Οι απόψεις είναι σαν τις κωλό…τσεπες! Όλα τα παντελόνια έχουν από μια…

οι-απόψεις-είναι-σαν-τις-κωλότσεπες-742486

Οι απόψεις που καίνε, που λένε αλήθειες, που διαστρεβλώνουν αλήθειες, που είναι εύστοχες, που είναι άθλιες, που είναι αρεστές, που είναι μισητές…

Οι απόψεις που φέρουν υπογραφή είναι οι απόψεις ενός εκάστου που τις λέει, τις διατυμπανίζει και ως τέτοιες κρίνονται. Οι απόψεις δεν είναι απαραίτητο να είναι σωστές ή λάθος. Είναι απλώς οι απόψεις κάποιου.

Οι απόψεις είναι καλό να ακούγονται, όποιες κι αν είναι.Και βεβαίως αν δεν αρέσουν σε κάποιους, έχουν και αυτοί το δικαίωμα της άποψης να διατυπώσουν τη δυσαρέσκεια τους.

Είναι προφανές ότι η άποψη Καψώχα για τις πολιτικές Μητσοτάκη είναι η άποψη του Καψώχα. Καλή, κακή, εύστοχη, άστοχη, αγενής, αηδής, to the point… είναι η άποψη του.

Επίσης προφανές ότι η άποψη του Μπάμπη από τον Σκάι που έλεγε φασίστα τον Παππά είναι η άποψη του Μπάμπη που τη λέει στον Σκάι. Καλή, κακή, εύστοχη, άστοχη, αγενής, αηδής, to the point… είναι η άποψη του.

Παρένθεση: Δεν εξετάζουμε πώς ο κάθε ένας διαμορφώνει την άποψη του. Αυτό είναι θέμα επιστημονικής μελέτης στην οποία πρέπει να ερευνηθούν πολλές παράμετροι όπως:

Κοινωνικοί λόγοι, ψυχαναλυτικοί λόγοι, οικονομικοί λόγοι, ιδεολογικοί λόγοι, στοιχεία επικαιρότητας, στοιχεία μαζικής κουλτούρας και πολλά άλλα που δεν είναι μέρος του παρόντος άρθρου.

Ας μείνουμε στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές απόψεις. Με άλλες συμφωνούμε, με άλλες διαφωνούμε. Ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ότι οι απόψεις πρέπει να μπορούν να διατυπώνονται ελεύθερα. Ελπίζω!

(Απόψεις όμως όχι κηρύγματα μίσους τύπου χρυσαυγίτικης, ρατσιστικής ή αλλης προπαγάνδας)

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να διαχωρίσουμε, μια και μιλάμε για τους δημοσιογράφους είναι οι όροι Άποψη και Ρεπορτάζ.

Με απλά λόγια το ρεπορτάζ πρέπει να λέει τι έγινε, πώς έγινε, πού έγινε, πότε έγινε

Με απλά επίσης λόγια η άποψη μπορεί να πει όλα τα υπόλοιπα! Να έχει τη γνώμη του δημοσιογράφου για το ρεπορτάζ.

Ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι σημαντικό κεκτημένο για την ανεξαρτησία της σκέψης κάθε ανθρώπου (κι επιτρέψτε μου την πλάκα) και των δημοσιογράφων! Ελπίζω!

Η ελευθερία της έκφρασης είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας και έχουν χυθεί τόνοι αίματος για να μπορούμε να βιώνουμε αυτό το μέγιστο αγαθό.

Είχα αναφερθεί στο «εμπάργκο» του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΣΚΑΪ ως μια παιδιάστικη συμπεριφορά και πιστεύω ακόμη ότι «εχθρός» του κάθε πολιτικού, κάθε κόμματος, κάθε κυβέρνηση δεν είναι οι δημοσιογράφοι αλλά η δική τους αναμέτρηση με τα προβλήματα του λαού. Για τον λαό υπάρχουν τα κόμματα, ο λαός επιλέγει τους πολιτικούς του.

Ομοίως θα πω ότι το «εμπάργκο» της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ είναι μια παιδιάστικη συμπεριφορά.

Και οι δύο (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) συμπεριφέρονται απέναντι στα ΜΜΕ ως κακομαθημένα παιδιά που χαλάνε τον κόσμο στις κούνιες αν δεν γίνει το δικό τους.

Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα.

Ως πολίτη δεν με νοιάζουν τα κομματικά καπρίτσια. Με ενδιαφέρει οι πολιτικοί να στρώσουν τους πισινούς τους να βρίσκουν λύση για τα προβλήματα μας.

Ως δημοσιογράφος έχω κι εγώ την άποψη μου και για τους πολιτικούς και φυσικά και για τους δημοσιογράφους. Και δυστυχώς δεν είναι η καλύτερη…

Η άποψη μου δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τη δική σου ως αναγνώστη. Απλώς εγώ καλούμαι να την κάνω επάγγελμα. Μόνο αυτό ξεχωρίζει τις απόψεις «μας». Αλλιώς ισχύουν όλα όσα σου έλεγα παραπάνω.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο στη διατύπωση κάθε άποψης είναι η αισθητική και ευγένεια. Το αφήνω κι αυτό εδώ έτσι να μας βρίσκεται.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η άποψή μου είναι ότι ευτυχώς μπορεί να πει την άποψή του και ο Μπάμπης και ο Καψώχας, και εγώ και όλοι μας.

Και δεν μπορεί κανένας βεληγκέκας να βγάζει το «αποψιόμετρο» και μετά να παραπέμπει σε πειθαρχικά την εκπεφρασμένη άποψη του «Χ» ή του «Ψ»

Και τέλος όπως ευθύνη για την άποψη έχει ο καθένας που τη λέει και τη σφραγίζει με την υπογραφή του, έτσι έχει και ο πολίτης που την ακούει. Η ευθύνη του πολίτη έγκειται στο πώς θα την φιλτράρει, πώς θα την δεχτεί ή θα την απορρίψει. Σε τελική ανάλυση ο πολίτης έχει τηλεκοντρόλ και μπορεί να «ρίξει μαύρο» στην άποψη που δεν καλύπτει τις όποιες ανάγκες, ή πιστεύω του.

Λογοκρισία στις απόψεις δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει!

Γράφει ο Γιάννης Καφάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook