Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup – Στο «τραπέζι» χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα

ξεκίνησε-η-συνεδρίαση-του-eurogroup-στο-τρα-266327
Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÐÝìðôç 18 Éïõíßïõ 2015, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Μία χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα θα αναζητήσουν στη σημερινή συνεδρίασή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σε δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να παραμένουν κλειστές μέχρι την επεξεργασία ενός νέου προγράμματος βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Έπειτα από την χθεσινή μαραθώνια και ιστορική Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται στις Βρυξέλλες για άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup, λίγη ώρα μετά τις 15:30 (ώρα Ελλάδος). «Έχουμε δείξει αλληλεγγύη, αρκεί να υπάρχει δέσμευση», δήλωσε κατά την είσοδό του ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ.

«Όλοι είμαστε υπέρ της Ευρώπης, έχουμε δείξει αλληλεγγύη, αρκεί να υπάρχει δέσμευση, προσήλωση και εμπιστοσύνη», δήλωσε χαρακτηρισχτικά ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο χώρο κατέφθασε και Γερούν Ντάσελμπλουμ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος την ίδια ώρα στο Eurogroup δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία που δίνει ώθηση στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Και ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ Χανς Γεργκ Σέλινγκ προέβη σε δηλώσεις: «Υπάρχουν εξειδικευμένα προβλήματα. Θα ακούσουμε με πολύ προσοχή τις προτάσεις. Η εκταμίευση θα γίνει μόνο αν η ελληνική πλευρά προβεί σε μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πεπεισμένοι οτι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Η κυβέρνηση δεν υλοποιούσε τις μεταρρυθμίσεις. Αυτο πρέπει να αλλάξει. Η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει. Δεν υπάρχει περίπτωση Grexit».

Σημαντικές και οι δηλώσεις Σαπέν: Οι ηγέτες ήταν πολύ πιο σαφείς σε σχέση με τους υπουργούς Οικονομικών χτες – Είναι πολύ σοβαρό το πρόγραμμα και προϋποθέτει σημαντική δουλειά – Θα δουλέψουμε σε όλα τα θέματα – Η ελληνική κυβέρνηση έχει το κουράγιο να κάνει όλα όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες -Xαιρετίζω το πολιτικό θάρρος από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει δυσκολίες».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλοι οι εμπλεκόμενοι, θα πρέπει να κάνουν τώρα σχετικές προτάσεις, ανέφερε ο καγκελάριος, σημειώνοντας ότι αυτή η χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω της έκτακτης στήριξης του ELA είτε μέσω του ESM είτε με ένα συνδυασμό των δύο, και αυτό θα ετοιμάσουν οι υπουργοί Οικονομικών.

Ο κ. Φάιμαν διευκρίνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να παραμένει συνδεδεμένο στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, και σημείωσε ότι, όπως ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήθελε αυτή τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη να το παρουσιάσει στην Αθήνα.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook