Ο Κρητικός που ήταν κατάσκοπος 2 χωρών και πολέμησε τους Γερμανούς με 3 διαφορετικά κράτη!

ο-κρητικός-που-ήταν-κατάσκοπος-2-χωρών-κ-260291

Ο Ηλίας Δουνδουλάκης, με καταγωγή από τις Αρχάνες, είναι μια μοναδική περίπτωση ανθρώπου που πολέμησε τους Γερμανούς, καθώς το έκανε μέσα από τρεις διαφορετικούς στρατούς ή, καλύτερα, τις δυνάμεις τριών διαφορετικών χωρών, καθώς στην Κρήτη, όταν ξεκίνησε την αντίσταση κατά της κατοχής, δεν υπήρχε ελληνικός στρατός. Μάλιστα υπήρξε κατάσκοπος, αρχικά, των Βρετανών και στη συνέχεια των Αμερικανών.

Γεννημένος στο Οχάιο το 1923, όπου είχε μεταναστεύσει ο πατέρας του το 1910, επέστρεψε στην Κρήτη με την οικογένειά του, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο αδελφός του Γιώργος, σε ηλικία 2 ετών.

Μετά τη γερμανική επίθεση, τον Μάιο του 1941, βρέθηκε να βοηθάει τις αντιστασιακές ομάδες, ελληνικές και βρετανικές. Συνδέθηκε με την ομάδα του Πάτρικ Λι Φέρμορ και εντάχθηκε, μαζί με τον αδελφό του, στη βρετανική μυστική υπηρεσία SOE. Από την Κρήτη πήγε στην Αίγυπτο, ως πράκτορας της SOE και από εκεί επέστρεψε στην Αμερική, όπου εντάχθηκε στο Γραφείο Στρατηγικών Υποθέσεων (OSS – μετέπειτα βέβαια CIA!) μέχρι το τέλος του πολέμου. Ως κατάσκοπος των Αμερικανών ήλθε μάλιστα μέσα στον πόλεμο και υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μάλιστα είχε επαφές με τη Γκεστάπο, έχοντας, όπως περιγράφει σε ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε γι αυτόν στην Αμερική, μια κάψουλα με κυάνιο στο πέτο του σακακιού του, έτοιμος κάθε στιγμή να την καταπιεί, αν τον ανακάλυπταν οι Γερμανοί. Και έφτασε πολλές φορές κοντά στο σημείο να αυτοκτονήσει με τον τρόπο αυτό, για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών.

doyndoylakis 1Μετά την πόλεμο, έζησε στην Αμερική, απέκτησε 4 παιδιά και εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός, ενώ είχε συνεργασία και σε διάφορους τομείς με τη ΝΑΣΑ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Trained to be an OSS Spy» (Εκπαιδευμένος να είναι κατάσκοπος της OSS), αναφέρεται στην δράση του.

doyndoylakis 2

Πηγή : candianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook