Οι «Αντάμα» live στο Festival δίπλα στο ρυάκι του Τζίτζικα

οι-αντάμα-live-στο-festival-δίπλα-στο-ρυάκι-του-162658

antamaΤο Festival Δίπλα στο Ρυάκι του Τζίτζικα συνεχίζεται με τους «Αντάμα». Την Παρασκευή 15 Αυγούστου έρχονται η Ειρήνη Δερεμπέη με Θιαμπόλια, Καβάλ, και Πολίτικο Λαούτο και ο Κάρολος Κουκλάκης με το Μπουλγαρί του για να συναντήσουν το Νίκο Κατριτζιδάκη στο θιαμπόλι, φλάουτο κάτω από τα θεόρατα πλατάνια του Τζίτζικα στους Αρμένους Αποκορώνου( τηλ 2825 0 41144).

Θα μας ταξιδέψουν με τις φωνές και τις μουσικές τους απ’ τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ως τα σήμερα. Άλλοτε στο μονοπάτι της σύγχρονης, επηρεασμένης από την παράδοση Κρητικής μουσικής, κι άλλοτε στην γνήσια παραδοσιακή…

Ριζίτικα – Ταμπαχανιώτικα – Μαντινάδες και συνθέσεις των ίδιων.

Έρωτας – Προδοσία – «Μπιστική φιλία¨Αγάπη – Ξενιτιά – Χωρισμός

Ο Κάρολος Κουκλάκης και η Ειρήνη Δερεμπέη συναντιούνται το 1993 με αφορμή τη δημιουργία του μουσικού συνόλου ¨Παλαιινά Σεφέρια¨ όπου με αφετηρία τη μουσική της Κρήτης και το προσωπικό τους ερμηνευτικό ύφος υπέγραψαν δύο δισκογραφικές δουλειές ( Παλαιινά Σεφέρια. και Ως είν’ αέρας.)

Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες με καταξιωμένους συνθέτες-μουσικούς όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος,o Μάριος Φραγγούλης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Κωστής Αβυσσινός, ο Νίκος Κατριτζιδάκης, ο Δημήτρης Σγουρός κ.α.

Από το 2008 δουλεύουν πάνω σε μια καινούργια πρόταση, που αφορά στη μουσική της Κρήτης με πρωταγωνιστές τους αυλούς και τα έγχορδα όργανα όπως το θιαμπόλι (κρητικό πνευστό) και το Μπουλγαρί (κρητικός ταμπουράς), πραγματοποιώντας συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ειρήνη Δερέμπεη: θιαμπόλι, καβάλ, πολίτικο λαούτο και τραγούδι

Νίκος Κατριτζιδάκης: θιαμπόλι, φλάουτο και τραγούδι

Κάρολος Κουκλάκης: μπουλγαρί και τραγούδι

Ο Νίκος Κατριτζιδάκης κατάγεται από το Ρέθυμνο. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στην Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου.

Σπούδασε φλάουτο με τη Στέλλα Γαδέδη στην Αθήνα και με τους J.Ferrandis και Chr.B.Bres στο Παρίσι και θεωρητικά με τον Δ. Διαμαντόπουλο .

Παρακολούθησε σεμινάρια φλάουτου των C.Jans ,P.L.Graf , W.Bennett , B.Fromanger, R.Fabricciani καθώς και σεμινάρια του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας [ Κ.ΣΥ.Μ.Ε ] με τον Δ. Καμαρωτό και ορχήστρας με την συμφωνική πνευστών & κρουστών , νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ Οrchestre de Harmonie de Jeunes /1993 ] .

Είναι μέλος της Αθηναϊκής Φιλαρμονίας [ 1999 ] και συνεργάτης της Ορχήστρας των Χρωμάτων [ 1993 ] . Έχει συμπράξει με τις ορχήστρες Κ.Ο.Α , Ε.Ρ.Τ και Καμεράτα.

Συμμετείχε σε δισκογραφικές παραγωγές της Ορχήστρας των Χρωμάτων και συνθετών όπως Μ. Χατζηδάκη , Ν. Μαμαγκάκη , Γ. Κυριακάκη , Φ. Κοσώνα , Π. Λευθέρη , Κ. Γρηγορέα. Συνεργάζεται με τον κιθαρίστα Χρ.Τζιφάκη και είναι μέλος του συνόλου “Aire” [2003] με αναφορά στο σύγχρονο Φλαμένκο .

Ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης παίζοντας θιαμπόλι και μπάσσο φλάουτο συμπράττοντας με φίλους , εξέχοντες παραδοσιακούς μουσικούς , δημιουργώντας αρχικά το σύνολο “Αχός” [ 2000 ] και τον ομώνυμο δίσκο . Συμμετείχε ακόμα σε δισκογραφικές παραγωγές του Παπά-Στεφανή Νίκα “Αγρίμι και κοράσο” [ 2002 ] , “Το μεγάλο μυστικό” [ 2008 ] και του λυράρη Δ. Σγουρού “Τα σα εκ των σων” [2005] , “Παύλος Βλαστός” [ 2009 ] κ.α.

Τελευταία δραστηριοποιείται σε νέα μουσικά εγχειρήματα όπως , “Ξερό καλάμι πελεκώ” με πρόσφατη εμφάνιση στην Κορσική [ Recontres musicales de la Mediterranee // Bastia 2008 ] και “εν-διαμέσως” [ εμφανίσεις , Flutemeetings// 2006 , Πανεπιστήμιο του Sheffield // 2007 ] που αγγίζουν την Κρητική παράδοση με πρωταγωνιστικό ρόλο στα πνευστά συγκεράζοντας τα ηχοχρώματα και αξιοποιώντας τον αυτοσχεδιασμό .

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook