Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χανίων στο Πόζναν της Πολωνίας

οι-μαθητές-του-4ου-γυμνασίου-χανίων-στο-473465

Στις αρχές του Δεκέμβρη μια ομάδα παιδιών της Τρίτης  τάξης του 4ου Γυμνασίου Χανίων,  με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Αθηνά Παπαναγιώτου, Ελένη Μαράκη και Ειρήνη Μακατουνάκη είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Πόζναν της Πολωνίας στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος ΕRASMUS+. Εκεί πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση με αντιπροσωπείες από σχολεία της Ισπανίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Σλοβενίας. Το σχολείο υποδοχής ήταν αθλητικό με όλες τις απαραίτητες υποδομές (γυμναστήριο, πισίνες, γήπεδο βόλεϊ και μπάσκετ) αλλά και εξαιρετικά οργανωμένο, καλοφροντισμένο και οικείο όπως  οικείες και φιλόξενες ήταν οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές.

Οι εντυπώσεις από την επίσκεψη στην Πολωνία:

4o-gymnasio-2«Την πρώτη μέρα μας επιφυλάχθηκε ζεστή υποδοχή εκ μέρους του πολωνικού σχολείου, ακολούθησε ξενάγηση στο εσωτερικό του ενώ οι μαθητές μας συμμετείχαν σε μαθήματα Πολωνικής και Αγγλικής γλώσσας καθώς και Πληροφορικής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας εντυπωσιαστήκαμε από το υπερσύγχρονο μουσείο Πολωνικής Ιστορίας και απολαύσαμε το μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της πόλης του Πόζναν όπου δεσπόζει το παλιό Δημαρχείο, ένα από τα πιο μνημειώδη δημαρχεία της κεντρικής Ευρώπης.

4o-gymnasio-4Την επόμενη ταξιδέψαμε στην πόλη Τόρουν,  γενέτειρα του αστρονόμου Κοπέρνικου και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι  μαθητές μας επίσης είχαν την ευκαιρία να σχηματίσουν σαφή εικόνα του τρόπου λειτουργίας ενός από τα πιο ονομαστά εργοστάσια της περιοχής  που κατασκεύαζε τα φημισμένα gingerbread και σε μετέφερε με τα ευφάνταστα εκθέματά του σε άλλες εποχές ενώ διασκεδάσαμε όλοι φτάχνοντας τα δικά μας μπισκοτάκια.

Τις επόμενες δυο μέρες, πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες και το διαγωνισμό για το λογότυπο του προγράμματος (“Home alone”) στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές,  κάθε χώρα παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια καθώς και ένα βίντεο για τη Ρουμανία(1η χώρα συνάντησης των εταίρων ) με τίτλο:  «Η Ρουμανία μέσα από την αίσθηση της όρασης».

4o-gymnasio-3Την τελευταία μέρα και πριν από το αποχαιρετιστήριο πάρτυ κάθε χώρα στο δικό της πάγκο, πλαισιωμένο με αφίσες και παραδοσιακές ενδυμασίες,  παρουσίασε τοπικά προϊόντα και ποτά ετοιμασμένα με πολλή αγάπη και επιμέλεια από τις μαμάδες των μαθητών μας.

Αποχαιρετήσαμε το Πόζναν εντυπωσιασμένοι από τις υποδομές του σχολείου, την οργάνωση και μεθοδικότητα που διαπνέει τους συναδέλφους Πολωνούς εκπαιδευτικούς, την ομορφιά και καθαριότητα της πόλης και το σεβασμό στην πολιτιστική τους κληρονομιά.

Όμως, η ικανοποίησή μας πολλαπλασιάστηκε από το γεγονός ότι οι μαθητές μας επέδειξαν ώριμη συμπεριφορά, συνεργατικό πνεύμα, έγιναν η ψυχή της παρέας, παρέσυραν με το κέφι τους και την κοινωνικότητα τους μαθητές των άλλων σχολείων, άφησαν και αποκόμισαν και οι ίδιοι τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ας τους αφήσουμε λοιπόν να μιλήσουν:

-«Μεγάλη εντύπωση μου έκανε το σχολείο που αποτελούνταν από ένα μεγάλο συγκρότημα κτιρίων με πολλές αίθουσες, κάμερες ασφαλείας, καντίνα για το μεσημεριανό φαγητό, βεστιάρια, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο,  με εξειδικευμένους καθηγητές όλων των σχετικών ειδικοτήτων. Αλλά και η επικοινωνία με τα παιδιά από τις άλλες χώρες ήταν άριστη. Δεν ήταν η χρήση της Αγγλικής γλώσσας που κράτησε τις επαφές με τους άλλους μαθητές  ζωντανές, αλλά και τα έντονα συναισθήματα που αναπτύξαμε τις μέρες αυτές. Το ταξίδι αυτό ήταν ένα μάθημα ζωής για μένα. Μου έμαθε τι είναι το διαφορετικό, να το εκτιμώ και να το σέβομαι και ότι τελικά οι άνθρωποι δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί. Θα είναι ένας σταθμός στη ζωή μου, αφού μου πρόσφερε ένα πλήθος εμπειριών και γνώσεων. Μακάρι όλοι οι μαθητές να είχαν μια τέτοια ευκαιρία.»

Γιώργος Αντωνιάδης (Γ1)

-Ήταν ένα ταξίδι το οποίο δεν θα  ξεχάσω ποτέ. Γνώρισα άλλους ανθρώπους και έμαθα τον τρόπο ζωής τους. Εκεί με φιλοξένησε ένα παιδί ονόματι Ίγκορ, με τον οποίο δεν σκοπεύω να χάσω επαφή γιατί κατέληξε να γίνει ένας πολύ καλός μου φίλος. Η οικογένειά του, πολύ φιλόξενη και φιλική απέναντί μου, με έκανε να νιώσω ότι βρίσκομαι στο ίδιο μου το σπίτι. Κάτι που με έκανε να νιώσω χαρά και υπερηφάνεια για τη χώρα μου, ήταν το πόσο ψηλά έχουν την Ελλάδα οι Πολωνοί. Ακόμα, ολοκλήρωσα πολλές δραστηριότητες στις σχολικές εγκαταστάσεις του αθλητικού πολωνικού σχολείου της πόλης, κατανοώντας έτσι το πώς λειτουργεί ένα σχολείο εκεί και έμαθα πολλά πράγματα για την ιστορία της Πολωνίας μετά από ξενάγηση στην παλιά πόλη του Πόζναν και του Τόρουν.»

Παναγιώτης Κακαβελάκης (Γ1)

Εγώ ήμουν από τα τυχερά παιδιά που  επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα  και να ταξιδέψουν στην καταπληκτική και όμορφη Πολωνία. Πριν από το μεγάλο ταξίδι δουλεύαμε σκληρά και πάνω από όλα ομαδικά για  να φτιάξουμε εργασίες που θα παρουσιάζαμε εκεί. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από πιο κοντά τις παραδόσεις και την κουλτούρα των Πολωνών καθώς με φιλοξένησε ένα πολύ ευγενικό και γλυκό κορίτσι, η Wiki, με το οποίο ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή. Γεύτηκα παραδοσιακά φαγητά και πολλοί από εμάς συμμετείχαμε στην κουλτούρα και στις συναντήσεις της οικογένειας όπου μέναμε.  Η πόλη είχε πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα και οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλικοί και φιλόξενοι. Το κλίμα ήταν ψυχρό αλλά με την καλή παρέα που είχαμε δεν μας πείραζε καθόλου. Όλα τα παιδιά γίναμε μια ομάδα και ανυπομονώ να τους φιλοξενήσουμε και εμείς στα Χανιά. Αυτό που έζησα εγώ και τα άλλα παιδιά είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ  ΖΩΗΣ!!!

Ελευθερία  Σκουλάκη (Γ3)

«Η επίσκεψη στην Πολωνία ήταν το πρώτο μου ταξίδι εκτός Ελλάδας και ήταν το πιο εντυπωσιακό. Εκείνο που μου άρεσε ιδιαίτερα  ήταν η θερμή υποδοχή από τους μαθητές και τους καθηγητές του πολωνικού σχολείου και το γεγονός ότι εκεί  κάναμε ενδιαφέροντα μαθήματα και πράγματα. Τα περισσότερα μεσημέρια τρώγαμε στην καντίνα του σχολείου. Όμως τα βράδια ήταν τα καλύτερα. Μετά από μία σύντομη ξεκούραση κατεβαίναμε στην πλατεία του Πόζναν. Ήταν τέλεια φωτισμένη και στο κέντρο της υπήρχε το Δημαρχείο και διάφορα χρωματιστά πολυώροφα σπίτια, καφετέριες και εστιατόρια, διακοσμημένα στο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Αυτό το ταξίδι ήταν μία από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου και εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να το ξαναπραγματοποιήσω στο άμεσο μέλλον».                     Άνδρια Φανδρίδη (Γ3)

« Εντυπωσιάστηκα με το σχολείο και  τις αθλητικές του εγκαταστάσεις αφού διέθετε τεράστια γήπεδα για όλα τα αθλήματα και πισίνα για κολύμβηση. Εκτός από αυτό, το σχολείο διέθετε και αίθουσα για κάθε μάθημα όπως τάξεις Αγγλικών και Πληροφορικής. Αντιλήφθηκα με έκπληξη  πόσο σεβασμό είχαν για τον Ελληνικό πολισμό αφού διδάσκονται όλη την Αρχαία Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία. Αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι γνώρισα καινούργιους ανθρώπους με τους οποίους  καταφέραμε να δεθούμε  και να μάθουμε για αυτούς».

Αλεξία Ποντικάκη (Γ3)

«Ήταν μία εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη. Όλοι εκεί μας υποδέχτηκαν φιλόξενα και μας βοήθησαν  να γνωρίσουμε τις παραδόσεις και τις συνήθειες τους. Εκεί και εμείς με τη σειρά μας ως χώρα προβάλαμε τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, τους δώσαμε να δοκιμάσουν τοπικά κρητικά εδέσματα όπως τα καλιτσούνια, το μέλι,  το τυρί, διάφορα βότανα, γλυκά κουταλιού  και εκείνοι ενθουσιάστηκαν με όλα. Στη συνέχεια χορέψαμε ελληνικούς και κρητικούς χορούς με παραδοσιακές φορεσιές. Συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους δράσεις απέκτησα πολλές εμπειρίες και γνώσεις έτσι ώστε αν μου δινόταν η ευκαιρία θα συμμετείχα ξανά».

Βάλια Φραγγεδάκη (Γ3)

«Έχω κάνει πολλά ταξίδια και έχω επισκεφτεί πολλά μέρη της Ελλάδας. Όμως ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψα στο εξωτερικό. Μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε πολύ το Πόζναν αλλά και τα μέρη που επισκεφτήκαμε. Μου άρεσε το γεγονός ότι γνώρισα παιδιά από άλλες χώρες με τα οποία δέθηκα και που εύχομαι να ξαναδώ, γνώρισα τα έθιμά τους, γεύτηκα τα προϊόντα τους (αφού κάθε χώρα είχε φτιάξει το δικό της πάγκο) και χόρεψα μαζί τους δικούς μας και δικούς τους χορούς».

Ειρήνη Σταυρουλάκη (Γ3)

«Πέρα από το σχολείο και τις εγκαταστάσεις του που ήταν σύγχρονες, μου άρεσε η πόλη του Πόζναν και το γεγονός ότι οι  δρόμοι  ήταν λες και είχαν δημιουργηθεί την προηγούμενη μέρα καθώς δεν υπήρχε ίχνος σκουπιδιών. Πολύ καλές εντυπώσεις μου άφησε η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Κοπέρνικος, το Τόρουν, όπου το μεσαιωνικό τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Πράγματι, τα μεγάλα μεσαιωνικά κτήρια κτισμένα με κόκκινο τούβλο ήταν εντυπωσιακά. Επισκεφτήκαμε επίσης και το εργαστήριο παρασκευής gingerbread όπου μπορέσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας μπισκότα. Γενικά, η όλη εμπειρία ήταν εκπληκτική γιατί είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς ζει ένας άλλος λαός, να μάθουμε τα έθιμά του και να δημιουργήσουμε νέες φιλίες.».

Κυριάκος Τσαμαντάκης (Γ3)

 

«Το ταξίδι αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Ιδιαίτερη  εντύπωση μου έκανε  η  διαφορετική προσέγγιση που είχαν οι Πολωνοί για την εκπαίδευση. Από τις εγκαταστάσεις του σχολείου μέχρι  τον τρόπο που γινόταν το μάθημα  ήταν αρκετά βήματα πιο μπροστά από μας καθώς στο σχολικό τους πρόγραμμα υπήρχε ακόμη και το μάθημα της Ψυχολογίας. Αυτό που θα σκέφτομαι πάντα όταν ακούω «Πολωνία» θα είναι οι γνωριμίες με παιδιά της ηλικίας μου, που ήταν πρόθυμα στο να ανταλλάξουν απόψεις, να σε βοηθήσουν, να σε ξεναγήσουν και πάνω από όλα να σημαδέψουν θετικά το ταξίδι σου».

Αποστόλης  Αλυγιζάκης Γ1)»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook