Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ τα γλέντια της φοροδιαφυγής | Σιγά το νέο…

ξεπερνούν-τα-3-δισ-ευρώ-τα-γλέντια-της-φ-85899

pista

Τα κόλπα για συναυλίες χωρίς θεωρημένα εισιτήρια. Από το κόσκινο του ΣΔΟΕ οι καταθέσεις των τραγουδιστών. Νταλίκες με λουλούδια στις πίστες χωρίς τιμολόγια και αποδείξεις.

Ο ετήσιος τζίρος των κέντρων διασκέδασης που δεν περνά από την οδό της Εφορίας υπολογίζεται ότι φθάνει στα 10 δισ. €.

Τα αδήλωτα κέρδη από λουλούδια, γκαρνταρόμπες και πάρκινγκ είναι εδώ και χρόνια οι αγαπημένες μέθοδοι φοροδιαφυγής των επιχειρηματιών.

Στο ΣΔΟΕ τονίζουν ότι πρέπει να αλλάξει και η νομοθεσία ώστε να συλλαμβάνονται οι πραγματικοί υπεύθυνοι και όχι οι «αυτοφωράκηδες». Τα λουλούδια έρχονται στα νυχτερινά κέντρα με… νταλίκες αλλά χωρίς παραστατικά.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αλλάζουν χέρια κάθε βράδυ. Μόλις ανάψουν τα φώτα των μεγάλων νυχτερινών κέντρων η ροή του χρήματος δεν ακολουθεί τους κανόνες της ημέρας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ακολουθεί κανέναν κανόνα.

Ο τζίρος των κέντρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπουζούκια, μπαρ, μουσικές σκηνές, εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια κ.ά.) που δεν περνά από την οδό της Εφορίας υπολογίζεται ότι φθάνει ακόμη και σε περιόδους βαθιάς κρίσης όπως η σημερινή, στα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Και όπως είναι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο μέρος του «μαύρου χρήματος» περιστρέφεται γύρω από τα πρωτοκλασάτα ονόματα της πίστας τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο και γεμίζουν ασφυκτικά νυχτερινά κέντρα και συναυλιακούς χώρους.

Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ τα γλέντια της φοροδιαφυγής

Οπως εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι απώλειες εσόδων για τα κρατικά ταμεία από τη φοροδιαφυγή της… νύχτας ξεπερνούν κατά τι τα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Στον φοροελεγκτικό μηχανισμό είναι γνωστή από παλιά η συνταγή της φοροαποφυγής και μέχρι σήμερα είναι αλήθεια πως οι προσπάθειες περιορισμού της ήταν αποσπασματικές και αναποτελεσματικές.

Τα τελευταία περιστατικά στη Χαλκιδική (αποσφραγίστηκε κέντρο στο οποίο είχε βάλει «λουκέτο» το ΣΔΟΕ και τραγουδούσε ο Πάνος Κιάμος) και την Αλεξανδρούπολη (βρέθηκαν αθεώρητα εισιτήρια σε συναυλία του Γιάννη Πλούταρχου) φαίνεται πως ξεχείλισαν το ποτήρι προκαλώντας την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας έχει δώσει σαφείς εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΔΟΕ και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) πέρα από τα «λουκέτα» και τις κατασχέσεις να προχωρήσουν σε εκτεταμένους ελέγχους «πόθεν έσχες» και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Οι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης και η άρση του τραπεζικού απορρήτου αφορούν όλο το κύκλωμα της νύχτας και θα εστιαστούν σε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης αλλά και σε καλλιτέχνες οι οποίοι εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Πρέπει να πάψει η ασυλία που ισχύει εδώ και χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο, λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών. Στέλεχος του υπουργείου με πολυετή πείρα τόσο σε εφορίες όσο και στο ΣΔΟΕ μας λέει ότι επί δεκαετίες τον χώρο της νύχτας σκεπάζει ένα ιδιότυπο πέπλο άνωθεν προστασίας.

Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ τα γλέντια της φοροδιαφυγής

«Τα αδήλωτα κέρδη από λουλούδια, γκαρνταρόμπες και πάρκινγκ, το διάτρητο σύστημα των ιδιωτικών συμφωνητικών των τραγουδιστών, το ιδιότυπο καθεστώς αμοιβών για τις ορχήστρες, η μη έκδοση αποδείξεων και οι εταιρείες που δημιουργούνται για να αποκρύπτονται εισοδήματα είναι γνωστές μέθοδοι φοροδιαφυγής εδώ και χρόνια αλλά συνεχίζουν να εφαρμόζονται», λέει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε πως κατά το παρελθόν οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών χωρίς να το πετύχουν.

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν τώρα αποφασισμένοι να φθάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «το πάρτι της φοροδιαφυγής τελείωσε».

Η πλέον καραμπινάτη περίπτωση φοροδιαφυγής σχετίζεται με τα λουλούδια με τα οποία… ραίνουν οι θαμώνες των μπουζουκιών τους αστέρες της πίστας. Μεταφέρονται με νταλίκες, γεμίζουν τα πανέρια, σκορπίζονται στις πίστες, αλλά τα χρήματα που ξοδεύονται, ως διά μαγείας δεν φαίνονται πουθενά αφού δεν κόβονται αποδείξεις. Και είναι γνωστό σε όλους ότι οι δημοφιλείς τραγουδιστές παίρνουν ποσοστά από τις εισπράξεις.

Οι ελεγκτές ερευνούν και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συγκρίνοντας τα τιμολόγια παραγγελίας. Με βάση αυτά, η κάβα θα πρέπει να είναι γεμάτη αλλά διαπιστώνεται πως η κάβα είναι άδεια. Κι αυτό γιατί τα ποτά διατίθενται χωρίς αποδείξεις. Τα νυχτερινά κέντρα συμβάλλουν έτσι και στην «ανακύκλωση».

Ετσι ονομάζουν οι άνδρες του ΣΔΟΕ τη χρήση των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί σε προγενέστερο χρόνο και καλύπτουν κι άλλες συναλλαγές. Στην ουσία η μηχανή έκδοσης αποδείξεων στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο αφού χρησιμοποιείται ελάχιστα έως καθόλου.

Εξάλλου, στο Σώμα υποστηρίζουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στη νομοθεσία για τις συλλήψεις των υπευθύνων των κέντρων διασκέδασης, καθώς αυτές αφορούν μόνο ηλικιωμένους κυρίους ή κυρίες που κάθονται σε ένα απόμερο δωμάτιο του καταστήματος περιμένοντας τυχόν έλεγχο των Αρχών. Είναι οι γνωστοί «αυτοφωράκηδες» που σε καμία περίπτωση δεν είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

Επειδή τα κρούσματα φοροδιαφυγής είναι απανωτά, στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού έχει προτείνει η παροχή άδειας για τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων να συνδεθεί με την παροχή εγγυητικής επιστολής από τραπεζικό όμιλο. Οπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού και εστιάζεται σε κλάδους με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. «Το ποσό των εγγυητικών θα πρέπει να είναι υψηλό, ακόμη και 1 δισ. ευρώ, και να κατάσχεται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ώστε να δρα αποτρεπτικά», εξηγεί.

Πώς αποφευγουν το «σφραγισμα»
Να κλείσουν τα παράθυρα που τρενάρουν το λουκέτο

«Παράθυρα» στον νόμο που… δένουν τα χέρια των ελεγκτικών αρχών επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα αναζητεί τρόπους να επισπεύσει τα «λουκέτα» καθώς το δικαίωμα των επιχειρηματιών σε ακρόαση τρενάρει το «σφράγισμα» καταστημάτων για έναν μήνα.

Το περιστατικό της Χαλκιδικής ανέδειξε την ανάγκη να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, λένε στο υπουργείο, με το σκεπτικό ότι οι επιχειρηματίες προτιμούν να πληρώσουν πρόστιμο αποσφραγίζοντας το μαγαζί παρά αυτό να παραμείνει κλειστό.

Ειδικότερα το ΣΔΟΕ πήγε και έκλεισε το κατάστημα. Την επόμενη ημέρα ο καταστηματάρχης το άνοιξε ξανά αυθαίρετα. Ομως η νομοθεσία δεν προβλέπει τι κάνει το ΣΔΟΕ στην περίπτωση που κάποιος με το έτσι θέλω… σπάσει το «λουκέτο». Επιπρόσθετα σε άλλο νόμο προβλέπεται ότι αν κάποιος παραβιάσει το σφράγισμα καταστήματος, τότε η αστυνομία καλείται να επιβάλει μέτρα. Ωστόσο το πρόστιμο είναι πολύ μικρό.

Συνεπώς ο καταστηματάρχης έχει όφελος να ξανανοίξει το κατάστημα χωρίς καμιά πρόσθετη ποινή από το ΣΔΟΕ και με μόνη μία μικρή ποινή από την αστυνομία.

Με καθυστέρηση. Από την άλλη στο υπουργείο αναφέρουν ότι όταν βεβαιωθούν παραβάσεις όπως η μη έκδοση αποδείξεων κατ’ εξακολούθηση (υποτροπή), η παρεμπόδιση ελέγχου και η απειλή κατά ελεγκτών, τότε οι ελεγκτές των ΔΟΥ μπορούν να κλείνουν ένα κατάστημα έως και για έναν μήνα. Για να μπει όμως το πολυήμερο «λουκέτο» χρειάζεται τουλάχιστον ένα δεκαήμερο, καθώς θα πρέπει να κληθεί ο παραβάτης σε ακρόαση.

  • Ο Γιάννης Στουρνάρας στο «Εθνος της Κυριακής»

«Τελείωσε το πάρτι στις τουριστικές περιοχές»

Το πάρτι της φοροδιαφυγής στις τουριστικές περιοχές τελείωσε», τονίζει σε δηλώσεις του στο «EτΚ» ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας, με αφορμή το περιστατικό στη Χαλκιδική (αποσφράγιση νυχτερινού κέντρου), υπογραμμίζει ότι το κράτος έχει τεράστια ανοχή στη φοροκλοπή. «Αυτό αλλάζουμε πλέον. Σκοπεύουμε να κλείσουμε όλα τα παράθυρα του νόμου. Γιατί μέχρι τώρα οι παράνομοι καταστηματάρχες προτιμούν το πρόστιμο παρά το κλείσιμο του καταστήματος. Εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» στον νόμο και συνεχίζουν να κλέβουν», προσθέτει χαρακτηριστικά. Γνωστοποιεί δε ότι ενεργοποιείται «στρατιά τεσσάρων χιλιάδων ελεγκτών στις εφορίες για να ελέγχουν τους πάντες» ώστε να δοθεί σε όλους σαφές μήνυμα ότι «μπαίνει τέρμα στην κλοπή του κράτους».

Τέλος ο υπ. Οικονομικών καλεί όλους τους πολίτες «στον αγώνα αντιμετώπισης της κλοπής του κράτους, γιατί τελικά τους πολίτες κλέβουν οι παράνομοι καταστηματάρχες».

 

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook