Οι 8 τροφές που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν την καρδιά

οι-8-τροφές-που-βοηθούν-στην-καλή-κυκλοφ-743658

Η υγεία της καρδιάς είναι πολύ σημαντική και πρέπει να κάνουμε πολλά για να την προστατεύουμε.

Οι ασθένειες της καρδιάς είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου των γυναικών στον κόσμο. Η πιο συνήθης ασθένεια της καρδιάς είναι η στεφανιαία νόσος.

Η στεφανιαία νόσος συμβαίνει όταν συσσωρεύεται μάζα πλακών στα αρτηριακά τοιχώματα, προκαλώντας στένωση, περιορίζοντας την κατάλληλη ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα) ή και θάνατο.

Η στεφανιαία αρτηριακή νόσος μπορεί να θεραπευτεί ή και να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα Ω3, υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

Οι τροφές αυτές καθαρίζουν και ξεβουλώνουν τις αρτηρίες, ενώ παράλληλα προστατεύουν την καρδιά βοηθώντας στην κυκλοφορία του αίματος.

Αβοκάντο Αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη ενώ παράλληλα μειώνει την «κακή». Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές ασθένειες και την αγγειακή ασβεστοποίηση στις αρτηρίες.

Λιπαρά ψάρια Τα ψάρια είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, γνωστά και ως ακόρεστα λίπη. Τα λιπαρά οξέα Ω3 μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αποτρέπουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου. Σολομός, τόνος και σκουμπρί είναι οι καλύτερες πηγές λιπαρών οξέων.

Ξηροί καρποί Πλούσιοι σε ακόρεστα λίπη, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Αμύγδαλα, κάσιους ή βραζιλιάνικα φιστίκια είναι κατάλληλα καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, που εμποδίζει την συσσώρευση και τις πλάκες χοληστερίνης στις αρτηρίες. Έτσι βοηθούν στην αποτροπή βουλωμένων αρτηριών.

Ελαιόλαδο Το πιο δημοφιλές υγιές λίπος είναι το ελαιόλαδο. Το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ προστατεύει την καρδιά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και έμφραγμα. Ακόμη, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Καφές Βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών καθώς μειώνει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή των φραγμένων αρτηριών. Ακόμη, το πράσινο τσάι βοηθά στην υγεία της καρδιάς.

Ρόδι Το ρόδι καθαρίζει τις αρτηρίες που έχουν φράξει και βελτιώνει την ροή του αίματος. Έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, που προκαλούν την παραγωγή νιτρικού οξέος στο αίμα.

Ολικής άλεσης Οι διαιτητικές φυτικές ίνες που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και προστατεύουν την καρδιά από τις ασθένειες. Έρευνες βρήκαν ότι δίαιτες πλούσιες σε προϊόντα ολικής άλεσης συνδέονται με λεπτότερα τοιχώματα των αρτηριών της καρωτίδας, που μεταφέρουν το αίμα στον εγκέφαλο.

Μπρόκολο Πλούσιο σε φυτικές ίνες που είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς. Τα σταυροειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο βοηθούν στην πρόληψη των φραγμένων αρτηριών και προστατεύει από από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

bovary.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook