Οι άστεγοι στα άδεια σπίτια;

οι-άστεγοι-στα-άδεια-σπίτια-114593

astegos4Έντεκα εκατομμύρια ακατοίκητα σπίτια βρίσκονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Guardian», σε αστικά κέντρα ή παραθεριστικούς οικισμούς. Θέλετε πιο συγκεκριμένα νούμερα; Στην Ισπανία στέκουν κενά 3.4 εκ. σπίτια, στη Γαλλία είναι άδεια 2.4 εκ. σπίτια, στην Ιταλία 2-2.7 εκ., στη Γερμανία 1.8, στην Πορτογαλία 735.000, στη Βρετανία 700.000, στην Ιρλανδία 400.000 και στην Ελλάδα 300.000.

Τι είδους σπίτια είναι αυτά; Τα περισσότερα είναι εξοχικά, που αγοράστηκαν και κτίστηκαν σε «καλύτερες μέρες» και ουδέποτε κατοικήθηκαν. Είναι ακόμη σπίτια που αγοράστηκαν ως «επένδυση» -εντός των αστικών κέντρων- για «να υπάρχει ένα νοίκι», ένα μικρό πρόσθετο εισόδημα. Είναι τέλος ιδιοκατασκευές που έμειναν μισές και που τελικά γκρεμίστηκαν για να διατηρηθεί ένα επίπεδο τιμών στα υπάρχοντα ακίνητα. «Εκατοντάδες χιλιάδες μισοχτισμένα σπίτια ισοπεδώθηκαν» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Κοντά σε αυτά τα απίστευτα νούμερα βάλτε και τα άλλα -4.1 εκ. άστεγοι βρίσκονται σήμερα στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων και ξαπλώνουν στο ύπαιθρο πλάι στα άδεια σπίτια. Πολλοί απ΄αυτούς είναι πρώην ένοικοι των σπιτιών -τους πήραν τα σπίτια, έμειναν αυτά άδεια και αυτοί βγήκαν στους δρόμους. «Πρόκειται για μια απίστευτη σπατάλη» λέει εκπρόσωπος του Συλλόγου των Κενών Σπιτιών, που συγκροτήθηκε ακριβώς για να υποστηρίξει ότι τα άδεια σπίτια πρέπει να φιλοξενήσουν τους άστεγους. «Τα σπίτια χτίζονται για να ζούν οι άνθρωποι. Αν μένουν ακατοίκητα, αυτό σημαίνει ότι κάτι έγινε τελείως λάθος στην αγορά ακινήτων» παρατηρεί και προσθέτει ότι το πρόβλημα των αστέγων (που αφορά όλη την Ευρώπη) θα αντιμετωπιστεί, μόνον όταν ξαναμπούν τα άδεια σπίτια στην αγορά ακινήτων.

Βεβαίως, πολλά από τα ακατοίκητα σπίτια βρίσκονται σε «λάθος» μέρος, απομακρυσμένα από κατοικημένες περιοχές και από επαγγελματικές δραστηριότητες. Όμως, κάποια απ΄αυτά μπορούν να «επανενταχτούν» στην αγορά -εφόσον όμως, οι αγοραστές δεν τα αγοράζουν για να τα κρατήσουν κλειστά, αναμένοντας την άνοδο των τιμών. Επ΄αυτού, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της ίδιας εφημερίδας, το 1/3 των σπιτιών σε μια πανάκριβη περιοχή του Λονδίνου είναι ακατοίκητα, ενώ κάποια απ΄αυτά (εξαιτίας της παλαιότητάς τους) έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Στην Ισπανία, όπου το φαινόμενο παρουσιάζει μια τρομερή έξαρση, το 14% των ακινήτων είναι κενά, σε κάποια παραθεριστικά κέντρα το 1/3 των σπιτιών είναι ακατοίκητα, ενώ κάπου 500.000 ακίνητα έχουν εγκαταλειφθεί μισοχτισμένα. «Στην Ισπανία τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, ώστε έχουμε πολλά σπίτια χωρίς ανθρώπους και πολλούς ανθρώπους χωρίς σπίτια» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αρκετοί ισπανικοί δήμοι λαμβάνουν ορισμένα μέτρα πίεσης των τραπεζών (που έχουν ανακτήσει την κυριότητα ακινήτων, εξαιτίας μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων) θεσπίζοντας λ.χ. πρόστιμα, που καλούνται οι τράπεζες να καταβάλλουν για όσα σπίτια έχουν παραμείνει σπίτια κλειστά πάνω από 2 χρόνια. Άλλοι δήμοι ζητούν από τις τράπεζες να βγάλουν τα σπίτια στην αγορά ακινήτων, ειδάλλως να παραδώσουν τα σπίτια στον δήμο για να τα λειτουργήσει ως προσωρινούς ξενώνες.

Στη Γαλλία τα άδεια σπίτια (στο διάστημα 2009-2012) αυξήθηκαν κατά 400.000. Στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση γκρεμίζει κάπου 40 συγκροτήματα κατοικιών (που κατασκευάστηκαν στην εποχή της «φούσκας» και παρέμειναν έκτοτε κενά), ενώ προβληματίζεται τι να κάνει με 1300 ημιτελείς κατασκευές, δεδομένου ότι η Deutsche Bank προειδοποιεί πως θα χρειαστούν 43 χρόνια για να γεμίσουν τα άδεια σπίτια που έχουν χτιστεί στην Ιρλανδία, με τον συγκεκριμένο δείκτη γεννήσεων…

(Λέξη δεν θα πώ. Ούτε καν για να θαυμάσω, πώς άλλες χώρες προσπαθούν να συνδυάσουν δύο κοινωνικά προβλήματα για να βρούν μια λύση… Κουτόφραγκοι..)

Πηγή: protagon.gr | Χριστίνα Πουλίδου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook