Οι «μνηστήρες» της Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη

οι-μνηστήρες-της-αυτοδιοίκησης-στη-82579

dimotikes eklogesΤην ώρα που οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις μέσα στο φθινόπωρο θα πάρουν θεαματική τροπή, ενώ άλλοι με αφορμή τη λήψη παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων παραπέμπουν σε «κόκκινο» Οκτώβριο και κάποιοι ακόμη και πέριξ του Μαξίμου μιλάνε για περίεργα σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών, την ίδια ακριβώς ώρα φαίνεται πως το τοπίο που έχει ξεκαθαρίσει είναι αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η συνέντευξη στον προχθεσινό κυριακάτικο Τύπο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη έκλεισε, ως φαίνεται, τα σενάρια για παρατάσεις θητειών και πιστοποίησε ότι οι εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες θα γίνουν στην ώρα τους και απλά η δεύτερη Κυριακή (που συνήθως υπάρχει σε κρίσιμους μεγάλους Δήμους) οριοθετήθηκε να συμπέσει με τις ευρωεκλογές, με στόχευση αμιγώς πολιτικής τακτικής.

Έτσι όλα δείχνουν ότι στις 18 Μαΐου θα έχουμε τον πρώτο γύρο των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες και στις 25 Μαΐου, όπου χρειαστεί, το κρίσιμο δεύτερο γύρο ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Το μοντέλο αυτό υπήρξε η βάση προβληματισμού από την περίοδο που η κυβέρνηση ήταν τρικομματική (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) και στον πυρήνα του δεν άλλαξε ούτε με τη δικομματική συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση είναι απλή: Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα καταγράψουν το μάξιμουμ της δυσφορίας τους στις κυβερνητικές επιλογές, είτε με εντυπωσιακή αποχή, είτε με καταβαράθρωση των δυνάμεων που στηρίζουν τα μνημόνια και ταυτόχρονη ισχυρή ψήφο στα αντιμνημονιακά κόμματα αδιακρίτως. Υπό το βάρος αυτό, θα επιχειρήσουν, λοιπόν, να «εξαερώσουν» τη δυσφορία στις ευρωεκλογές, εντάσσοντάς τη σε ένα ευρύτερο πανευρωπαϊκό κλίμα ευρωσκεπτικισμού.

Στους Δήμους όμως και τις Περιφέρειες, όπου το ΠΑΣΟΚ πρώτιστα αλλά και η Ν.Δ. έχουν τη μερίδα του λέοντος, εκτιμούν ότι οι πολίτες, ψηφίζοντας με πιο τοπικά κριτήρια και πρόσωπα, μπορούν να περιορίσουν την αποχή και τη δυσφορία και τελικά να συντηρήσουν ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους. Ιδίως αν καταφέρουν να περάσουν το μήνυμα ότι στις αυτοδιοικητικές δε θα πρέπει να ψηφίζει ο πολίτης στη βάση μνημονιακές-αντιμνημονιακές δυνάμεις. Θεωρούν πως, αν το πετύχουν, ο ψηφοφόρος θα «εκτονώσει τη δυσαρέσκειά του στην ευρωκάλπη, αλλά όχι στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Μάλιστα, στους μεγάλους Δήμους – όπου και οι μεγάλες μάχες – όπως και στις κομβικές περιφέρειες, αφού θα συμπίπτει χρονικά η δεύτερη Κυριακή με τις ευρωεκλογές, τα πράγματα από πλευράς εκλογικής τακτικής θα είναι ευκολότερα. Ακόμη και κορυφαίοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, που στο παρελθόν ήταν σημαίες για την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, με αυτή τη λογική κινούνται, κοιτάζοντας την προσωπική τους επιβίωση και αποκαλώντας το ενδεχόμενο «χρίσματος» πλέον όχι ως πάλαι ποτέ «ευλογία», αλλά «κατάρα και καταστροφή».

Σιωπηρή στήριξη

Έτσι τα επιτελεία σε ΠΑΣΟΚ περισσότερο – που έχει πάρα πολλά να χάσει σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης – αλλά και της Ν.Δ., φέρονται να κινούνται σε μία λογική σιωπηρής στήριξης υποψηφιοτήτων και όχι «χρισμάτων». Όπου δεν μπορούν, με κεντρική συμφωνία, η σιωπηρή αυτή στήριξη να πάρει χαρακτηριστικά από κοινού σύμπραξης ακόμη και στην κατάρτιση ψηφοδελτίων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει οι υποψήφιοι να έχουν ανακοινώσει πρώτοι τις προθέσεις τους και τα κόμματα της συγκυβέρνησης σιωπηρά αλλά εμφατικά να υποστηρίζουν αυτές τις υποψηφιότητες, γλιτώνοντας και το όποιο κόστος της ευθείας αναμέτρησης σε Δήμους και Περιφέρειες με δυνάμεις της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, με κορυφαίο το ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ σε αυτά τα δεδομένα εμφανίζεται ο πιο ένθερμος υποστηρικτής, αφού οι μετωπικές αναμετρήσεις θα το οδηγούσαν σε δραματικές απώλειες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη Ν.Δ., ενώ στη βάση αυτής της λογικής δεν υπάρχει διαφωνία, εντούτοις μία σειρά μεγάλων Δήμων και κομβικών Περιφερειών τούς δημιουργεί έναν προβληματισμό, αφού εκτιμούν ότι με αμιγώς δικές τους υποψηφιότητες θα μπορέσουν να κερδηθούν ακόμη και αναγκάζοντας το ΠΑΣΟΚ να τις υποστηρίξει. Τέτοιες θεωρούν σε Δήμους και Περιφέρειες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας, των Ιωαννίνων και της Λάρισας. Όμως εδώ υπάρχει και η άδηλη παράμετρος προσώπων αιρετών που προέρχονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία πλέον δεν είναι στη συγκυβέρνηση, αλλά η στήριξή της στις προηγούμενες εκλογές σε πρόσωπα, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων ή Πατρών, ήταν καθοριστικής σημασίας. Οπότε καθαρές τυχόν υποψηφιότητες της Ν.Δ. σε κάποιες κεντρικές πόλεις και περιφέρειες θα πρέπει να υπολογίσουν και άλλες παραμέτρους.

Εντούτοις στη Ν.Δ. γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πολιτικό παιχνίδι και μήνυμα σε μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες θα είναι σαφές ανεξάρτητα από τις ευρωεκλογές. Όποτε είναι θέμα επιλογής ρίσκου ιδίως απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση ή αυτή να αλώσει τα πάντα ή να εμφανίσει ισχυρές δυνάμεις αλλά να μην πάρει Δήμους και Περιφέρειες- «κλειδιά», από υποψηφιότητες όχι μετωπικές μεν αλλά «θολές ή εμφανιζόμενες υπερκομματικές», που εκ των υστέρων η συγκυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι υποστήριξε και άρα κέρδισε σε επίπεδο εντυπώσεων πολιτικά.

Παύει να υφίσταται η παντοκρατορία του ΠΑΣΟΚ

Από τη μεταπολίτευση και μετά είναι η πρώτη φορά σε εκλογικά και πολιτικά δεδομένα που η Κρήτη είναι αμφίρροπη και σε ρευστότητα εκπλήξεων, όσο ποτέ άλλοτε. Η παντοκρατορία του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά δεν υφίσταται, έτσι που η άλλοτε σταθερά του εκλογικού χάρτη πανελλαδικά επί 39 χρόνια να είναι μία από τις κορυφαίες μεταβλητές πλέον, με ό,τι αυτό συμβολίζει και σε επίπεδο πολιτικών μηνυμάτων. Μάλιστα, τα δεδομένα μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη έχουν μεταβληθεί εντυπωσιακά, και σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου του 2013, πρώτη εκλογική δύναμη στην Κρήτη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με εντυπωσιακά ποσοστά σε όλους τους μεγάλους δήμους του νησιού.

Ο σχεδιασμός λοιπόν κομμάτων, κινήσεων και υποψηφιοτήτων με βάση την εκλογική πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη κινείται ουσιαστικά υπό το βάρος νέων δεδομένων. Η Περιφέρεια Κρήτης, που είναι το 5,5% του εκλογικού σώματος της Ελλάδας, από μόνη της συνιστά βαρυσήμαντο πολιτικό μήνυμα, με ανοιχτά όλα τα σενάρια, άρα το ενδιαφέρον όλων είναι έντονο, αφού πλέον δε συνιστά για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση το δεδομένο του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα όμως, ούσα ως περιφέρεια «εχθρικό εκλογικά έδαφος» και για τη Ν.Δ., γίνεται για πρώτη φορά ίσως ευκταίος στόχος για μία δύναμη που προσδιορίζεται ως Αριστερά, το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμένεται να ξανακατέβει ο Στ. Αρναουτάκης

Ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μπορεί να εξελέγη με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ που το Νοέμβριο του 2010 τον στήριξε με όλες τις δυνάμεις του, όμως 4 χρόνια μετά ο Σταύρος Αρναουτάκης, όχι μόνο δε συζητάει για «χρίσμα» ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ το συζητούσε, αλλά προτιμάει να κριθεί στη βάση του έργου του, που είναι ουσιαστικά και τα πρώτα βήματα της αιρετής Περιφέρειας στην Ελλάδα. Ο ίδιος και το επιτελείο του εκτιμούν πως οι συνθήκες για την παράταξή του είναι απείρως καλύτερες από το 2010, τότε που ακόμη και για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου ήταν αναγκασμένος να δεχτεί τις όποιες κομματικές ισορροπίες.

Σήμερα εκτιμούν ότι μόνο έργο θεσμικό και λειτουργικό έχουν να επιδείξουν και μάλιστα σε αρνητική οικονομικά συγκυρία, έχοντας πετύχει ως πλειοψηφία στην αιρετή Περιφέρεια να υπερβούν το δίπολο μνημονιακών-αντιμνημονιακών διλημμάτων και με αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα στρατηγικής για την Κρήτη, που ελήφθησαν ομόφωνα. Επιπλέον θεωρούν ότι ο Γιάννης Κουράκης, που αρχικά ακούστηκε ότι ενδιαφερόταν για την Περιφέρεια και αυτό θα συνιστούσε από μόνο του ένα μεγάλο «πονοκέφαλο» για την παρούσα περιφερειακή Αρχή, κλείνοντας ο ίδιος ουσιαστικά αυτό το κεφάλαιο με προσανατολισμό για μία νέα θητεία στο Δήμο Ηρακλείου, απεγκλώβισε και νέες δυνάμεις υποστήριξης της παράταξης Αρναουτάκη σε επίπεδο Περιφέρειας.

Πιστεύουν ότι χωρίς χρίσματα και επίσημες στηρίξεις πλέον η κατάρτιση του ψηφοδελτίου θα είναι από τους πιο ευχάριστους πονοκεφάλους για τον Σταύρο Αρναουτάκη αυτήν τη φορά. Μάλιστα, αν η Ν.Δ. επιλέξει να μην έχει μετωπικό σχήμα στην Κρήτη, τότε η παράταξη Αρναουτάκη εκτιμάει ότι θα μπορέσει να προχωρήσει σε μία εντυπωσιακή υπερκομματική αμφίπλευρη διεύρυνση και αριστερά της και δεξιά της, έχοντας ήδη μία γερά δεμένη ομάδα σε παγκρήτιο επίπεδο από την άσκηση της διοίκησης.

Το γεγονός άλλωστε ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σήμερα στα χέρια της εξ αντικειμένου αποτελεί ένα ακόμη εκλογικό ατού. Ο Σταύρος Αρναουτάκης εκτιμάει πως το ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι και από τις πρώτες επιλογές του νυν προέδρου του, που πάντως δεν έχει την πολυτέλεια για πειράματα στην Κρήτη, το ότι διατηρεί από την εποχή που ήταν ευρωβουλευτής μαζί με το νυν πρωθυπουργό και αρχηγό της Ν.Δ. άριστες σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα το ότι δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές τους επιλογές ως Περιφέρεια στα μνημόνια, μετατρέπουν την περιφερειακή του παράταξη σε μία πολυσυλλεκτική δεξαμενή ψήφων. Φυσικά, όλα αυτά υπό την αίρεση πως οι περιφερειακές εκλογές δε θα διεξαχθούν σε ένα κλίμα πόλωσης και βαθιά πολιτικό που θα ετεροκαθορίζεται από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές και κυρίως στη βάση ότι οι επιλογές των αντίπαλων συνδυασμών δε θα είναι τέτοιες που να αφήνουν ανοικτή οποιαδήποτε έκβαση.

Εκτιμάται βάσιμα ότι άμεσα ο Σταύρος Αρναουτάκης, ίσως και αρχές Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει και επισήμως στη γνωστοποίηση των προθέσεών του, όχι τόσο για την κάθοδο εκ νέου, που είναι δεδομένη, αλλά για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις κατέρχεται ξανά στις περιφερειακές εκλογές.

Πολλά τα σενάρια για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Ν.Δ. στην Κρήτη, παρότι το δίπολο των προηγούμενων εκλογών με το σχήμα της Ντόρας όχι απλά δεν υφίσταται αλλά έχει επουλωθεί, θα μπορούσε να επιλέξει τη σιωπηρή στήριξη ενός περιφερειακού σχήματος με ρεύμα πλειοψηφικό, κόντρα στην εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, αποφεύγοντας την ευθεία αντιπαράθεση και μάλιστα σε ένα γεωγραφικό εκλογικά χώρο που δεν ήταν ποτέ από τους προνομιακούς της. Όμως, με την αλλαγή δεδομένων, με το ΠΑΣΟΚ υπό εξαφάνιση και υπό κάποιες προϋποθέσεις, στη Ν.Δ. υπάρχει ακόμη προβληματισμός για το αν η Κρήτη θα μπορούσε να είναι μία από τις περιφέρειες- «κλειδί» που τυχόν κατάκτησή της θα νοηματοδοτούσε πανελλαδικά μηνύματα ισχυρά.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ν.Δ. συζητάει στη λογική δεύτερου γύρου στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου με προϋπόθεση ένα ευρύτερο κλίμα πανελλαδικά, ακόμη και με στοιχεία πόλωσης ανάμεσα στην ίδια και το ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να έχει εφικτό όσο και εντυπωσιακό στόχο. Αλλιώς το σενάριο της σιωπηρής στήριξης ενός συνδυασμού ομού με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και με κοινή στελέχωση του ψηφοδελτίου, θα είναι μονόδρομος. Όσοι υποστηρίζουν μία αυτόνομη κάθοδο της Ν.Δ. στην Περιφέρεια σημειώνουν ότι ακόμη και ήττα, αλλά με την παράταξη σε δεύτερη θέση με υψηλά ποσοστά, θα έστελνε δύο ηχηρά μηνύματα από την Κρήτη: Φορέας αλλαγών στην κεντροδεξιά μόνο η Ν.Δ. και ότι το «λαϊκιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ» πήγε αύτανδρο στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλα αυτά θα προϋπόθεταν μία τέτοια παράταξη να βρεθεί στο δεύτερο γύρο πετώντας έξω είτε το αυτοδιοικητικό σχήμα Αρναουτάκη, είτε ακόμη καλύτερα για μία τέτοια μεθόδευση το σχήμα που θα στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για ένα τέτοιο ισχυρό πολιτικά σχήμα η Ν.Δ. θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεκινούσε από το νυν επικεφαλής της στην Περιφέρεια και βουλευτή Γιάννη Πλακιωτάκη, άνθρωπο ήπιων τόνων και με επαφή διαρκή στα τοπικά δρώμενα. Αν ήθελε να παίξει με πιο τεχνοκρατικούς όρους, κοινωνική αποδοχή και όχι αμιγώς πολιτική, αλλά με γνώση και εμπειρία από τη διοίκηση της Κρήτης, τότε το όνομα του Σεραφείμ Τσόκα θα ήταν το πρώτο. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με τον εντοπισμό κατά βάση στα Χανιά, και ο Κυριάκος Βιρβιδάκης. Όμως, η υποψηφιότητα – άσχετα αν ο ίδιος δεν εμφανίζεται να το επιθυμεί θερμά – που εκτιμούν ότι θα άνοιγε χοντρά το πολιτικό παιχνίδι στην Κρήτη, ενώνοντας γεωγραφικά αλλά και πολιτικά τάσεις στα δεξιά και το κέντρο, είναι του Λευτέρη Αυγενάκη. Τότε, όπως εκτιμούν πολλοί στη Ν.Δ., το γάντι θα έπεφτε ευθέως στο ΣΥΡΙΖΑ, η προοπτική δεύτερου γύρου θα ήταν ανοιχτή και κυρίως στο δεύτερο γύρο στην Κρήτη οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις δύσκολα θα τον υποστήριζαν. Ανασταλτικός παράγοντας σε αυτό το σενάριο το πιθανότερο αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, συνεπεία νέων μέτρων και επώδυνων αποφάσεων, που θα συμπαρασύρει άμεσα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι διαβουλεύσεις μέσα στον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα των παραπάνω εκδοχών και σεναρίων, το ερώτημα είναι τι προτίθεται να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυτήν τη στιγμή εκλογικά στην Κρήτη σε δύο αναμετρήσεις, Μάιο και Ιούνιο του 2012, καταγράφηκε ως η πρώτη δύναμη στο νησί, για πρώτη φορά, και μάλιστα με μεγάλες διαφορές στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι προ των αυτοδιοικητικών εκλογών ίσως μας προλάβουν οι εθνικές εκλογές, άρα και το κλίμα που αυτές θα έχουν ήδη δημιουργήσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σημειώνουν με νόημα ότι και στην Αυτοδιοίκηση οι επιλογές είναι αμιγώς πολιτικές, αφορούν την καθημερινή ζωή του πολίτη, υπογραμμίζοντας ότι το σχήμα μνημόνια-αντιμνημόνια αφορά άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις απολύσεις, την υποβάθμισή της σε κρατικό παράρτημα και τη μετατροπή των Δήμων και των Περιφερειών σε φοροεισπράκτορες μέσω των ιδιωτικοποιήσεων βασικών τους λειτουργιών. Επιπρόσθετα τονίζουν ότι οι επιλογές και προσώπων και συνδυασμών δεν είναι ούτε προϊόν παρθενογένεσης, ούτε απολίτικες ουδέτερες πράξεις με υπερκομματικό μανδύα, αφού εντάσσονται σε ένα γενικότερο κλίμα στο οποίο η Κρήτη δεν είναι ένα «απομονωμένο αυτοδιοικητικό χωριό».

Για το ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, που γα πρώτη φορά βλέπει σοβαρά την πιθανότητα να είναι μία από τις περιφέρειες- κόμβους , όπου θα μπορούσε να εκλέξει περιφερειάρχη σηματοδοτώντας και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, η δυσκολία έγκειται περισσότερο στο με ποια πρόσωπα και λιγότερο με ποιο άξονα αυτοδιοικητικής πολιτικής.

Αν η επιλογή ήταν αμιγώς πολιτική, ο πρώτος πονοκέφαλος για το ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη φορά θα ήταν η απουσία του βουλευτή Χανίων Γιώργου Σταθάκη, που ως επικεφαλής του περιφερειακού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 είδε, όχι απλά τα ποσοστά της παράταξής του να εκτοξεύονται προ της κεντρικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και προ μνημονίων, αλλά καταγράφηκε ως μία από τις πλέον καταρτισμένες και με περιφερειακή αντίληψη ολοκληρωμένη για την Κρήτη, όσο λίγες, δημιουργώντας τότε απρόσμενα θετικό αντίκτυπο σε όλο το νησί. Όμως ο Γ. Σταθάκης παραιτήθηκε από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου, ως βουλευτής πλέον, σήμερα θεωρείται από τις κεντρικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική και σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται επάνοδός του στα τοπικά.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του παλαιότερου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη Μιχάλη Κριτσωτάκη, που, παρότι θήτευσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδίως στην τουριστική πολιτική, την υγεία και την εκπαίδευση, σήμερα θεωρείται από τα βαριά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά και από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Αριστερής Πλατφόρμας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ποια είναι τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι…

Ένθερμους υποστηρικτές βρίσκει το σενάριο μίας υποψηφιότητας του βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξάνθου, πρόσωπο με ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνία και με παγκρήτια εμβέλεια, ιδίως σε ζητήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Όμως, είναι άδηλο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον «θυσίαζε», όταν για πρώτη φορά πέτυχε να σπάσει το δίπολο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο, εκλέγοντάς το βουλευτή σε ένα νομό όπου είναι από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια υποστηρίζουν ότι το περιφερειακό σχήμα θα μπορούσε να έχει ευρύτερα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά μετώπου. Ιδίως αν οι συγκυρίες για την κοινωνία, όπως εκτιμούν, γίνουν ακόμη πιο ζοφερές και τοπικά. Σε αυτήν την περίπτωση και τηρουμένων των αναλογιών με τις κεντρικές εξελίξεις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δε θα απέκλειαν ένα ευρύτερο σχήμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, υπό τύπο ρεύματος, και μάλιστα κάποιοι θα έβλεπαν εδώ την υποψηφιότητα του βουλευτή Νότη Μαριά, που συνεργάζεται αλλά δεν είναι οργανωτικά ενταγμένος στους Ανεξάρτητους Έλληνες και διατηρεί το σχήμα «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» με πολλούς πασοκογενείς, κεντρώους, δεξιούς και ανένταχτους αριστερούς υποστηρικτές και με θετικό ακροατήριο σε όλη την Κρήτη, που ουδόλως τον ταυτίζει με το κόμμα του Καμμένου, τον οποίο όμως δε θα απέκλειε ένα τέτοιο σχήμα.

Άλλοι πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ένα μέτωπο δυνάμεων, στο οποίο επικεφαλής θα μπορούσε να τεθεί πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά ή τους πασοκογενείς, αλλά με έντιμο πρότερο βίο πολιτικά. Ακούγονται μάλιστα τα ονόματα των Πέτρου Ινιωτάκη, προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Κώστα Ασλάνη, πρώην δημάρχου Ηρακλείου, Νίκου Μπελιβάνη, Φραγκίσκου Παρασύρη, αλλά και του Αντώνη Ανηψητάκη, παρότι είναι ενταγμένος στη ΔΗΜ.ΑΡ.

Επτασφράγιστο…

Όμως, στο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από όλα αυτά τα σενάρια της ονοματολογίας φαίνεται ότι το «μυστικό» είναι αλλού και μάλιστα οι γνωρίζοντες έχουν δεσμευτεί να μη διαρρεύσει τίποτα μέχρι την ώρα που θα ανακοινωθεί. Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν πως σε κλειστή περιφερειακή σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο και σε απόλυτη γνώση της ηγεσίας του κόμματος, τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο σχεδόν των βουλευτών έχουν καταλήξει σε μία αρχική πρόταση που εκτιμούν ότι θα προκαλέσει αίσθηση στην Κρήτη και όχι μόνο. Θεωρώντας ότι πολιτικά και κοινωνικά η Κρήτη μπορεί να κάνει την ανατροπή και τη διαφορά στις περιφερειακές εκλογές, δείχνουν να έχουν καταλήξει σε πρόσωπο, η υποψηφιότητα του οποίου θα είναι πέρα και έξω από κομματικές επετηρίδες, συνιστώσες ή και συγκερασμούς και συμφωνίες αντιμνημονιακής βάσης. Το πρόσωπο αυτό έχει διακριτή, όπως λένε, αντισυστημική πολιτική αναφορά, μεγάλη κοινωνική αναγνώριση σε όλη την Κρήτη, γνώση απόλυτη όλων των ζητημάτων της Κρήτης και κυρίως είναι φρέσκο, νέο, έξω από τα τετριμμένα και τις κομματικές γραφειοκρατίες.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι είναι πρόσωπο που μπορεί να λειτουργήσει ως ομπρέλα σε περιφερειακό επίπεδο, ενώνοντας πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα για μία άλλου τύπου εκκίνηση ανάπτυξης στην Κρήτη. Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, άρα μπορεί να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο μάχης και προοπτικής, διεμβολίζοντας οριζόντια και κάθετα πολιτικούς χώρους και κοινωνικές ομάδες, που μία αυστηρά κομματική υποψηφιότητα δε θα το μπορούσε.

Ηχηρό όνομα

Αν επιτευχθεί οριστική συμφωνία μαζί του και εφόσον οι διεργασίες δε διαρρεύσουν, όπως υποστηρίζουν, θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη και κυρίως μία «ηχηρότατη υποψηφιότητα» με χαρακτηριστικά ανανέωσης και άφθαρτου, μεγάλου κοινωνικού διαμετρήματος. Το πιστοποιεί, όπως υποστηρίζουν, πρόσφατη δημοσκόπηση για άσχετο με τα πολιτικά θέμα που έγινε στην Κρήτη και που εντελώς συμπτωματικά αναδείκνυε το πρόσωπο αυτό με εντυπωσιακά αποτελέσματα, έστω και αν το ερωτηματολόγιο ήταν με θεματολογία που καμία σχέση δεν είχε με τις πολιτικές εξελίξεις.

 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook