Ο Καζαντζάκης συναντάει τον Μίνωα: Πλούσιες εκδηλώσεις και δράσεις για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα

ο-καζαντζάκης-συναντάει-τον-μίνωα-πλο-565965

Το έτος 2017, έχει ανακηρυχθεί από την Ελληνική Πολιτεία, ως έτος Νίκου Καζαντζάκη καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα – Κρητικού συγγραφέα.

Η αγάπη του Νίκου Καζαντζάκη για τον Μινωικό Πολιτισμό είναι γνωστή μέσα από τα έργα του. Εκεί ο μεγάλος συγγραφέας περιγράφει το διαχρονικό μεγαλείο του αρχαίου μινωικού πολιτισμού, την κρητική γη και τους ανθρώπους της.

Τόσο στα βιβλία του «Τα παλάτια της Κνωσού», όσο και στην αναφορά στον «Γκρέκο» αλλά κυρίως στην «Οδύσσεια» του, ο Καζαντζάκης τοποθετεί τους ήρωες όπως τον Οδυσσέα, με κεντρικό φόντο την Κρήτη και τον Μινωικό Πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών, με τον συντονισμό του καταγόμενου από την Κρήτη Α. Γενικού της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτριο Πλευράκη, διοργανώνει ειδικές τιμητικές εκδηλώσεις και δράσεις. Μια από αυτές, είναι και το επιμορφωτικό πρόγραμμα νέων ομογενών με τίτλο «Στα ίχνη του Καζαντζάκη» το οποίο υλοποιείται στην Κρήτη από 28/7 έως 10/8/2017 με την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου.

Στα πλαίσια αυτά, οι Έλληνες επιτυχόντες ομογενείς θα ξεναγηθούν στην Κνωσό, στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, στην Τύλισσο, στα Μάλια και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο Δίκταιο Άντρο τόπο γέννησης του Δία και έμπνευσης του μεγάλου συγγραφέα, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά κατά την παραμονή του στο Κράσι, μαζί με την γυναίκα του Γαλάτεια, τον Βάρναλη, και την Έλλη Αλεξίου.

Εκεί θα λάβει χώρα μινωικό δρώμενο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη. Σε αυτό θα ακουστούν αποσπάσματα του μεγάλου συγγραφέα για την αρχαία Κρήτη με παράλληλη αναπαράσταση των τελετών που περιγράφει στα βιβλία του.

Η εκδήλωση αυτή θα λάβει χώρα στους πρόποδες του σπηλαίου γέννησης του Δία «Δικταίου Άντρου» στο Καμπάνειο Ίδρυμα στις 7:00 μμ το Σάββατο 29 Ιουλίου, παρουσία της Αυτού Εξοχότητας Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και των Υφ. Εξωτερικών κ. Τέρενς Σ. Ν. Κουίκ και του Υφ. Παιδείας κ. Κ. Ζουράρι.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook