Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού | Πώς να επιλέξετε τμήματα

οδηγίες-για-τη-σωστή-συμπλήρωση-του-μη-68364

mixanografikoΤο πιο σημαντικό βήμα μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις καλούνται να κάνουν οι απόφοιτοι πλέον της Τρίτης Λυκείου: Τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή τους στις πανεπιστημιακές σχολές.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αποτελεί το «τέλος του δρόμου» για τους μαθητές, καθώς καλούνται να επιλέξουν το ΑΕΙ ή το ΤΕΙ στο οποίο θα σπουδάσουν. Η επιλογή ωστόσο των επιστημονικών πεδίων και των τμημάτων που θα διαλέξουν, κρύβει «παγίδες» που μπορεί να στοιχίσουν ακριβά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μαθητές με πολύ καλό μέσο όρο έμειναν εκτός πανεπιστημίου λόγω λαθών και παραλείψεων στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Διαβάστε τα βήματα που πρέπει να κάνετε οι για να αποφευχθούν τα όποια λάθη, καθώς και τα κριτήρια που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας.

Με ποια κριτήρια πρέπει να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας:

Στην αρχή, οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πραγματική τους προτίμηση για τη σταδιοδρομία τους. Πολλές φορές γονείς ή καθηγητές φροντιστηρίου θα δώσουν τις δικές τους συμβουλές, ωστόσο καλό θα είναι ο υποψήφιος σπουδαστής να επιλέξει μόνος του, αφού ενημερωθεί διεξοδικά για το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος

Δεύτερον, οι μαθητές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση των ίδιων και της οικογένειάς τους. Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, πολλοί φοιτητές έχουν αρχίσει και εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στην επαρχία, λόγω εξόδων, επομένως τα οικονομικά δεδομένα είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος.

Η τρίτη παράμετρος που πρέπει να μελετηθεί, είναι η επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει το πτυχίο του συγκεκριμένου τμήματος. Καλό θα είναι οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές στην αγορά εργασίας που προσφέρει το κάθε τμήμα μετά και την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης με τη συγχώνευση, δημιουργία και κατάργηση σχολών και τμημάτων με το σχέδιο «Αθηνά».

Οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού:

Οι υποψήφιοι καλό είναι να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Και αυτό για να ολοκληρώσουν τελικά τις σπουδές τους και να μην τις εγκαταλείψουν.

Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι αν με το σύνολο των μορίων του εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτή που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση.

Κάθε υποψήφιος πρέπει ακόμη να φροντίσει ώστε τα τμήματα που διαλέγει να μην έχουν περιορισμένο επιστημονικό πεδίο, έτσι ώστε αργότερα να είναι εφικτό να συνεχίσει τις σπουδές του αν το θελήσει για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου.

Τέλος, η πάγια συμβουλή που δίνεται σε όλους τους μαθητές που θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, είναι ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουν και σχολές που να βρίσκονται και αρκετά πιο κάτω από τον βαθμό εισαγωγής τους. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και εάν υπάρξει μεγάλη άνοδος στις βάσεις θα εισαχθούν σε κάποια σχολή, ενώ επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείσουν στην προτίμηση του μηχανογραφικού τους και σχολές με μεγαλύτερο βαθμό εισαγωγής από το δικό τους, καθώς οι βάσεις μπορεί να πέσουν αρκετά.

Πηγή: iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook