Ο κύβος ερρίφθη: Παράταση μνημονίου έως δύο μήνες

ο-κύβος-ερρίφθη-παράταση-μνημονίου-έω-190841

troika-symfonia-708Σε συμφωνία ήλθε η ελληνική πλευρά με τους εταίρους της στο Eurogroup της Δευτέρας με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η παράταση του Μνημονίου θα είναι έως δύο μήνες.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι δεν δεσμεύθηκε για νέα μέτρα, ενώ την Τρίτη καταφθάνουν στην Αθήνα, αρχικά τα τεχνικά κλιμάκια.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ανακοινωθέν του Eurogroup

Στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup– που έχει τυπικό χαρακτήρα και εκδόθηκε πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση – αναφέρεται, πάντως, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, «συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση». Το Eurogroup καλεί Αθήνα και Λευκωσία «να συνεχίσουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα αντίστοιχα προγράμματά τους με αποφασιστικότητα».

Σημειώνεται πάντως πως Ελλάδα και Κύπρος δεν αξιολογήθηκαν σήμερα, τύποις, καθώς υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής.

Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών των 16 προειδοποίησε πάντως πως άλλα επτά κράτη μέλη διατρέχουν τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρόκειται για τις Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία και Μάλτα που βρίσκονται σε προληπτικό σκέλος και για τις Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία που είναι σε διορθωτικό σκέλος.

Καμπανάκι χτυπά ειδικά για την Γαλλία όπου εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Το Eurogroup προβλέπει ότι η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Γαλλίας το 2015 θα είναι 0,3% του ΑΕΠ , ενώ απαιτείται 0,8% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Πάντως, το συμβούλιο χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της Γαλλίας να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι σύμφωνος με την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015.

Ως προς την Ιταλία το Eurogroup ανησυχεί ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους είναι επίσης σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μικρή παράταση και μετά… Πρόεδρος

Οι αποφάσεις, πάντως, του Eurogroup θα κρίνουν εν πολλοίς και τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική με αποκορύφωμα τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση επιθυμεί μικρή τεχνική παράταση περίπου ενός μήνα, ούτως ώστε να «κλείσει» η συμφωνία με την Τρόικα και να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μάλιστα, φέρεται να πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά να επισπευτεί πολύ η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα, ώστε να σταματήσει η πολιτική αβεβαιότητα και να πεισθούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να παράσχει ένα σταθερό πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook