Ολάντ: Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας | Νέο μήνυμα στήριξης από τον Γάλλο πρόεδρο

ολάντ-η-γαλλία-είναι-στο-πλευρό-της-ελλ-297662

Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσει να τη στηρίζει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, διεμήνυσε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε η ελληνική πολιτεία, τονίζοντας πως η παρουσία του στη χώρα «αποτελεί την μαρτυρία των κοινών μας αξιών και των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη».

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με την κρίση και χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για να διαπραγματευτούμε, για άλλη μια φορά με την Ευρώπη για το πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία ήταν και παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς «μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

«Μετά την κρίσιμη φάση που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσει να τη στηρίζει» διεμήνυσε ο Φρ.Ολάντ.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά στους πρόσφυγες», αλλά και «αλληλεγγύη στην Ελλάδα που υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους και βεβαίως να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στη δοκιμασία της διαχείρισης της ροής προσφύγων. «Είναι θέμα υποδοχής, ανθρωπιάς, αλλά βεβαίως είναι και θέμα ασφάλειας» πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των επενδύσεων, λέγοντας ότι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα «δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, αλλά χρειάζονται και πράξεις». «Ήρθα με γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» επισήμανε.

«Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μία αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι κοινές αξίες, είναι Δημοκρατία, είναι ανάπτυξη. Και αυτές τις ιδέες θέλουμε να προωθήσουμε, αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο μπήκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπει σε μία τέτοια κοινότητα αξιών» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη φορά που η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα να προσχωρήσει στην τότε κοινή αγορά ήταν το 1963, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο δυστύχημα με τους 42 νεκρούς που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη νότια Γαλλία, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη του για το συμβάν.

Υποδεχόμενος τον Γάλλο πρόεδρο ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εκείνος που οργάνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο το 1982.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας «παίρνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης», που «βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλημμα και σε ένα σταυροδρόμι».

Η Ευρώπη «πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, που βρίσκονται είτε σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων και θέλουν την ενωμένη Ευρώπη των αξιών, την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και στη Δημοκρατία, πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και καταλήγοντας σημείωσε:

«Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και να ακολουθήσουμε από κοινού αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές, που δικαιούνται να ζήσουν σε μία Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα».

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook