Ο ανύπαρκτος πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ «βάζει» ηθοποιούς και σκηνοθέτες να βρίζουν το zarpanews.gr!

ο-ανύπαρκτος-πρόεδρος-του-δηπεθεκ-βά-721899

Η ευθύνη να δρομολογήσει εξελίξεις στο ΔΗΠΕΘΕΚ πέφτει πλέον ολόκληρη στον Δήμαρχο Χανίων ως βασικό μέτοχο του θεάτρου, ο οποίος μάλιστα έπεισε μόλις προχθές την ΠΕΔ, να δώσει 30.000 ευρώ σε ένα θέατρο που ούτε «δημοτικό» είναι πλέον, ούτε «περιφερειακό», ούτε «Κρήτης».

Γέλιο μέχρι δακρύων και χωρίς καν να «ανεβάσει παράσταση» μας προσφέρει φέτος το καλοκαίρι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ με τους φαιδρούς χειρισμούς του προέδρου του. Μέχρι και ιατρική γνωμάτευση ότι ο πρωταγωνιστής έχει γαστρεντερίτιδα εστάλη στα ΜΜΕ από το e-mail του θεάτρου που τελικά αντί για Αριστοφάνη που υποσχέθηκε, μας παρουσιάζει… επιθεώρηση! Aλλά δεν φταίει αυτός, φταίνε αυτοί που τον έβαλαν εκεί και μέχρι και αυτήν την ώρα συνεχίζουν να τον καλύπτουν.

Αυτό όμως που ξεπερνά τα όρια και αποκαλύπτει πλέον ολόγυμνη την κατάντια του δικού μας θεάτρου, είναι οι δύο υβριστικές και χυδαίες επιστολές που έλαβε το zarpanews.gr από τον σκηνοθέτη και τον πρωταγωνιστή της παράστασης.

Τις δημοσιεύουμε –όχι επειδή προσθέτουν κάτι στον δημόσιο διάλογο-, αλλά για να δείξουμε στο κοινό το πραγματικό επίπεδο ανθρώπων που κατέχουν θέσεις στα θεατρικά πράγματα σήμερα στην Ελλάδα (Μέχρι και τον Αριστοφάνη «συγγραφέα» έκανε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, κοτζάμ πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών!)

Η ουσία ωστόσο είναι αλλού: Στην εγκατάλειψη του θεάτρου, στα χέρια ανθρώπων που είναι και άσχετοι και επικίνδυνοι και λίγοι. Ας γίνει αφορμή η φαρσοκωμωδία για να ξεκινήσει η αποκατάσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ και του χρόνου τέτοιο καιρό να έχουμε πίσω, αντί για θεατράκι «χορηγό» ξένων παραστάσεων που δήθεν είναι «πολύ μεγάλες για τα χωριά μας», το δικό μας θέατρο με παραγωγές «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα της Κρήτης και των ανθρώπων της.

Η επιστολή του Θεοδωρόπουλου στο zarpanews.gr

Είναι θλιβερό που μια πόλη σαν τα Χανιά, με την ιστορία και τον πολιτισμό που έχει, να έχει αυτού του επιπέδου τη «δημοσιογραφία». Το κατάλαβα βέβαια και από τη Συνέντευξη Τύπου που δώσαμε την Τετάρτη 1η Αυγούστου για την παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες». Δεν ενδιέφερε η παράσταση τους κυρίους που κάθονταν απέναντι μας και παρίσταναν τους καλλιτεχνικούς συντάκτες, αλλά μόνο πώς θα επιτεθούν στο ΔΗΠΕΘΕΚ. Αναγκάστηκα εγώ και ο ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου να τους πούμε ότι είναι προσβλητική η συμπεριφορά τους και αντιδεοντολογική δημοσιογραφία να μην τους αφορά τίποτα για την παράσταση, να μην κάνουν ούτε μία ερώτηση.

Εύχομαι από ασχετοσύνη, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η συμπεριφορά μέρους των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων.

Το θέατρο δεν είναι για να ξεσκίζουμε τις σάρκες μας αλλά για να προωθούμε τις ευγενείς σκέψεις συγγραφέων όπως ο Αριστοφάνης και όχι μόνο. Λυπάμαι πάρα πολύ που δεν σέβονται την ασθένεια ενός ηθοποιού του ήθους και της ποιότητας του Μάκη Παπαδημητρίου που ο ρόλος του Μνησίλοχου που παίζει, απαιτεί να βρίσκεται επί σκηνής από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό της παράστασης.

Αντί να ζητάνε κάποιοι να παραιτηθεί ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ επειδή αρρώστησε ένας ηθοποιός μήπως θα έπρεπε να ζητήσω εγώ τη δική τους παραίτηση;

Τους εύχομαι πάντως να είναι καλά αυτοί και οι οικογένειες τους.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνοθέτης & Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Υ.Γ. Σε μια συναυλία του στο Λυκαβηττό, ο Μάνος Χατζιδάκης απαίτησε να φύγουν από το χώρο της συναυλίας αυτοί οι οποίοι ουρλιάζανε επειδή υπήρχε ένα πρόβλημα στο πιάνο που θα έπαιζε. Δεν επιθυμώ κι εγώ την παρουσία αυτών των «δημοσιογράφων» στην παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» που εύχομαι να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 3 Αυγούστου. Να είναι καλά ο Μάκης και να την παρουσιάσουμε στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.

Η απάντηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Γερακάκη που κάλυψε την συνέντευξη τύπου

Αν θυμάστε καλά κ. Θεοδωρόπουλε μεταξύ πολλών άλλων από όσα είπατε στην συνέντευξη τύπου για να υπερασπιστείτε τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕΚ και τις επιλογές του, αναφέρατε πως δεν βρίσκεστε στα Χανιά για να πείτε το συνηθισμένο ποίημα. Τελικά το ποίημα το είπατε αλλά δεν σας το έμαθαν καλά.

Όπως και να έχει είναι υποτιμητικό για μια προσωπικότητα να αναλαμβάνει την υπεράσπιση επιλογών που έχουν προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα.

Και για να τελειώνουμε: Το θέατρο είναι Δημοτικό άρα των δημοτών. Του λαού. Και εδώ, δημότες έχουμε και σε χωριά που τα σκηνικά σας δεν χωράνε ούτε έχουν καμαρίνια για τους ηθοποιούς που λησμονούν σε ποιους απευθύνονται και τι υπηρετεί η τέχνη τους.

Η ελίτ στην οποία απευθύνεστε έχει άλλες προτεραιότητες.

Εμείς δεν απευθυνόμαστε σε αυτήν. Αλλού είμαστε ταγμένοι και άλλη τέχνη υπηρετούμε.

Ώρα καλή λοιπόν.

Υ.Γ. Δεν την είδαμε την παράστασή σας. Έτσι κι αλλιώς…

Η επιστολή Παπαδημητρίου

Ονομάζομαι Παπαδημητρίου Μάκης, είμαι ηθοποιός, και συμμετέχω στην παράσταση “Θεσμοφοριάζουσες” που θα παρουσιάζονταν 1, 2 και 3 Αυγούστου στην Ανατολική Τάφρο.

Δυστυχώς, από την περασμένη Κυριακή το απόγευμα είχα ενοχλήσεις στην κοιλιά που εξελίχθησαν σχεδόν δύο μέρες μετά -ενώ ταξίδευα με το νυχτερινό πλοίο για Χανιά- σε οξεία, εμπύρετη γαστρεντερίτιδα.

Οι επισκέψεις μου στην τουαλέτα ήταν περίπου 2 κάθε ώρα, οπότε αφυδατώθηκε ο οργανισμός μου σε υπερβολικό βαθμό. Πήρα ενδοφλέβια αντιβίωση και ορούς για να αναρρώσω και μέχρι τελευταία στιγμή πίστευα ότι θα καταφέρω να ανταπεξέλθω στην -πολύ απαιτητική σωματικά- παράσταση μας. Δεν τα κατάφερα. Η αφυδάτωση προκαλεί αδυναμία, εξασθένιση, έλλειψη προσανατολισμού και πολλά άλλα, έως και λιποθυμία. Καθόλου καλό για τη δουλειά μας. Προκειμένου να αποφύγω λοιπόν τον κίνδυνο είπα να ακυρώσουμε.

Δεν ήταν ευθύνη του ΔΗΠΕΘΕΚ η ακύρωση της παράστασης. Δεν είπε το ΔΗΠΕΘΕΚ ακυρώστε γιατί έτσι του κάπνισε του Αθανασόπουλου. Αν ήταν άλλος τι θα έκανε δηλαδή; Θα με εκβίαζε να ανέβω στη σκηνή. Τι δεν έκανε δηλαδή που θα μπορούσε να κάνει για να μην ακυρωθεί η παράσταση; Ήμουν και είμαι άρρωστος. Οι γιατροί της κλινικής δεν έκαναν καμία λάθος εκτίμηση, όπως υπαινίσσεται η ιστοσελίδα zarpanews.gr.

Σήμερα, το πρωί, πήρα τη δεύτερη ενδοφλέβια αντιβίωση και ορούς, και αισθανόμουν καλύτερα αλλά και πάλι δεν κατάφερα δυστυχώς να νιώσω τόσο δυνατός για να βγάλω την παράσταση. Δεν υπήρξαν ούτε καθυστερήσεις από το ΔΗΠΕΘΕΚ ούτε ανοργανωσιές. Περίμενα μέχρι το απόγευμα για να μετρήσω τις δυνάμεις μου. Το πρωί ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι θα έπαιζα αλλά κατά τη διάρκεια της μέρας τα πράγματα άλλαξαν. Είναι ανθρώπινο και εντελώς φυσιολογικό.

Δεν είμαι κολλητός του Αθανασόπουλου ούτε θα του φτιάξω πόρτα για το χειμώνα, που λένε στο χωριό μου. Αλλά διαβάζω άρθρα με τίτλο: «Απίστευτο! Αυτό δεν είναι θέατρο είναι καφενείο… ακύρωσε πάλι την παράσταση το ΔΗΠΕΘΕΚ». Λοιπόν, την παράσταση δεν την ακύρωσε το ΔΗΠΕΘΕΚ. Την ακύρωσε η γαστρεντερίτιδα. Όπως αν έβρεχε θα την ακύρωνε ο καιρός. Είναι το λιγότερο χυδαίο να χρησιμοποιείται η αρρώστια ενός ανθρώπου για μικροπολιτικά παιχνίδια.

Αν έχετε θέμα με τον Πρόεδρο σας, πείτε τα ευθέως. Τα άλλα είναι μαλακίες τούμπανα. Ευχαριστώ για τα περαστικά. Αν είμαι καλά αύριο θα παίξω. Αν όχι, δεν θα παίξω. Και να υπογράφετε τα άρθρα σας. Είναι σημάδι καλής δημοσιογραφίας. Και τώρα με συγχωρείτε… πάω να προσκυνήσω τον πορσελάνινο θεό.

Όσο για τον ηθοποιό Μάκη Παπαδημητρίου

Είναι ξεκάθαρο πως δεν αντλεί την έμπνευσή του από τον Αριστοφάνη αλλά από τον πορσελάνινο θεό, τον οποίο, όπως μας πληροφορεί προσκυνά, τις τελευταίες ημέρες.

Καλώς άλλωστε ο σοφός λαός λέει πως οι απόψεις είναι όπως τα οπίσθια… Ο καθένας έχει τις δικές του.

Και για να τελειώνουμε! Σταματήστε κύριε Αθανασόπουλε να κρύβεστε πίσω από άλλους αναρμόδιους και άκυρους με το θέμα (το κάνατε τον χειμώνα με την προώθηση της προηγούμενης «παραγωγής», το κάνετε πάλι τώρα!) και ελάτε προ των ευθυνών σας για το τέλμα στο οποίο έχετε οδηγήσει έναν οργανισμό -ίσως τον μοναδικό- για τον οποίον τα Χανιά ήταν περήφανα!

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης πρέπει και θα έχει συνέχεια!

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook