Οι Έλληνες ασθενείς «κόβουν» τα φάρμακα λόγω … οικονομικής κρίσης!

οι-έλληνες-ασθενείς-κόβουν-τα-φάρμα-234767

FARMAKA KOSTOSΔραματικές διαστάσεις παίρνει η προσπάθεια των Ελλήνων ασθενών με υψηλή χοληστερίνη να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των γιατρών τους αναφορικά με τη θεραπεία για την νόσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), την περυσινή χρονιά 13% των ασθενών δήλωσε ότι αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στα φάρμακα, ενώ εφέτος το ποσοστό αυξήθηκε στο 16,5%.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των ασθενών που χαρακτηρίζει «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή διπλασιάστηκε σε ένα έτος από 7,8 σε 15,9%.

Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν με την ευκαιρία του 30ου Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας που διοργανώνεται από το ΕΛΙΚΑΡ και την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 17 και 18 Απριλίου.

«Πρόκειται για δεδομένα που αποδεικνύουν τη δυσμενή επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών» υπογράμμισε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος, προσθέτοντας ότι η συσχέτιση υγείας και κρίσης είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που ανέδειξε η μεγάλη έρευνα του ΕΛΙΚΑΡ με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Πρόγραμμα Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου», μέσω της οποίας ελέγχονται οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στον Ελληνικό πληθυσμό κι έχουν εξεταστεί πάνω από 60.000 άνθρωποι.

«Σε μια περίοδο που ιδιαίτερα ισχυρά επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στη χρήση της υπολιπιδαιμικής αγωγής για την επίτευξη ιδιαίτερα χαμηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης, οι Έλληνες ασθενείς στερούνται συχνά τη φαρμακευτική τους αγωγή λόγω υψηλού κόστους» ανέφερε ο κ. Ανδρικόπουλος.

Όσον αφορά στην κολπική μαρμαρυγή, και τα φετινά δεδομένα του ΕΛΙΚΑΡ δείχνουν ότι ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ενηλίκων (3,5%) έχει κάποια στιγμή εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή.

Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι μεγάλο ποσοστό των γιατρών χρησιμοποιεί ακόμα την ασπιρίνη για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς αυτούς, μολονότι οι πρόσφατες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές οδηγίες συνιστούν τη χρήση της ειδικής αντιπηκτικής αγωγής και όχι τη χρήση ασπιρίνης.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook