Ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές | Χαμόγελα, τρακ και λιγότερες γραβάτες | Photos

ορκίστηκαν-οι-νέοι-βουλευτές-χαμόγελ-211206

boulhs1Ανανεωμένη κατά 45% είναι η νέα Βουλή που ορκίστηκε σήμερα στις έντεκα το πρωί καθώς από τους 300 βουλευτές οι 134 είναι νεοεκλεγέντες.

Ωστόσο, το Σώμα εξακολουθεί να «ανδροκρατείται» καθώς οι γυναίκες βουλευτές ανέρχονται σε μόλις 69 (23%). Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, οι γραβάτες θα εξακολουθήσουν να υπερέχουν των ανοικτών πουκάμισων. Αυτό γιατί οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανέρχονται σε 105 σε σύνολο 231 ανδρών βουλευτών.

boulhs2Πέραν αυτών, για πρώτη φορά πλην ΚΚΕ υπήρξε στην Ολομέλεια και πολιτικός όρκος. Ειδικότερα, αμέσως μετά τον καθιερωμένο αγιασμό θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα επιλέξουν θρησκευτικό όρκο: Ευαγγέλιο για τους έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς και Κοράνι για τους τρεις έλληνες μουσουλμάνους ενώ αμέσως μετά θα δοθεί ο πολιτικός όρκος.

Στατιστικά στοιχεία ανά ΚΟ

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την δύναμή της κατά 78 βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Πλέον, αριθμεί 149 βουλευτές, 105 άνδρες και 44 γυναίκες. Από αυτούς οι 61 είχαν εκλεγεί και το 2012 ενώ οι 87 είναι νεοεκλεγέντες.

boulhs3Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις τρείς θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων προορίζονται οι Νίκος Φίλης, Αλέξης Μητρόπουλος (αν δεν προταθεί για αντιπρόεδρος Βουλής), Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Αμανατίδης ενώ για την θέση του γραμματέα της ΚΟ έχει ακουστεί το όνομα του κ. Δημήτρη Βίτσα.

Η ΚΟ της ΝΔ αριθμεί 76 και είναι μειωμένη κατά 53 βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Οι 14 είναι νεοεκλεγέντες ενώ οι γυναίκες είναι μόλις δέκα. Για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν προταθεί οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης και Αδωνης Γεωργιάδης, για γραμματέας ΚΟ ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και για αντιπρόεδρος Βουλής ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

fw7Η Χρυσή Αυγή μείωσε την κοινοβουλευτική της δύναμη κατά μόλις έναν βουλευτή. Από τους 17 οι τέσσερις εκλέγονται για πρώτη φορά και οι δύο είναι γυναίκες.

Το «Ποτάμι» είναι το μόνο νέο κόμμα που εισέρχεται στην Βουλή. Η κοινοβουλευτική του δύναμη ανέρχεται σε 17 βουλευτές από τους οποίους οι τρεις είχαν εκλεγεί και το 2012 με την ΔΗΜΑΡ ενώ οι 4 είναι γυναίκες. Για την μια θέση του αντιπροέδρου της Βουλής που δικαιούται έχει προταθεί ο κ. Σπύρος Λυκούδης.

vouli7Αυξημένη κατά 3 βουλευτές είναι η ΚΟ του ΚΚΕ. Από τους συνολικά 15 βουλευτές οι πέντε ελέγχτηκαν πρώτη φορά και οι τέσσερις είναι γυναίκες. Στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα είναι οι Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος και αντιπρόεδρος Βουλής ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης.

fw3

fw1

fw2

fw4

fw6

vouli9

vouli10Κοινοβουλευτικό οκταήμερο «φωτιά» για την κυβέρνηση

Κοινοβουλευτικό οκταήμερο «φωτιά» ξεκινά σήμερα με το διεθνές και εγχώριο ενδιαφέρον να εστιάζεται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων που επιφέρει ο ευρωπαϊκός μαραθώνιος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να επιτύχουν νέα συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει στο Σώμα τον δικό της «οδικό χάρτη». Το τριήμερο των προγραμματικών που ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο αποτελεί για την κυβέρνηση την πρώτη άσκηση ισορροπίας μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών της και των ενδεχόμενων νέων δεδομένων που δημιουργούν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Εταίροι, βουλευτές και κοινωνία θα έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στην Ολομέλεια προκειμένου να ακούσουν τις θέσεις των υπουργών για το ζήτημα του χρέους, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επαναπροσλήψεις, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» κ.α.

Προγραμματικές δηλώσεις και ψήφος εμπιστοσύνης

Πιθανότατα, την ίδια ημέρα η νέα Πρόεδρος θα εγγράψει σε ημερήσια διάταξη την διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν το Σάββατο και θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Σώματος. Την κυβέρνηση υποστηρίζουν 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων περιλαμβάνει μόνο την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Η ομιλία του κ. Τσίπρα αναμένεται να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου (18:00-20:00). Την Κυριακή θα τοποθετηθούν υπουργοί και βουλευτές το ίδιο και την Δευτέρα. Από το απόγευμα της Δευτέρας αναμένονται οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και η διαδικασία θα κλείσει με την τελική τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σάββατο 6.2 η Πρόεδρος της Βουλής θα εγγράψει σε ειδική ημερήσια διάταξη την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία θα γίνει με την ολοκλήρωση πέντε ημερών, δηλαδή την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

protothema.gr

 

One thought on “Ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές | Χαμόγελα, τρακ και λιγότερες γραβάτες | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook