Οι τηλε-ζυμώσεις αυξάνονται, η τηλεθέαση… μειώνεται

οι-τηλε-ζυμώσεις-αυξάνονται-η-τηλεθέα-463109

Οι άδειες περιεχόμενου για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας έπειτα από μια σχεδόν 10μηνη περιπέτεια δεν δόθηκαν.

Η δημοπρασία έγινε, για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε σχετικός διαγωνισμός αλλά… ουσιαστικά ακυρώθηκε, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά (Ν.4339/2015) για την αδειοδότηση και τίναξε τα πάντα στον αέρα.

Το MEGA έχει αφεθεί στην τύχη του από τους μεγαλομετόχους του, με τους εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και εφτά μήνες, να στέλνουν νέο τελεσίγραφο για πληρωμή έστω μέρους των δεδουλευμένων έως και τις 2 Δεκεμβρίου. Διαφορετικά θα σταματήσουν τη μετάδοση διαφημίσεων.

Την εβδομάδα που έρχεται θα επιδιώξουν νέες επαφές με τους τρεις μεγαλομετόχους (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Ψυχάρης). Τελευταία πάντως φαίνεται να έχει δείξει ενδιαφέρον να αποκτήσει το 1/3 των μετοχών του καναλιού της Μεσογείων ο Ιβάν Σαββίδης, ένας εκ των δύο υπερθεματιστών που δεν διαθέτουν κανάλι κι έχουν μείνει για την ώρα… αμανάτι.

Και ο έτερος όμως υπερθεματιστής… άνευ τηλεοπτικού σταθμού (όπως λέμε άνευ χαρτοφυλακίου), ο Βαγγέλης Μαρινάκης, λέγεται ότι έχει δείξει ενδιαφέρον να αποκτήσει μόνο την ταινιοθήκη του MEGA, ενώ άλλες πληροφορίες τον θέλουν να διερευνά πιθανή συνεργασία προσεχώς με τον ALPHA του Δημήτρη Κοντομηνά.

Ο Γιάννης Αλαφούζος ετοιμάζει τον ΣΚΑΪ 24, με ενημέρωση όλο το 24ωρο, που θα ανέβει αρχικά σε πλατφόρμες, αλλά αν προσεχώς υπάρξουν θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας από το ΕΣΡ θα διεκδικήσει μία, πέραν της γενικής στόχευσης του σημερινού ΣΚΑΪ.

Διερευνητικές επαφές πάντως όπως λέγεται κάνουν και οι οικογένειες Βαρδιονογιάννη, Μπόμπολα και Κυριακού, οι οποίοι ψάχνουν την επόμενη μέρα στα κανάλια που διαθέτουν, ενώ δεν αποκλείεται προσεχώς να υπάρξουν και νέοι ενδιαφερόμενοι.

Οι… ζυμώσεις στη μικρή οθόνη συνεχίζονται, το τοπίο παραμένει αρρύθμιστο, ενώ με τις αναβολές που υπήρξαν αναμένεται τελικά αυτή τη Δευτέρα (28/11) να υπάρξει η δημοσίευση σε ΦΕΚ της νέας σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, να γίνει η ορκωμοσία και να ακολουθήσουν οι αναμενόμενες επίσημες επαφές με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής,

Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά. Τα μέλη του νέου ΕΣΡ θα ενημερώσουν για το χρονοδιάγραμμα που θεωρούν ότι θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί επιτέλους η αδειοδότηση περιεχομένου των καναλιών εθνικής εμβέλειας σε πρώτη φάση, για να έρθει και η σειρά των υπολοίπων: περιφερειακά κανάλια, ραδιοσταθμοί.

Πάντως θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα απαιτηθεί ενδιάμεση ρύθμιση, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων το ΕΣΡ θα χρειαστεί έξι με οχτώ μήνες για να ολοκληρώσει μια τέτοια διαδικασία.

Το πρώτο δίμηνο όμως του φθινόπωρου (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2016) φαίνεται η τηλεθέαση να μειώνεται διαρκώς. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, στο σύνολό τους οι τηλεθεατές φαίνεται ότι αφιερώνουν εννιά λεπτά λιγότερα μπροστά από τις μικρές τους οθόνες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2015.

Τον Οκτώβριο του 2016 ο χρόνος που πέρναγαν μπροστά στα «χαζοκούτια» ήταν ακόμη λιγότερος, καθώς συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι μειώθηκε κατά 15 λεπτά.

Συνολικά το πρώτο δίμηνο του φθινόπωρου οι τηλεθεατές καθηλώνονταν μπροστά στις μικρές τους οθόνες ημερησίως 12 λεπτά λιγότερα από το αντίστοιχο δίμηνο του 2015. Καθημερινά δηλαδή φέτος καθηλώνονται μπροστά στις μικρές τους οθόνες τέσσερις ώρες και εννέα λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα αφιέρωναν τέσσερις ώρες και 21 λεπτά.

Στο δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2016 τη μεγαλύτερη μείωση στον χρόνο που περνούν μπροστά στις τηλεοράσεις τους εμφανίζουν οι άνδρες ηλικίας 25-44 χρόνων που σε σύγκριση με πέρσι αφιερώνουν 20 λεπτά λιγότερα για να δουν τηλεοπτικές παραγωγές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το δίμηνο αυτό τον χρόνο τους μπροστά στα «χαζοκούτια» έχουν μειώσει και οι πιο… φανατικοί τηλεθεατές, δηλαδή οι άνδρες (έξι λεπτά λιγότερα) και οι γυναίκες (τρία λεπτά λιγότερα) ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το περίεργο είναι ότι το… παίζουν εναλλάξ. Δηλαδή οι γυναίκες αυτής της ηλικίας αυξάνουν τον χρόνο παρακολούθησης τον Σεπτέμβριο (εννέα λεπτά περισσότερα από τον ίδιο μήνα του 2015) ενώ τον μειώνουν τον Οκτώβριο (δεκατέσσερα λεπτά λιγότερα σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο).

Και οι άνδρες ίδιας ηλικίας μειώνουν τον χρόνο που παρακολουθούσαν τηλεόραση τον Σεπτέμβριο (δεκαεννιά λεπτά λιγότερα σε σύγκριση με τον περσινό Σεπτέμβριο) και τον αυξάνουν τον Οκτώβριο (εφτά λεπτά παραπάνω από τον Οκτώβριο του 2015).

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κανάλια ουσιαστικά από τα μέσα του Οκτωβρίου άρχισαν να ρίχνουν δειλά δειλά κάποιες νέες παραγωγές, ειδικά στον τομέα της ψυχαγωγίας, οπότε προσεχώς μπορεί να υπάρξει στροφή.media_13

Επίσης σημαντικό είναι ότι το MEGA δεν διαθέτει ενημέρωση λόγω επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, ενώ γενικότερα λόγω της κατάστασης το πρόγραμμά του αποτελείται από επαναλήψεις σειρών και κάποιες ταινίες.

Παρ’ όλα αυτά δείχνει πόσο ισχυρά θεμέλια έχει από πλευράς περιεχομένου, καθώς συγκρατεί ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες σημαντική μερίδα τηλεθεατών.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook