Οι Χανιώτες διεκδικούν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

οι-χανιώτες-διεκδικούν-το-στρατόπεδο-226290

stratopedo_markopoylouΕπανέρχεται ο Δήμος Χανίων στο αίτημα για παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, με σύσταση ειδικής επιτροπής διεκδίκησης που το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη, μετά από ερώτηση του ‘Αρη Παπαδογιάννη, με αφορμή την διάθεση που εκφράστηκε από το Υπουργείο για παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες.

Το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει την παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο κατά πλήρη κυριότητα, με σκοπό την διαμόρφωση χώρου πρασίνου και ήπιας άθλησης και την στέγαση σχολείου.

Προηγήθηκε εκτενής συζήτηση πάνω στο εάν έπρεπε να γίνει επικαιροποίηση σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί τον Φεβρουάριο του 2010, επί δημαρχίας Βιρβιδάκη (πρόταση Παπαδογιάννη) ή εάν έπρεπε να υιοθετηθεί η πρόταση του Δημάρχου για νέο κείμενο, όπως και έγινε τελικά, με κάποιες τροποποιήσεις.

Μέρος στη συζήτηση έλαβαν πολίτες – μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης που τάχθηκαν υπέρ μιας ενιαίας διεκδίκησης μέσω επιτροπής όπου θα εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση φορέων και πολιτών, ώστε το στρατόπεδο να ανακτηθεί και να δοθεί στον Χανιώτικο λαό.

20150318_172401«Μας το χρωστάνε»

«Τα Χανιά έχουν δώσει πολλά στο στρατό. Είναι τόσες πολλές οι στρατιωτικές μονάδες και τέτοια η επιβάρυνση που υπάρχει που δεν θα έπρεπε καν να μπαίνει το θέμα προς συζήτηση» είπε στην εισήγησή του ο κ. Βάμβουκας: «Είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους Χανιώτες που η κοινωνία το κουβαλά μαζί της και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το καπηλεύεται» τόνισε.

Ωστόσο, αντιδράσεις προκάλεσε ο όρος «αναψυχή» που χρησιμοποίησε στην αρχική του εισήγηση, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να εκφράζουν φόβους ότι αυτό μπορεί να ανοίξει μελλοντικά τον δρόμο για επιχειρηματική εκμετάλλευση του χώρου. Τελικά, έγινε ομόφωνα δεκτή μια νέα πρόταση που διαφοροποιείται από την παλιά καθώς προστίθεται ο όρος «ήπιες αθλητικές δραστηριότητες» και η συζήτηση για την πολεοδόμηση του χώρου μετατέθηκε για ένα μελλοντικό συμβούλιο, όταν το στρατόπεδο θα έχει περιέλθει στον Δήμο.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook