Ο ήρωας Ταγματάρχης Τζουλάκης και τα τραπεζοκαθίσματα στο Ηράκλειο

ο-ήρωας-ταγματάρχης-τζουλάκης-και-τα-τ-127867

tzoulakis1Ντροπή, αίσχος και αηδία. Αυτές οι λέξεις μου ήρθαν στο μυαλό όταν αντίκρισα αυτές τις εικόνες, στο κέντρο της πόλης. Το καινούργιο «hot» σημείο του Ηρακλείου, μια καφετέρια, μαγαζί – γωνία σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του «ιστορικού κέντρου», αυτού το απέραντου καφεπωλείου όπως έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια.

«Γιατί» θα με ρωτήσετε… Γιατί ανάμεσα στα καθίσματα, ανάμεσα στους καφελάγνους θαμώνες και στα ούφο της εποχής μας που απολαμβάνουν ανέμελα τη καφεδάρα τους, υπήρχε μια στήλη για να θυμίζει στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες μια ξεχωριστή φυσιογνωμία, τον ´Ήρωα Ταγματάρχη Μιχαήλ Τζουλάκη, τον πρώτο νεκρό αξιωματικό της Μάχης της Κρήτης στον τομέα του Ηρακλείου στις 21 Μαΐου 1941.

Σήμερα, μόλις και μετά βίας διακρίνεται ότι έχει απομείνει από τη στήλη ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα…

tzoulakis2

  • Πίσω από τους θαμώνες της καφετέριας και ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα διακρίνεται η στήλη του Ταγματάρχη Τζουλάκη…

Και λέω υπήρχε, γιατί μόλις και μετά βίας διακρίνεται ότι έχει απομείνει ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα… Είναι ακόμα μια θλιβερή εικόνα μιας πόλης που τα τελευταία χρόνια άλλαξε, έγινε φωτεινή, απέκτησε βιτρίνα, κυβόλιθους, στολίδια από τσιμέντο και πολίτες που έγιναν πελάτες, πρόθυμοι να απολαύσουν αυτή τη σύγχρονη «πόρνη». Αυτή η «πόρνη» λοιπόν, καλοφτιαγμένη και αρωματισμένη με τα πιο εκλεκτά αρώματα τους περιμένει για να τους ξεγελάσει, να τους παραπλανήσει, να τους κάνει να αισθανθούν όμορφα, να περάσουν καλά, να κάνουν tag και like στη μίζερη πραγματικότητά τους. Το καφεδόμπρικο να δουλεύει και όλα τα άλλα να πάνε να …

Σε αυτό το σημείο όπου ο Ταγματάρχης Τζουλάκης έδωσε τη ζωή του, ο δήμος τον τίμησε και έστησε μια στήλη, ένα έργο του γλύπτη Μανόλη Ζαχαριουδάκη όπου πάνω της ήταν το χάλκινο ανάγλυφο κεφάλι του Ήρωα.

tzoulakis3

  • Η αρχική μορφή της στήλης για να τιμηθεί ο Ταγματάρχης Τζουλάκης, στο σημείο όπου έπεσε, ηρωικά μαχόμενος τους Γερμανούς στις 21/5/1941.

Σε αυτό το σημείο όπου ο Ταγματάρχης Τζουλάκης έδωσε τη ζωή του, ο δήμος τον τίμησε και έστησε μια στήλη, ένα έργο του γλύπτη Μανόλη Ζαχαριουδάκη όπου πάνω της ήταν το χάλκινο ανάγλυφο κεφάλι του Ήρωα. Σταδιακά, το μνημείο γνώρισε την «περιποίηση» των αμόρφωτων, αγράμματων και ανιστόρητων κουφιοκέφαλων, ενώ με την ανοχή των εξίσου ανιστόρητων τοπικών παραγοντίσκων κατέληξε στη σημερινή προσβλητική εικόνα για κάθε υγιή και σκεπτόμενο Ηρακλειώτη.

Περιμένουμε από τη δημοτική αρχή να κάνει έστω και με καθυστέρηση το αυτονόητο: Την άμεση αποκατάσταση του μνημείου. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το αυτονόητο…

Πηγή: defenceline |  Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook