Ο Βιρβιδάκης «πλακώθηκε» με την Κωνσταντοπούλου

ο-βιρβιδάκης-πλακώθηκε-με-την-κωνστ-182165

virvidakis_konstantopoulouΤην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράκαμψη της διαδικασίας συζήτησης της τροπολογίας για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Χανίων της Ν.Δ Κυριάκος Βιρβιδάκης, είχε απορρίψει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συζητηθεί η τροπολογία σε κοινή συνεδρίαση με την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο τρεις ευρωπαϊκές αποφάσεις-πλαίσιο για την αμοιβαία αναγνώριση των ποινικών αποφάσεων. Στο νομοσχέδιο επισυνάφθηκε, εκπρόθεσμα, προχθές, η τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων, των εμπόρων και των επαγγελματιών σε 100 δόσεις, αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης. Παρότι δε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας είχε αναπτύξει το περιεχόμενο της τροπολογίας στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η εκπρόθεσμη κατάθεσή της απέκλειε την επεξεργασία της από την Επιτροπή.

Από την αρχή της συνεδρίασης, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην όλη διαδικασία και ζήτησε να συζητηθεί η τροπολογία σε ειδική κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που χειρίζεται θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε σχετικό αίτημα με τις υπογραφές όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις δύο Επιτροπές, και ζήτησε να αποφανθούν για το αίτημα οι εισηγητές των κομμάτων.

«Ο κανονισμός δεν μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίζω για κοινές συνεδριάσεις. Αρμοδιότητα γι’ αυτό έχει μόνον ο πρόεδρος της Βουλής. Σ’ αυτόν θα έπρεπε να απευθυνθείτε» απάντησε ο Κυρ. Βιρβιδάκης.

«Αν διαβάσετε το έγγραφο, αναφέρει πως το αίτημά μας κοινοποιείται στον πρόεδρο της Βουλής» απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου, ζητώντας από τον κ. Βιρβιδάκη «να αφήσει την Επιτροπή να αποφασίσει».

«Θέλετε να ρωτήσουμε την Επιτροπή για να παραβιάσουμε τον κανονισμό;» απάντησε ο κ. Βιρβιδάκης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να συζητούν δύο Επιτροπές και να αποφασίζει η μία».

Με την κ. Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει τον «εκφυλισμό και ευτελισμό του Κοινοβουλίου» και τον κ. Βιρβιδάκη να της συνιστά «να μάθει τρόπους», ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σχολίαζε πως «εμείς σεβόμαστε την ελευθερία των βουλευτών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περνά γραμμή στους βουλευτές τι να ψηφίζουν και τι όχι. Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός αλλού έχει πεθάνει, ενώ εσείς τον συνεχίζετε».

Λαμβάνοντας τον λόγο για λογαριασμό των ΑΝΕΛ, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη στηλίτευσε με τη σειρά της τη διαδικασία, υποστηρίζοντας πως η εσπευσμένη εισαγωγή τής τροπολογίας σε άσχετη Επιτροπή, η μη ακρόαση φορέων και η μη συζήτησή της, αποσκοπούσε στο να επιτρέψει στον κ. Δένδια να αυτοδιαφημιστεί. «Είναι κατανοητή η ανάγκη του κ. Δένδια για διαφήμιση ενόψει των εκλογών, η Β’ Αθήνας είναι δύσκολη περιφέρεια και θα αγωνιστεί για την επανεκλογή του, αλλά άλλο πράγμα οι επικοινωνιακές ανάγκες του καθενός και άλλο η λειτουργία της Βουλής. Δεν πρέπει να μετατραπεί η Βουλή σε ένα περίπτερο, όπου ο καθένας θα διαλαλεί την πραμάτειά του» ανέφερε στην ομιλία της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

«Αν ανοίξουμε τη διαδικασία να συζητάμε με το πρόσχημα του εκπροθέσμου αντικείμενο άλλων Επιτροπών, χειροτερεύουμε μια ήδη άθλια διαδικασία» παρατήρησε η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) και πρόσθεσε: «Δική μας πρόταση ήταν να εισαχθεί η τροπολογία ως νομοσχέδιο. Δεν είναι λύση να κάνουμε κοινή συνεδρίαση για ένα αντικείμενο που δεν μας αφορά, μόνο και μόνο για να πούμε ότι συζητάμε…».

«Η διαδικασία είναι λάθος. Το ποια είναι τα ζητούμενα δεν με ενδιαφέρει» ανέφερε ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ), λέγοντας πως συμφωνεί με την κ. Κανέλλη. «Ή θα πρέπει να αποσυρθεί η τροπολογία, ή να γίνει με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής η κοινή συνεδρίαση. Έτσι αδικούμε και τα δύο νομοσχέδια, που το ένα έχει να κάνει με ελευθερίες και το άλλο με αγωνίες…» συμπλήρωσε.

«Η τροπολογία έπρεπε να συζητηθεί ξεχωριστά. Βλέπουμε όμως με μεγάλη μας χαρά, στο «δημοκρατικό τόξο», να διαπιστώνουν τώρα έλλειμμα δημοκρατίας!» είπε ο Δημήτρης Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή).

«Δεν κατανοούμε γιατί εντάχθηκε η τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και δεν μπορούμε να βρούμε δικαιολογητικό λόγο. Από κει και πέρα, όμως, τα βάζουμε στη ζυγαριά και θεωρούμε πως δεν πρέπει να καθυστερήσει η ψήφισή της», ανέφερε ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), ενώ για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «δεν αποχώρησαν σε άλλες περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με επιβάρυνση των πολιτών, και αποχωρούν σήμερα». «Αυτό δεν περιποιεί τιμή στην αξιωματική αντιπολίτευση», προσέθεσε.

Για «απροκάλυπτη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετάσχει σε συζήτηση ή αναφορά για τα κόκκινα δάνεια» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς. «Η αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθώντας να αποφύγει τη συζήτηση αυτοαναιρείται. Απ’ τη μία καταλογίζει στον υπουργό προσπάθεια αυτοδιαφήμισης και απ’ την άλλη υποστηρίζει πως η τροπολογία δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση…» σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Ο κανονισμός είναι γελοίος» ανέφερε ο Βασίλης Καπερνάρος (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές). «Θα μπορούσαμε κύριε υπουργέ, να συζητήσουμε μια αγωγή για αυτοκίνητα στο Τμήμα Εργατικών Διαφορών; Μπορεί να αναλύει η Επιτροπή ένα άλλο αντικείμενο; Δεν είναι καλύτερα να γίνει σε κοινή συνεδρίαση μετά από δυο μέρες;», συμπλήρωσε.

«Η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη για την Επιτροπή, το καταλαβαίνουμε και το γνωρίζουμε όλοι. Από κει και πέρα, όμως, δεν είμαι εγώ αυτός που πρότεινε να συζητηθεί εδώ η τροπολογία» ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Βιρβιδάκης και προσέθεσε: «το πώς τροποποιείται ο Κανονισμός, αναφέρεται στο άρθρο 118 του Κανονισμού- και σ’ αυτά τα δύο χρόνια, δεν θυμάμαι να έχουν γίνει προτάσεις για αλλαγή του. Συμφωνώ πως είναι μεγάλη η τροπολογία, και ότι θα μπορούσε να είχε ενταχθεί σε άλλο νομοσχέδιο, ή να αποτελούσε ξεχωριστό νομοσχέδιο, αλλά το κείμενο είναι στη διάθεση των βουλευτών από τη Δευτέρα και μπορούν να τοποθετηθούν όλοι στην Ολομέλεια».

«Ο κ. Δένδιας δεν ήρθε εδώ για να αυτοπροβληθεί, αλλά για να θέσει έγκαιρα το θέμα της τροπολογίας. Η ευθύνη της ανήκει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο μετέχουν τέσσερα υπουργεία (Εργασίας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Οικονομικών)» διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, κλείνοντας τον κύκλο της συζήτησης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook