Οδηγός επιβίωσης για οφειλέτες | Πως μπορούν να προστατευτούν οι δανειολήπτες

οδηγός-επιβίωσης-για-οφειλέτες-πως-μπ-87718

ofeiletesΚαταιγίδα κατασχέσεων ακίνητων από την εφορία θα ξεσπάσει τον Σεπτέμβριο για χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες. Η αρχή θα γίνει με 2.000 εξ αυτών που έχουν χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά και στους 5.000 που χρωστούν από 300.000 η 400.000 ευρώ και άνω, ενώ οι υπόλοιποι θα γλιτώσουν. Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος, όπως λένε στο υπουργείο οικονομικών, να μην φέρουν αποτελέσματα οι κατασχέσεις σε «μεγαλοκαρχαρίες», όποτε θα αναγκαστούν να στραφούν στην «μαρίδα».

Μέχρι τώρα οι έφοροι ξεκινούσαν κατασχέσεις μόνο για τα μάτια ακόμα και σε μικροοφειλέτες των 5.000 ή 10.000 ευρώ προκειμένου να ανακοπεί η παραγραφή του χρέους για μια τουλάχιστον πενταετία και να μην τους ζητηθεί ποτέ ευθύνη ότι ολιγώρησαν. Για «έχοντες και κατέχοντες» οφειλέτες οι κατασχέσεις διατάσσονταν για να τους πιέσει η Εφορία να σπεύσουν να πληρώσουν. Το Δημόσιο όμως δεν εισέπραξε ποτέ τίποτα και το εγχείρημα κινδυνεύει έτσι να αποτύχει και πάλι. Γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών σκληραίνει περισσότερο τη στάση του ώστε να αποφύγει να βάλει στο στόχαστρο τα σπίτια μικροοφειλετών.

200.000 κατασχέσεις για τα μάτια

Τα τελευταία χρόνια η Εφορία έχει κατάσχει περίπου 200.000 ακίνητα, τελικώς όμως μόλις 400 έχουν αλλάξει χέρια. Και αυτό γιατί πρακτικά η κατάσχεση ισοδυναμούσε με απλή δέσμευση του ακινήτου. Οι μεγαλοοφειλέτες για τους οποίους έχει διαταχθεί κατάσχεση ακινήτων από την Εφορία συνεχίζουν να μένουν στα σπίτια και στις βίλες τους σαν να μην τρέχει τίποτε, με μόνο περιορισμό ότι δεν μπορούν να τα μεταπωλήσουν σε τρίτους εφόσον χρωστούν. Στην πράξη, αντιθέτως, οι μόνοι που πληρώνουν μέχρι τώρα με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τα χρέη τους είναι οι οικονομικά αδύναμοι, για τους οποίους η Εφορία βρίσκει και κατάσχει μισθούς και πληρωμές από τρίτους (π.χ. ενοίκια), για μικρά όμως χρέη.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ντροπή ότι το 98% σχεδόν της ακίνητης περιουσίας που έχει κατασχεθεί από το Δημόσιο παραμένει στο όνομα του ιδιοκτήτη-οφειλέτη. Μόνο ύστερα από τυχόν ολοκλήρωση του πλειστηριασμού και εφόσον βρεθεί αγοραστής-πλειοδότης αλλάζει χέρια το ακίνητο. Αυτό σπανίως συνέβη και μέχρι τότε μεγαλόσχημοι φοροοφειλέτες δεν έχουν τίποτε να φοβούνται ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, απαλλάσσονται και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας!

Το Δημόσιο δεν ξεκινούσε πλειστηριασμούς γιατί συνήθως είχαν άλλοι προτεραιότητα να εισπράξουν (ΙΚΑ, εργαζόμενοι, τράπεζες, ιδιώτες κ.ά.), με αποτέλεσμα να μην περισσεύει τίποτε γι’ αυτό και να κινδυνεύει να μπει και μέσα επειδή οι διαδικασίες κοστίζουν.

Πως μπορούν να προστατευτούν οι δανειολήπτες

Η απαγόρευση – αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων που επιβλήθηκε λόγω οικονομικής κρίσης και ανάγκης προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα, σύμφωνα με νομικούς που χειρίζονται ανάλογες υποθέσεις, διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Η πρώτη αφορά στο είδος και το ύψος της οφειλής. Ειδικότερα ορίζεται ότι αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οι οποίοι επισπεύδονται για οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι ο επισπεύδων είναι πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα), άλλη εταιρεία παροχής πιστώσεων ή τρίτος στον οποίο έχει μεταβιβαστεί (εκχωρηθεί) η απαίτηση της τράπεζας. Στην περίπτωση αυτή ο τυχόν διενεργούμενος πλειστηριασμός είναι αυτοδικαίως άκυρος, άσχετα δηλαδή αν τον προσέβαλε ή όχι ο οφειλέτης-κύριος του ακινήτου.
  • Η δεύτερη έχει να κάνει με το είδος του ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι απαγορεύεται – αναστέλλεται ο πλειστηριασμός ακινήτου εφόσον αυτό χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του ενδιαφερομένου (άσχετα δηλαδή αν έχει άλλα ακίνητα ή όχι).
  • Η απαγόρευση αυτή αφορά απαιτήσεις τραπεζών άνω των 200.000 ευρώ ή προς άλλους πλην τραπεζών κ.λπ., για παράδειγμα ιδιώτες, Εφορία κ.ά. από 1 ευρώ και πάνω και ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο α’ κατοικίας για τον συγκεκριμένο οφειλέτη (αν είναι έγγαμος, αν έχει παιδιά κ.λπ.) προσαυξημένο κατά 50%.
  • Η αναστολή πλειστηριασμών δεν επέρχεται αυτοδικαίως και αυτόματα, αλλά ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταθέσει ανακοπή και αίτηση αναστολής στο αρμόδιο δικαστήριο, όπου θα πρέπει να αποδείξει, πρώτον, ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται από τον ίδιο (ή και την οικογένειά του) ως κύρια κατοικία και, δεύτερον, ότι η αντικειμενική του αξία δεν υπερβαίνει το όριο που θέτει ο νόμος.
  • Η αναστολή πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας εφαρμόζεται ρητά και σε όσους είναι έμποροι, σε όσους δηλαδή δεν μπορούν -ακόμα τουλάχιστον- να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.
  • Η αναστολή ισχύει ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ταμεία: 20 μέρες προθεσμία και μετά κατάσχεση

Το ΙΚΑ απειλεί να πάρει τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα από μισθούς και περιουσιακά στοιχεία από τους οφειλέτες των ασφαλιστικών οργανισμών για χρέη ακόμη και 10.000 ευρώ. Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και περιουσιακών στοιχείων θα αντιμετωπίσουν οι οφειλέτες ασφαλιστικών οργανισμών ύστερα από το πογκρόμ που ανακοίνωσε ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αν δεν ρυθμίσουν μέσα σε 20 ημέρες τις οφειλές τους, όπως εξήγγειλε ο κ. Σπυρόπουλος

Μάλιστα, για να τρομοκρατηθούν περαιτέρω οι οφειλέτες συμπλήρωσε ότι οι κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών θα ξεκινήσουν άμεσα ακόμη και για χρέη άνω των 10.000 ευρώ, ενώ, όσον αφορά στο ΙΚΑ, ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές των 8 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν τα 3 δισ

Ωστόσο, το απειλητικό ύφος του κ. Σπυρόπουλο «θύμωσε» τους χιλιάδες χρεοκοπημένους και ταλαιπωρημένους από την ύφεση και τα χαράτσια μικρομεσαίους, οι οποίοι έλαβαν τα ειδοποιητήρια από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, τα οποία ανέφεραν ότι αρχίζει άμεσα η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Θα ακολουθήσει και δεύτερη επιστολή, σε λιγότερο από έναν μήνα, που θα ειδοποιεί τους οφειλέτες για την επιβολή προστίμου και θα τους καλεί να εξοφλήσουν το ποσό εντός 20 ημερών. Αν δεν αποδείξουν ότι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, μετά την εκπνοή της ως άνω προθεσμίας ο εκτελεστός τίτλος διαβιβάζεται στα κατά τόπο αρμόδια όργανα για εκτέλεση. Τι σημαίνει αυτό;

Τι αντιμετωπίζουν όσοι δεν πληρώνουν

‘Oσοι δεν συμμορφωθούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν:

  • Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων).
  • Κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού (εντός των εκ του νόμου προβλεπόμενων υποχρεωτικών προθεσμιών).

Προς το παρόν η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς αξιώνει εμπράγματες εξασφαλίσεις και εξόφληση των οφειλών του 2013, ενώ προβλέπει και επιτόκιο δανεισμού 8,75%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επιτόκιο της Τραπέζης της Ελλάδος. Επιπλέον όποιος δεν είναι συνεπής, μετά τον δεύτερο μήνα καθυστέρησης καταβολής της δόσης, τίθεται εκτός ρύθμισης, ενώ χάνει το δικαίωμα ένταξης σε μελλοντικές ρυθμίσεις.

Πότε αρχίζουν τα δύσκολα για τους οφειλέτες;

Από τον Ιανουάριο του 2014 θα αρχίσει να λειτουργεί η βάση δεδομένων του Κέντρον Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στην οποία θα διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα η πράξη βεβαίωσης οφειλής εντός μηνός από τη σύνταξή της, και ο οφειλέτης θα αποκτήσει μοναδικό ηλεκτρονικό αριθμό ώστε να παρακολουθείται για το αν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης θα είναι άμεση για κάθε οφειλέτη με χρέη άνω των 5.000 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. Η εντολή της τρόικας είναι να εφαρμοστεί εδώ και τώρα το σχέδιο χωρίς καθυστερήσεις.

Ωστόσο, στελέχη των Ταμείων αμφισβητούν ότι μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών από τη μια μέρα στην άλλη. Η υπηρεσία, μάλιστα, δεν έχει ακόμα στελεχωθεί. Δεν έχουν προσληφθεί οι 10 επικεφαλής από την ελεύθερη αγορά, ούτε οι 200 μέσω ΑΣΕΠ (από την περιβόητη σειρά των Κ8) που θα «τρέξουν» τη διαδικασία είσπραξης. Δεν είναι έτοιμο, επίσης, το μηχανογραφικό σύστημα που θα χωρίσει τα χλωρά από τα ξερά, δηλαδή τις οφειλές που μπορούν να απαιτηθούν από τις επισφαλείς. Οπότε πρακτικά μπορεί και να αργήσει το στενό μαρκάρισμα. Δεν θα ακολουθηθεί η πρακτική του «ξαφνικού θανάτου», αλλά της ήπιας όχλησης μέσω τηλεφωνημάτων από call centers και επιστολές που θα ειδοποιούν τους οφειλέτες ότι δόθηκε παραγγελία για κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Όσοι, πάντως, σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση επωφελούνται αποπληρώνοντας σε περισσότερες δόσεις, δεδομένου ότι δεν θα γλιτώσουν τα αναγκαστικά μέτρα. Αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι την 30.6.2013 επωφελήθηκαν με τον μέγιστο αριθμό των 48 μηνιαίων δόσεων. Αντίθετα, για κάθε μήνα καθυστέρησης μετά την 30.6.2013 οι δόσεις θα μειώνονται σε 47, 46, 45 κ.ο.κ. Με την ένταξη αναστέλλεται, επίσης, μέχρι την εξόφληση της οφειλής η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ενώ χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook