Οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο Πανούσης στην Αστυνομία | Στο επίκεντρο οι κρίσεις, οι αξιολογήσεις και η μετανάστευση

οι-αλλαγές-που-θέλει-να-κάνει-ο-πανούση-223425

panousis-giannis-ypourgos-708_0Την καθιέρωση συστήματος ετήσιας αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και την αιτιολόγηση των προαγωγών και των αποστρατειών, κατά τη διάρκεια των κρίσεων των αξιωματικών, προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για τα θέματα Προστασίας του Πολίτη.

Ο Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο των Αρχών και των Στόχων της Αντεγκληματικής Πολιτικής, έδωσε το στίγμα των όσων είχε παρουσιάσει στις αρχές του μήνα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ελέγχους των διαδικασιών τροφοδοσίας, των «διόδων» προώθησης μεταναστών από τα σύνορα στο Κέντρο, των μηχανισμών, της διαφάνειας στη διαδικασία του επαναπατρισμού και τυχόν παρατυπιών στα πιστοποιητικά, σε σχέση με τα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πανούσης δήλωσε τα εξής:

«Οι πρόσφατες κρίσεις, οι οποίες έγιναν με πλήρη διαφάνεια και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, ανέδειξαν την ανάγκη βελτίωσης της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό θα ζητηθούν οι προτάσεις των Συνδικαλιστικών Ενώσεων και αφού αξιολογηθούν, σε σύντομο χρόνο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό θα προτείνω δύο ρυθμίσεις:

  • Να καθιερωθεί ένα σύστημα ετήσιας αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια.
  • Να αιτιολογούνται ειδικά τόσο οι προαγωγές όσο και οι αποστρατείες.

Η διενέργεια ΠΔΕ ή ΕΔΕ, επειδή συνιστά κρίσιμο παράγοντα αξιοπιστίας του συστήματος ελέγχου των παρατυπιών/παρανομιών των ενστόλων, πρέπει να ακολουθεί κάποιες αρχές:

  • Να μην διεξάγονται από αξιωματικούς του ίδιου αστυνομικού τμήματος με αυτό στο οποίο ανήκουν οι εμπλεκόμενοι.
  • Να διεξάγονται από αξιωματικούς ανώτερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν οι εμπλεκόμενοι.
  • Με βάση το τεκμήριο αθωότητας οι περιπτώσεις όπου θα επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας να είναι περιοριστικώς αναφερόμενες.

Πέραν των διαφορετικών προσεγγίσεων στη μεταναστευτική πολιτική η κοινή γνώμη θέλει να μάθει ποιο ήταν το «κρυφό κόστος» της κράτησης.

Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας, οι «δίοδοι» προώθησης μεταναστών από τα σύνορα στο Κέντρο, οι μηχανισμοί και η διαφάνεια στη διαδικασία του επαναπατρισμού, τυχόν παρατυπίες στα πιστοποιητικά κοκ.

Θεωρώ αδιανόητο παράνομες δραστηριότητες να παρουσιάζονται σαν ιδεολογικός προβληματισμός ή προσανατολισμός.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα ηγεσία και θα είμαι στο πλευρό της, όπως και στο πλευρό κάθε αστυνομικού και πυροσβέστη που κάνουν το καθήκον τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους».

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook