Οι 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο | Εικόνες

οι-10-ταχύτερα-αναπτυσσόμενες-πόλεις-στ-127049

covercΜια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα διεξήγαγε το Demographia, με τίτλο World Urban Areas, που μελετά τις πόλεις που αναπτύσσονται με εκρηκτικό ρυθμό και μέχρι το 2025 αναμένεται να παράγουν το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τέσσερις στις δέκα πόλεις που παρουσιάζουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης βρίσκονται στην Κίνα, μία στην Αφρική και οι υπόλοιπες στην Ασία, ενώ όπως υπολογίζεται, μέχρι το 2050, επτά στους δέκα ανθρώπους θα ζουν σε πόλεις.

Καράτσι, Πακιστάν

karatsi

Πληθυσμός: 20,8 εκατ.

Αύξηση στη δεκαετία: 80,5%

Η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν είναι το οικονομικό και εμπορικό του κέντρο, φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι και τα σημαντικότερα πανεπιστήμια. Ήταν πρωτεύουσα του κράτους έως το 1958, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να μεγαλώνει και σχεδόν διπλασίασε τον πληθυσμό του από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Σενζέν, Κίνα

kina

Πληθυσμός: 12,5 εκατ.

Αύξηση στη δεκαετία: 56%

Το 1979 είχε 30.000 κατοίκους. Σήμερα είναι το οικονομικό κέντρο της νότιας Κίνας, έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, αποτελεί την έδρα δεκάδων εταιρειών και έχει προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις άνω των 30 δις δολαρίων.

Λάγκος, Νιγηρία

nigiria

Πληθυσμός: 12 εκατ.

Αύξηση στη δεκαετία: 48%

Το οικονομικό κέντρο της χώρας -και πρωτεύουσα της χώρας έως το 1991- δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται. Παράγει το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου ΑΕΠ, αποτελεί έδρα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και το λιμάνι του είναι από τα μεγαλύτερα στην Αφρική.

Πεκίνο, Κίνα

pekino

Πληθυσμός: 18,2 εκατ.

Αύξηση στη δεκαετία: 47,6%

Η εκρηκτική ανάπτυξη της χώρας, η μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων από την επαρχία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 και οι ευκαιρίες εργασίας για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως προσόντων, έκαναν την πρωτεύουσα να αυξήσει σχεδόν κατά 50% τον πληθυσμό της μέσα σε δέκα χρόνια.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

bangonk

Πληθυσμός: 14,5 εκατ.

Αύξηση στη δεκαετία: 45,2%

Με μέσο (median) εισόδημα $23.000 ετησίως, το μεγαλύτερο στην Ινδοκίνα, η πόλη ελκύει ανθρώπους από την επαρχία, αλλά και από τα γειτονικά της κράτη.

Ντάκα, Μπαγκλαντές

baglades

Πληθυσμός: 14,3 εκατ.

Αύξηση στη δεκαετία: 45,2%

Από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, βλέπει την πρωτεύουσά της να αναπτύσσεται αλματωδώς και να αποκτά όλο και μεγαλύτερη μεσαία τάξη με όρεξη για κατανάλωση. Το πλήθος που συρρέει στην πόλη προς αναζήτηση εργασίας είναι στην πλειονότητά του πάμφτωχο, ενώ το 34% των νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο, οι νέοι ουρανοξύστες και η ανάπτυξη στον τραπεζικό, τον οικονομικό, τον κατασκευαστικό και τον τηλεπικοινωνιακό τομέα δείχνουν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί θεαματικά τα επόμενα χρόνια.

Γκουανγκζού, Κίνα

kina3

Πληθυσμός: 17,6 εκατ.

Αύξηση στη δεκαετία: 43%

Άλλη μια κινεζική πόλη που μεγαλώνει μαζί με την οικονομία της χώρας. Έχει δώσει έμφαση στη μεταποιητική βιομηχανία, ενώ φιλοξενεί τη Science City, ένα τεχνολογικό κέντρο που φιλοδοξεί να γίνει το παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της πληροφορικής.

Σαγκάη, Κίνα

sagai

Πληθυσμός: 21,7 εκατ.

Αύξηση στη δεκαετία: 40%

Η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας ήταν η πλουσιότερη και μεγαλύτερη πόλη της Άπω Ανατολής κατά τη δεκαετία του ’30. Από το 1990 που έκανε την «επανεκκίνησή» της, έγινε το σημαντικότερο οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Προσελκύει επαγγελματίες από όλο τον κόσμο και φιλοξενεί πάνω από 800 οικονομικούς οργανισμούς (τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες, ασφαλιστικές κ.ά).

Δελχί, Ινδία

india

Πληθυσμός: 22,8 εκατ.

Αύξηση στη δεκαετία: 39%

Αν και θα περίμενε κανείς σε αυτή τη λίστα να βρει τη Βομβάη ή την Καλκούτα, είναι η πρωτεύουσα της χώρας που μεγαλώνει ταχύτερα από κάθε άλλη. Το 70% της οικονομίας της προέρχεται από τον τριτογενή τομέα με εξαιρετικά ισχυρούς τους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, γεγονός που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια νέους που φτάνουν εκεί για εκπαίδευση και εργασία.

Τζακάρτα, Ινδονησία

indonisia

Πληθυσμός: 26,7 εκατ.

Αύξηση στη δεκαετία: 34,6%

Ήδη από τις πολυπληθέστερες πόλεις στον κόσμο, συνεχίζει να μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. Το 1945 είχε μόλις 1 εκατ. κατοίκους, και το 1980 14 εκατ.

Πηγή: FortuneGreece.gr

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook