Οι 11 φορο-παραβάσεις που τιμωρούνται με πρόστιμο

οι-11-φορο-παραβάσεις-που-τιμωρούνται-με-677559

Το λουκέτο για 48 ώρες σε μια επιχείρηση γιατί εντοπίστηκε να μην έχει κόψει περισσότερες από 10  αποδείξεις είναι το πιο συνηθισμένο μέτρο που επιβάλουν οι φοροελεγκτές. Εκτός από τη μη έκδοση αποδείξεων από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους φοροδιαφυγής θεωρούνται η μη υποβολής δηλώσεων ή η υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Και αν αυτές είναι παραβάσεις που επισύρουν πρόστιμο, υπάρχουν και άλλες για τις οποίες δεν προβλέπεται  η επιβολή προστίμου. Τέτοιες παραβάσεις είναι η απώλεια βιβλίου ή φορολογικού στοιχείου του το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Οι παραβάσεις για τις οποίες η εφορία μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στους φορολογούμενους κωδικοποιούνται σε απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του:

  1. Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.
  2. Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση.
  3. Δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου.
  4. Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων.
  5. Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου.
  6. Δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του.
  7. Δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.
  8. Δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του.
  9. Παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.
  10. Εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές.
  11. Εκδίδει δελτία και αποδείξεις από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών – Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook