ΟΑΕΔ: Παιχνίδια στις πλάτες Κρητικών με το επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους στο τουρισμό

οαεδ-παιχνίδια-στις-πλάτες-κρητικών-μ-416209

Στο έλεος της ανέχειας, παρά το γεγονός ότι όλοι όσοι εργάζονται πληρώνουν εισφορές για να μη συμβαίνει αυτό, αφήνει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση) τους περισσότερους άνεργους της χώρας, έχοντας τον τελευταίο καιρό σε εφαρμογή και ένα νέο «κολπάκι»…

Το διαχωρισμό μιας επιχείρησης σε εποχική ή μη και όχι το επάγγελμα που έκανε ο άνεργος, αν είναι εποχικό ή όχι επάγγελμα και αν έχει έτσι το δικαίωμα ο άνθρωπος αυτός να ενταχθεί στο επίδομα ανεργίας!

Η τακτική του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο, αλλά και σε όλη τη χώρα γενικότερα είναι εξοργιστική. Όπως αποκαλύπτει η «Νέα Κρήτη» σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες εποχικά άνεργοι που δε λαμβάνουν πλέον επίδομα ανεργίας, επειδή η επιχείρηση που εργάζονταν δεν έχει απολύσει πάνω από το… 70% του προσωπικού της. Άρα και μόνο που παραμένει το 30%, η επιχείρηση δε θεωρείται εποχική!

Η σημερινή κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη δεχτεί πιέσεις του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ώστε να καταργηθεί αυτή η παράλογη αντίληψη, αλλά δεν έχει κάνει καμία τέτοια κίνηση, καταδικάζοντας τους συγκεκριμένους άνεργους σε ανέχεια και ένα σωρό προβλήματα επιβίωσης, που αποτελεί δικό της «έργο», αφού ισχύει εδώ και 1,5 χρόνο.

Όπως καταγγέλλει στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, «όταν ένας εργαζόμενος εργάζεται στον τουρισμό, για παράδειγμα, έξι μήνες το χρόνο, αυτός, ανεξάρτητα από την επιχείρηση που απασχολείται, είναι εποχικός εργαζόμενος. Ωστόσο εδώ και ενάμιση χρόνο μπήκε πάλι ένα «παραθυράκι», που λέει ότι, αν κάποιες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν κλείνουν και κρατάνε από το 100% του προσωπικού που έχουν στην τουριστική περίοδο μόλις το 30%, τότε οι επιχειρήσεις αυτές δε θεωρούνται εποχικές. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν το «μάρμαρο» οι εποχικοί εργαζόμενοι, δηλαδή το υπόλοιπο 70%»!

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής μάς αναφέρει παραδείγματα όπως οδηγών τουριστικών λεωφορείων από διαφορετικές επιχειρήσεις, που ενώ δουλεύουν το ίδιο διάστημα και κάθε χρόνο προσλαμβάνονται και απολύονται τον ίδιο μήνα κι ενώ ο ένας παίρνει το επίδομα ανεργίας, ο άλλος δεν το παίρνει!

Στο τραγελαφικό αυτό καθεστώς, που δείχνει ένα εντελώς ανάλγητο πρόσωπο από την πλευρά του ΟΑΕΔ και κατά συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους άνεργους συνανθρώπους μας και φυσικά στους εποχικά εργαζόμενους, εντάσσονται χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός καθαρά πολιτικό και εξόχως σοβαρό.

«Όλοι αυτοί, λοιπόν, κακώς εξαιρούνται από το επίδομα. Και οι άνθρωποι έχουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. Γι’ αυτό λοιπόν, έτσι όπως τα έχουν κάνει, παίρνει επίδομα μόλις ο ένας στους έντεκα. Και σκοπός τους βασικά είναι, αν ήταν δυνατόν, να έκοβαν τελείως και το επίδομα», καταγγέλλει με προβληματισμό και αγανάκτηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ

«Εμείς όμως πληρώνουμε»

Ο συνδικαλιστής στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για χρήματα που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους για να δίνονται στους άνεργους μέσα από τα επιδόματα ανεργίας.

«Κρατούνται από τον κάθε εργαζόμενο ένα σωρό εισφορές για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι. Και τελικά αυτά πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του δανεισμού, αντί να πηγαίνουν στους δικαιούχους», λέει ο κ. Στέλιος Βοργιάς.

Η «Νέα Κρήτη» έχει δεχτεί όμως και καταγγελίες εποχικά εργαζομένων, σε βάρος του τοπικού ΟΑΕΔ, τονίζοντας ότι, ενώ στο διαδίκτυο έχει αναλυτική ενημέρωση για τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης στο επίδομα ανεργίας, υπάρχουν κάποια σημεία-παγίδες, τα οποία δεν αναφέρονται πουθενά. Και όταν πηγαίνουν αυτοπροσώπως στη λεωφόρο Κνωσού, ακούν εμβρόντητοι τους αρμόδιους να τους απαντούν ότι δεν μπαίνουν στο ταμείο γιατί για παράδειγμα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των ενσήμων. Και όταν οι άνθρωποι διαμαρτύρονται, «εισπράττουν» την απάντηση ότι, αντί να είχαν επαναπαυτεί με τη διαδικτυακή ενημέρωση, έπρεπε να είχαν πάει εκεί νωρίτερα και… αυτοπροσώπως… Αλήθεια, τι λέει για όλα αυτά η κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ και ασφαλώς το υπουργείο Εργασίας;

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook