Οι Baristas των Χανίων σάρωσαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό | Photos

οι-baristas-των-χανίων-σάρωσαν-σε-παγκόσμιο-δ-221338

bespoke7Διέπρεψαν τα Χανιά και στον καφέ! Με τρεις σημαντικές διακρίσεις επέστρεψαν από τον Πανελλήνιο διαγωνισμό καφέ οι Σώτος Μιχαήλ, Σταύρος Μιχαήλ και Δέσποινα Σαντοριναίου από το κατάστημα BESPOKE.

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος αναδείχθηκε πρώτος στην Ελλάδα και 4ος στον κόσμο στην κατηγορία IBRIK (ελληνικός καφές), ο Σώτος κατέκτησε την 5η θέση στην κατηγορία Barista και η Δέσποινα την 7η. bespoke10

bespoke2«Συμμετείχαμε για δεύτερη φορά φέτος στον διαγωνισμό (πέρυσι πήραμε την τέταρτη θέση) ο οποίος είναι κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερος αλλά με πολλαπλά οφέλη» είπε στο zarpa.gr ο Σώτος Μιχαήλ. «Φέτος θέλαμε να μπούμε πολύ δυναμικά στον διαγωνισμό, όχι τόσο για να κατακτήσουμε τις θέσεις αλλά για να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο, καθώς μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού εμβαθύνεις πολύ στο αντικείμενο».
IMG_4179Οι διακρίσεις των τριών Χανιωτών είναι πολύ σημαντικές, αν αναλογιστούμε τις αμέτρητες συμμετοχές σε πανελλαδικό και σε παγκόσμιο επίπεδο και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και τις γνώσεις των συμμετεχόντων.

Όσο για τη διαδικασία, ο Σώτος εξηγεί: «Στο IBRIK παρασκευάζεις δύο ελληνικούς καφέδες, δύο κοκτέιλ ζεστού καφέ χωρίς χρήση αλκοόλ και στο τέλος δύο ακόμα ελληνικούς καφέδες οι οποίοι στη συνέχεια γίνονται κρύοι με αλκοόλ. Δύο γευστικοί κριτές και δύο τεχνικοί κριτές ελέγχουν κάθε βήμα που κάνεις – την καθαριότητά σου, την συστηματικότητά σου, πώς άλεσες τον πρώτο καφέ και πώς τον δεύτερο, ελέγχει τον επαγγελματισμό σου ως προς την συνέχεια και την συνέπεια της πράξης που κάνεις».
bespoke6«Στην κατηγορία Barista, τέσσερις γευστικοί και δύο τεχνικοί κριτές επιβλέπουν τη διαδικασία η οποία γίνεται σε ένα stage με πάρα πολλούς θεατές. Η κάθε παρουσίαση διαρκεί 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων παρασκευάζεις τους καφέδες που έχουν ζητηθεί, ενώ συγχρόνως μιλάς για τον καφέ σου, την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του. Εκτελούμε 4 espresso, 4 cappuccino και 4 μη αλκοολούχα κοκτέιλ καφέ τα οποία πρέπει να αναδείξουν τον καφέ και όχι να επισκιάσουν τα αρώματά του. Χρησιμοποιήσαμε έναν καφέ από τη Γουατεμάλα στον οποίο, όταν τον γευτήκαμε, βρήκαμε αρώματα από πορτοκάλι, γλυκά μπαχαρικά, μέλι και φτιάξαμε ένα κοκτέιλ με αυτή τη βάση. Πήραμε τον καφέ, τον αλέσαμε χοντρά, τον βυθίσαμε σε κρύο νερό και κάναμε μια 18ωρη εκχύλιση των ελαίων του καφέ. Μετά πήραμε βάση έναν ζεστό εσπρέσσο , τα αναμείξαμε όλα μαζί με σιρόπι πορτοκάλι, εκχύλισμα από σιρόπι γαρύφαλλο και κανέλλα και το μέρος του καφέ και το γαρνίραμε με μία φλούδα πορτοκάλι και γαρύφαλλο».
bespoke5Το να γνωρίζεις τον καφέ speciality, σημαίνει ότι γνωρίζεις την ποικιλία του και την ακριβή προέλευσή του στις 6 κατηγορίες που υπάρχουν (barrista, ibrik, latte art (ζωγραφική με γάλα), γευσιγνωσίες, coffee and good spirit (καφές μαζί με αλκοόλ τύπου κοκτέιλ), brewing (καφές φίλτρου).

Μπορεί να μην υπάρχει χρηματικό έπαθλο, ωστόσο οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι από τους κορυφαίους baristas στην Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Πρόκειται πάντως για έναν διαγωνισμό όχι μόνο με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλά και με πολύ υψηλό κόστος καθώς οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν καφέδες επιπέδου διαγωνισμού που μπορεί να φτάσει και 1.000 € το κιλό! Πρόκειται για τους λεγόμενους «καφέδες δημοπρασίας», καφέδες πολύ καλής ποιότητας που έχουν βραβευθεί σε γευσιγνωσίες σε διάφορες χώρες στον κόσμο και μετά βγαίνουν στο σφυρί.
IMG_4188Ο Σώτος ασχολείται με τον καφέ περίπου μία δεκαετία, ωστόσο τα τελευταία 4 χρόνια έχει εντρυφήσει στο κομμάτι του καφέ με πολύ διάβασμα, πολλά ταξίδια, εκπαιδεύσεις κυρίως στο εξωτερικό. Εκτός από το Bespoke, έχει με τον αδερφό του Σταύρο και τον συνέταιρό τους, το καφέ Δαγκλή στη Χαλέπα, ενώ στα επόμενα project τους είναι ένα καινούργιο μαγαζί στην Τσουδερών δίπλα στον Μιναρέ που θα εστιάσει αποκλειστικά στον καφέ και στην επικοινωνία με τον κόσμο και θα μπορούν να εξηγήσουν στον κάθε ένα όλα τα μυστικά του σωστού καφέ.
IMG_4193«Ο κόσμος στα Χανιά πίνει πολύ καφέ και θεωρούμε ότι, εφόσον πίνουμε, καλό είναι να πίνουμε καλό καφέ. Μπορούμε πλέον να ξεχωρίσουμε έναν καλό καφέ. Άρα δεν έχει κανείς δικαιολογία να μην έχει απαιτήσεις από αυτό που θα πιει ειδικά από τη στιγμή που το πληρώνει. Δεν είναι δικαιολογία να πάρω τον καφέ που κάνει 1 ευρώ, είναι καλύτερα να κάνει 1.50 ευρώ και να είναι τέλειος, στη σωστή θερμοκρασία, να είναι γευστικός ενώ πολύ σημαντικό ρόλο για εμάς παίζουν και οι επιμέρους λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το ότι αλέθουμε όλους τους καφέδες μας τη στιγμή που θα τους ζητήσει ο πελάτης και καθαρίζουμε τη μηχανή μας ανά ώρα, όχι στο τέλος της βραδιάς ή όταν θα έρθει κάποιος τεχνικός».
IMG_4202Όσο για τις προτιμήσεις των Χανιωτών ο Σώτος λέει: «Ίσως να είναι και λόγω καιρού, αλλά στα Χανιά προτιμούν τους κρύους καφέδες, χειμώνα – καλοκαίρι, παρόλο που ο ζεστός καφές είναι που αναδεικνύει πολύ περισσότερο τα αρώματα του καφέ. Έχει ανέβει πολύ και ο καφές φίλτρου ενώ βλέπω ότι ο κόσμος έχει και πολύ μεγάλη αντίληψη των γεύσεων και των αρωμάτων».

IMG_4204zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook