Οι υποψήφιοι αρχηγοί στη νέα Κεντροαριστερά

οι-υποψήφιοι-αρχηγοί-στη-νέα-κεντροαρ-558289

Εκλογικό θα είναι το φετινό φθινόπωρο για την Κεντροαριστερά. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η εκλογή αρχηγού τού υπό δημιουργία φορέα, με ανοιχτές διαδικασίες βάσης.

Πριν από την επίσημη έναρξη της κούρσας, καθώς μια σειρά από λεπτομέρειες δεν έχουν διευθετηθεί, η ονοματολογία έχει ήδη φουντώσει… Αρκετά στελέχη εμφανίζονται ως βέβαιοι υποψήφιοι.

Αλλα ενδιαφέρονται, όμως διστάζουν. Ορισμένοι το σκέφτονται και αναζητούν στήριξη για να καταλήξουν. Κάποιοι φαίνεται να το έχουν αποφασίσει, ωστόσο περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να το ανακοινώσουν. Και άλλοι συνδέουν τη στάση τους με τις ευρύτερες εξελίξεις και την οριστικοποίηση της σχετικής διαδικασίας.

Συνολικά, οι υποψηφιότητες –με τα σημερινά δεδομένα– μπορεί να φτάνουν τις 10.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και προμηνύεται σκληρή για τον απλούστατο λόγο ότι ο νικητής θα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, στα μέτρα του οποίου θα χτιστεί ακολούθως η νέα παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τα πρόσωπα που είτε ακούγονται είτε θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ηγεσία.
Φώφη Γεννηματά

Μοναδική σίγουρη υποψήφια και το φαβορί για να κερδίσει. Η κ. Γεννηματά ξεκινά την κούρσα με το προβάδισμα που της δίνει η θέση της ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και εξαιτίας του θετικού τρόπου –όπως της πιστώνεται– με τον οποίο κρατά τα ηνία του κόμματός της και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στα συν της, ότι έχει καταφέρει να ενώσει τα διάσπαρτα κομμάτια της Κεντροαριστεράς όπως συνέβη με την συμπόρευση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Προτάσσει τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, απορρίπτει τη σύμπραξη είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Ν.Δ. και έχει αντίθετες απόψεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εχει δηλώσει ότι τη χωρίζει άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έχει κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι πέρασε στη χώρα νέα μνημονιακή θηλιά.

Θέτει ως στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να καταστεί η ΔΗΣΥ ο βασικός εκφραστής του προοδευτικού πόλου.

Κλίνει περισσότερο στην εκδοχή ο νέος φορέας να είναι πολυκομματικός. Τη στηρίζει η παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ.

Σταύρος Θεοδωράκης

Θα είναι υποψήφιος μόνο εάν πειστεί ότι το εγχείρημα αφορά κάτι ολοκληρωτικά καινούργιο.

Αποκλείει κατηγορηματικά την ένταξη ή τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και δεν έχει καλή χημεία με τη Φώφη Γεννηματά. Διαφωνεί με τον όρο Κεντροαριστερά, όπως και με τη διάκριση Δεξιά-Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εκφράσει το «προοδευτικό Κέντρο».

Ως σχετικό πετυχημένο πρότυπο φέρνει τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη κολακευτικά για το ρεύμα του «εκσυγχρονισμού» και τον Κώστα Σημίτη.

«Στον σωστό χρόνο τα όργανα θα πάρουν τις αποφάσεις τους», τόνισε προχθές ερωτηθείς αν θα μετάσχει στις διεργασίες του φθινοπώρου.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε αφήσει ανοιχτό στο παρελθόν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.

Οσοι τον παρακινούν να πάρει το ρίσκο, σημειώνουν ότι μόνο να κερδίσει έχει από μια υποψηφιότητα, καθώς θα έχει την ευκαιρία να μετρήσει τις δυνάμεις του εν όψει εθνικών εκλογών.

Ως γνωστόν, αν δεν τοποθετηθεί ξανά στο Επικρατείας, το πιθανότερο είναι να κατέβει στη Β΄ Αθηνών.

Πιστεύει στην ανανέωση και την ενότητα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Εχει χαρακτηρίσει «στρατηγικό αντίπαλο» τη Ν.Δ. και αποτελεί τη φωνή της ανανεωτικής Αριστεράς στο εγχείρημα.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο 38χρονος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θεωρείται υπολογίσιμος αντίπαλος, ισχυρός στον κομματικό μηχανισμό, αλλά ο λόγος του βρίσκει απήχηση και σε ευρύτερα ακροατήρια.

Η νεαρή του ηλικία τού επιτρέπει να αποφεύγει την ταύτιση με το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, αν και συγκαταλέγεται στα έμπειρα στελέχη λόγω της ενασχόλησης με την πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια.

Εξελέγη γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Βενιζέλου, ενώ ως μέλος τής πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικής πτέρυγας διατηρεί επαφές με τον Κώστα Σημίτη.

Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί αυτόνομη πορεία εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Ζητά να προηγηθεί το ιδρυτικό συνέδριο και να ακολουθήσει η ανάδειξη επικεφαλής από τη βάση.

Τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου νέου φορέα μέσα από μια διαδικασία τύπου Επινέ.

Οι σχέσεις του με τη Φ. Γεννηματά είχαν διαταραχθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Γιάννης Ραγκούσης

Ηταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του συνεδρίου στο ΣΕΦ, αφού η ομιλία του αποτέλεσε έκπληξη.

Συμφώνησε με το μοντέλο της εκλογής αρχηγού και του νέου φορέα, επιλέγοντας να λάβει ενεργά μέρος, χωρίς να ενταχθεί στη ΔΗΣΥ.

Η πολιτική κίνηση Ωρα Αποφάσεων στην οποία συμμετείχε τον έθεσε εκτός, ωστόσο δηλώνει ότι παραμένει συνεπής προς τον αρχικό στόχο της δημιουργίας ενός νέου προοδευτικού κόμματος.

Υποστηρίζει ότι κεντρική αντίθεση της εποχής μας είναι «πρόοδος ή συντήρηση», ενώ αίσθηση έκανε η φράση του ότι «το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι ο Μ. Βορίδης και ο Αδ. Γεωργιάδης».

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Προέρχεται από τη νεότερη γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Εχει διατελέσει υφυπουργός Ανάπτυξης επί συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Τον Ιούνιο του 2015 είχε θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και κατετάγη τρίτος. Ασκεί δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμά ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις επόμενες εκλογές έχει τα εχέγγυα να τον υποσκελίσει.

Τάσσεται υπέρ του νέου ενιαίου φορέα και χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόφαση της Φ. Γεννηματά να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Φίλιππος Σαχινίδης

Εφόσον δοκιμάσει τις δυνάμεις του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα υποστηριχθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Ενθερμος εκφραστής της κλασικής σοσιαλδημοκρατικής προοπτικής του χώρου με σαφή οριοθέτηση από τον νεοφιλελευθερισμό και τη λαϊκίστικη Αριστερά.

Προκρίνει τη διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων που μετέχουν στη ΔΗΣΥ.

Αννα Διαμαντοπούλου

Η πρώην υπουργός και μέλος της Ωρας Αποφάσεων παρακολουθεί τις διεργασίες ως παρατηρήτρια.

Οι διαφωνίες της για τη στρατηγική και τον οργανωτικό δρόμο που προτείνει η ΔΗΣΥ παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Αν στους μήνες που μεσολαβήσουν αλλάξει κάτι συνταρακτικά, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει τη μεταρρυθμιστική ψήφο των κεντρώων ψηφοφόρων.

Οι αποστάσεις της από τη Ν.Δ. είναι πάντως μικρότερες από τις αντίστοιχες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Μανιάτης – Γιάννης Τούντας

Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος εξετάζει –σύμφωνα με πληροφορίες– ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ενώ οχλήσεις να ριχτεί στη μάχη φέρεται να δέχεται ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook