Ορμητήριο για τη Συρία η Βάση της Σούδας | Σε ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση

ορμητήριο-για-τη-συρία-η-βάση-της-σούδα-89114

rosoi-soudaΟρμητήριο για τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποτελέσει η Βάση της Σούδας σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, στον απόηχο της φρικαλέας επίθεσης με χημικά από τις δυνάμεις του Ασαντ, από την οποία σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση.

Πηγές από τον Ναύσταθμο Κρήτης, μιλώντας στα ‘Χ.Ν.’, ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής στην Αμερικανονατοϊκή Βάση δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι στην όποια στρατιωτική επέμβαση ο ρόλος της Σούδας θα είναι κομβικός για τα αμερικανικά στρατεύματα.

Άλλωστε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος της Βάσης για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. «Η Βάση της Σούδας είναι παράγοντας – κλειδί για την υλοποίηση των αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή και η σημασία της αναδείχθηκε στην επιχείρηση ‘Unified Protector’ που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη», επεσήμανε τότε το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Λίγες ημέρες νωρίτερα από την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αμερική, ο υποψήφιος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία Ελλάδας – Η.Π.Α. στη Ναυτική Βάση της Σούδας, αναφέροντάς την ως «παράδειγμα των ισχυρών σχέσεών μας σε ζητήματα ασφαλείας με την Ελλάδα» και επισημαίνοντας την «εξαιρετική συνεργασία μας στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης, στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη».

Άσκηση πεζοναυτών στη Σούδα

Ασκήσεις στη Νατοϊκή Βάση της Σούδας πραγματοποίησε εν τω μεταξύ η Αντιτρομοκρατική Ομάδα Αμερικανών Πεζοναυτών.

Την περασμένη Πέμπτη, Αμερικανοί πεζοναύτες παρακολούθησαν σεμινάρια από Έλληνες εκπαιδευτές για τεχνικές ελέγχου πληρώματος, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν άσκηση στο παροπλισμένο πλοίο που διαθέτουν στη Σούδα, η οποία επικεντρώθηκε στις τεχνικές έρευνας πάνω σε πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 22 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου το ΚΕΝΑΠ συνδιοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του για 6η φορά μαζί με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization ? IMO) την εκπαίδευση προσωπικού κρατών που συμμετέχουν στην περιφερειακή πρωτοβουλία του ΙΜΟ με την επωνυμία ‘Djibouti Code of Conduct’.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα συμμετείχαν συνολικά 18 άτομα από 11 χώρες που στελεχώνουν κρατικές υπηρεσίες επιβολής νόμου στο θαλάσσιο περιβάλλον (Ιορδανία, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Νησιά Κομορών, Νότια Αφρική, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σομαλία και Υεμένη).

H εκπαίδευση εστιάσθηκε κυρίως σε θέματα εγκληματολογικής έρευνας σε περιπτώσεις πειρατείας ή ένοπλης ληστείας, όπως σχεδιασμού έρευνας, ικανότητας συνέντευξης υπόπτων, ανάκρισης, διαπραγμάτευσης, συλλογής – διαχείρισης και διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων στο ναυτικό περιβάλλον, βασιζόμενων σε βέλτιστες πρακτικές και διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.

Στάση αναμονής από τον Ομπάμα 

Την ίδια ώρα, στάση αναμονής φαίνεται να κρατά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, όμως, με χθεσινές δηλώσεις του στο CNN έστειλε μήνυμα το οποίο ερμηνεύεται ως προάγγελος επέμβασης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να μάθει περισσότερα για το εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ να επιτρέψει να διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα.

«Αυτό που είδαμε καταδεικνύει ότι σαφώς πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, μεγάλης βαρύτητας. Κινούμαστε μέσω του Ο.Η.Ε. για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε καλύτερη, άμεση δράση από αυτόν και καλέσαμε τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει να διεξαχθεί έρευνα στο σημείο, διότι οι επιθεωρητές του Ο.Η.Ε. βρίσκονται στο πεδίο αυτή τη στιγμή. Δεν αναμένουμε ότι θα συνεργαστούν, δοθέντος του ιστορικού τους», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ακόμη.

Παρέμβαση ΚΚΕ

«Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας» στις εξελίξεις στη Συρία ζητά από την πλευρά του το ΚΚΕ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «γνωστή επικίνδυνη τακτική των ιμπεριαλιστών, που οργανώνουν και αξιοποιούν προπαγανδιστική και παραπλανητική καμπάνια ενοχοποίησης της συριακής κυβέρνησης για τη χρήση χημικών όπλων προκειμένου να δικαιολογήσουν στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας».

Αναφέροντας πως στην καμπάνια αυτή και χωρίς αποδείξεις πρωτοστατούν οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες στηρίζουν τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «πρωτοστατούν δηλαδή οι δυνάμεις που επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας στο πλευρό των ενόπλων αντικαθεστωτικών, των κάθε λογής μισθοφόρων, τους οποίους τροφοδοτούν με οπλισμό για να προωθήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια στην περιοχή» και προσθέτει ότι «ο λαός θυμάται καλά ότι ίδια ή παρόμοια ιμπεριαλιστικά προσχήματα χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης».

Πηγή: haniotika-nea

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook