Οριστική λύση για τους συμβασιούχος προανήγγειλε ο Τσίπρας | Video

οριστική-λύση-για-τους-συμβασιούχος-π-543455

Η αξιολόγηση των συμβασιούχων θα γίνει από τον ΑΣΕΠ ή άλλη ανεξάρτητη αρχή, στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέντευξη Τύπου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση ερευνά «τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το θέμα των συμβασιούχων μία από τις πιο βαριές αμαρτίες του παλιού πολιτικού κατεστημένου. «Πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε ως αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων», είπε.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα πάει ή θα φύγει από τη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου με γραβάτα απάντησε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή» σημείωσε.

Αστειευόμενος είπε «το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι» συμπληρώνοντας πως άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν, ενώ άφησε αιχμές αιχμές για την αντιπολίτευση και το «όψιμο» όπως το χαρακτήρισε ενδιαφέρον της για τη βιωσιμότητα του.

Επίσης, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της ιθαγένειας «για να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης της ιθαγένειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και της προσκόμισης των δικαιολογητικών και του χρόνου που απαιτείται».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση σημείωσε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ. Ανοίγουμε τη συζήτηση για να εισαχθούν οι αρχές της συνεννόησης και της συνεργασίας».

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, «που στοχεύει στην ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού με στόχευση να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη προωθείται ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος.

Στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι καθοριστικός, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως πρόσθεσε, όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο αντιπαραγωγικό, αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook