με ένα κρατούμενο στην όλη παρέμβαση: Ο χώρος που βρίσκονται τα κτίρια και το συγκεκριμένο σημείο, που προσφέρει μια μοναδική θέα στον επισκέπτη, θα πρέπει να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.

Το πώς αυτός ο χώρος και τα κτίρια, μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο που θα αποφέρει κέρδος στο Πολυτεχνείο, προκειμένου αυτό να φέρει σε πέρας το ακαδημαϊκό του έργο, είναι το θέμα της όλης συζήτησης.Αυτό που δεν είναι συζητήσιμο, είναι το να κάνει ο κ. Διγαλάκης, Πρύτανης του ιδρύματος, «μπίζνες» με την περιουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης και μάλιστα ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Οι διαδικασίες δε αυτές, αμφισβητούνται από μέλη της ίδιας της Συγκλήτου, ενώ καταγγέλλεται ότι έγιναν σχεδόν εν κρυπτώ και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση ή διαβούλευση με φορείς, συλλόγους και κατοίκους της περιοχής (Ω, ναι, τους πέφτει λόγος!).

Εδώ να σημειωθεί, καθώς έχει την σημασία του, ότι  η περιουσία του ιδρύματος προέρχεται κυρίως από δωρεές Χανιωτών. Στην προκειμένη περίπτωση δε, τα επίμαχα κτίρια δόθηκαν μετά από παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Παιδείας, για να καταλήξουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης.Και ναι, η Rosa Nera, πρέπει να αποχωρήσει από το κτίριο και να αναζητήσει αλλού στέγη. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Αφενός η στατικότητα του κτιρίου αμφισβητείται (έστω και όψιμα). Το κτίριο ανήκει σε όλους τους πολίτες αυτού του τόπου και όχι μόνο σε ομάδες και συλλογικότητες με την δράση των οποίων κάποιοι μπορεί να μην συμφωνούν, άρα ίσως αυτό να τους εμποδίζει να επισκεφθούν το χώρο. Αυτό δεν σημαίνει πως βέβαια πως είναι δεδομένο κάτι τέτοιο, αλλά ούτε όμως πως δεν συμβαίνει.

Όμως το δίλημμα «Rosa Nera ή εκσυγχρονισμός» στο οποίο κάποιοι επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους Χανιώτες, κατά τη γνώμη μου, είναι πλαστό, κίβδηλο και κατασκευασμένο. Από πού κι ως πού η δημιουργία ξενοδοχείου είναι η μόνη εναλλακτική της κατάληψης και ποιος άραγε έχει όφελος από το να βάλει τον κόσμο να διαλέξει το ένα ή το άλλο; Δηλαδή η κατάληψη έμεινε εκεί τόσα χρόνια επειδή δεν βρίσκαμε ξενοδόχο; Ή μήπως όσοι ζητούν στο σημείο τη διαμόρφωση ενός κυττάρου παιδείας και πολιτισμού, ανήκουν στη Rosa Nera;

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος και από αυτή την αξιοποίηση ωφελημένοι να είναι τόσο το ίδρυμα, αλλά και οι πολίτες.Και με τον τωρινό σχεδιασμό του Πολυτεχνείου, οι πολίτες δεν ωφελούνται αφού από τον «αποκλεισμό» της κατάληψης ο χώρος θα περάσει σε πραγματικό αποκλεισμό από ιδιώτη επιχειρηματία.

Ο τόπος έχει φορείς, αρχές και επιστημονικό δυναμικό επαρκές. Ας κάτσουν σε ένα τραπέζι να κουβεντιάσουν.

Τα κτίρια είναι κομμάτι της ιστορίας των Χανίων και ο περιβάλλων χώρος τους είναι δημόσιος χώρος, στο ομορφότερο ίσως σημείο της Παλιάς Πόλης και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί σε οποιοδήποτε σχέδιο προχωρήσει. Με μια στοιχειώδη διαμόρφωση και εξασφαλισμένη ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.

Επιλογές υπάρχουν. Σίγουρα όλες οι λύσεις δεν είναι εύκολες, όμως είναι εκεί. Το θέμα είναι εάν ορισμένοι έχουν ανοικτό μυαλό για να τις αναγνωρίσουν και όραμα για να τις υλοποιήσουν.

ΖΑΡΠ …

ΥΓ: Φωτογραφίες από τον λόφο του Καστελίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook