Ο Ομπάμα θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα | Video με δηλώσεις Σαμαρά και Ομπάμα

ο-ομπάμα-θέλει-να-βοηθήσει-την-ελλάδα-video-85129

Τη στήριξη του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο οβάλ γραφείο.

obama samaras

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη συζήτηση «εξαιρετική» και υπογράμμισε ότι

«θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτή την περίοδο των προκλήσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τι πρέπει να γίνει».

«Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έρχεται εδώ σε μία στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προσκλήσεις. Και μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έχει κάνει τολμηρές ενέργειες για να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να μειωθεί το βάρος που βιώνει η Ελλάδα αλλά ακόμη πιο σημαντικά για να αποδεσμευθούν τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού λαού και να μπορεί να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια οικονομία» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Είχαμε μία εκτενή συζήτηση για τις προκλήσεις που απομένουν και είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς είναι δεσμευμένος να συνεχίσει αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό που επίσης συμφωνήσαμε είναι ότι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν μπορούμε απλώς να βλέπουμε την λιτότητα σαν λύση. Είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο για δημοσιονομική σταθεροποίηση για διαχείριση του χρέους. Αλλά είναι επίσης σημαντικό η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας να βρεθούν στο επίκεντρο γιατί γνωρίζουμε από την ιστορία ότι αυτές οι χώρες που αναπτύσσονται και η απασχόληση είναι υψηλή υπάρχει παραγωγικότητα και οι οικονομίες προσχωρούν μπροστά. Τότε είναι πιο εύκολο γι’ αυτές τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους απ’ ό,τι οι χώρες όπου ο κόσμος νιώθει απελπισμένος» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο πρωθυπουργός Σαμαράς είναι δεσμευμένος να αναλάβει τις σκληρές ενέργειες που απαιτούνται αλλά είδα ότι θέλει να διασφαλίσει ότι ο ελληνικός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ. Και αυτό που του εξέφρασα είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν και να υποστηρίζουν την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης επισήμανε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας. «Συζητήσαμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις, τη στρατιωτική συνεργασία. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει συνεργαστεί μαζί μας για την πρόληψη τρομοκρατικών απειλών και σε μία σειρά άλλα θέματα έχουν φιλοξενήσει σημαντικά στοιχεία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και τους είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα της περιοχής και ειδικά στην επίλυση του Κυπριακού. «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε το ευρύτερο περιβάλλον στην Μεσόγειο, τα Βαλκάνια. Όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός μερικές φορές είναι μία γειτονιά που δημιουργεί προκλήσεις και η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και ρόλο εταίρου καθώς αντιμετωπίζουμε θέματα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια. Υπάρχει μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή που μιλάμε να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση δεκαετιών και η ένταση στην Κύπρο και να επιλυθεί. Και μας ενθαρρύνουν τα μηνύματα από τις κοινότητες των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων. Εργάζονται πολύ στενά από κοινού και να δούμε εάν θα υπάρξει πρόοδος σε αυτόν τομέα. Είμαστε περήφανοι για την φιλία και την εταιρική σχέση με τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο τα θέματα της οικονομίας και ιδιαίτερα την ανεργία των νέων. «Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση με τον πρόεδρο και μία ανάλυση για διάφορα θέματα. Πρώτα από όλα θέλω να πω ότι οι δύο χώρες μας και οι δύο λαοί μας είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι. Όχι γιατί πολεμούν μαζί στη διάρκεια της ιστορίας τους πάντα για ευγενή σκοπό αλλά γιατί αγαπούν και στηρίζουν τις ίδιες αξίες όπως η ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Έτσι χαίρομαι που είμαι εδώ» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Όσον αφορά την οικονομία. Ναι έχουμε περάσει δύσκολα. Οι θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός αλλά δεν θα γίνουν μάταια γιατί αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη. Φυσικά θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά η έμφαση πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους. Γιατί όπως είπα στον πρόεδρο ειδικά στην Ελλάδα η ανεργία των νέων έφτασε το απίστευτο νούμερο του 60% και ο ελληνικός λαός έχει θυσιάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό και τα ενεργειακά αποθέματα. «Από την άλλη πλευρά προσπαθούμε να κάνουμε όσα μπορούμε για να σταθεροποιήσουμε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Πιστεύω ότι η περιοχή έχει πολλά προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα μπορούμε και με τη συνεργασία αυτή που έχουμε στους τομείς που περιγράψατε σε συνάρτηση πάντα με το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν βέβαια προβλήματα γύρω μας. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση, με τις εσωτερικές αναταραχές σε διάφορες χώρες και δυστυχώς το πρόβλημα της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σχετικά με το κυπριακό τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας. «Νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας προκειμένου να προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα περιλαμβανομένου και του Κυπριακού, που μετά τις νέες προτάσεις ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Εφόσον όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ. «Είπα στον πρόεδρο ότι βρίσκαμε τεράστια ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να ενώσουν αυτά τα αποθέματα προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιήσουν την ευρωπαϊκή ζήτηση ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Πηγή: real

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook