Ντροπή… Εμετικό πανό για τη Σρεμπρένιτσα στο ματς της Εθνικής με τη Βοσνία | Photos

ντροπή-εμετικό-πανό-για-τη-σρεμπρένι-457318

Περίπου 8.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σφαγή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πιο μαύρη σελίδα του πολέμου της Βοσνίας. Μετά το γκολ της ομάδας του Μπαζντάρεβιτς στο Καραϊσκάκη, δημοσιογράφος από τη γειτονική χώρα «ανέβασε» μια φωτογραφία, στην οποία διακρίνεται ένα πανό που αναφέρει «Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα», δίπλα σε ελληνικές σημαίες.

Ήταν ένα σύνθημα των Σέρβων όταν οι πληγές του πολέμου ήταν ακόμα ανοιχτές, ενώ το φώναξαν στους Βόσνιους και όταν οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν το 2005, για να τους πικάρουν.allada_vosnia_pano

Τα ρεπορτάζ πριν τη σέντρα ήθελαν Σέρβους οπαδούς να έχουν κατέβει για να βρεθούν στο πλευρό των Ελλήνων, στην αναμέτρηση της Κυριακής. Το πανό αυτό έχει πάρει μεγάλη έκταση στη Βοσνία, αλλά και τη Σερβία.

Στο μεταξύ αυξάνεται η κατακραυγή της ελληνικής πλευράς για τα ακροδεξιά σύμβολα και μηνύματα που εμφανίστηκαν στις εξέδρες του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κατά τη διάρκεια του αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με τη Βοσνία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Η τελευταία -χρονικά- αντίδραση προήλθε από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μέσω των λογαριασμών της Εθνικής ομάδας στα social media, ανέβασαν ένα φωτογραφικό κολάζ σχετικά με το τι είναι πραγματικά το ποδόσφαιρο και τι όχι.

Ως εκ τούτου, όρισαν ως ποδόσφαιρο την αγκαλιά των δύο αρχηγών πριν από τη σέντρα του αγώνα (και για ένα διάστημα συμπαικτών στη Ρόμα), Βασίλη Τοροσίδη και Έντιν Τζέκο, διαγράφοντας τις εικόνες από τα πανό μίσους που εμφανίστηκαν στις κερκίδες.epo_torosidis_tzeko

Το επίμαχο πανό περιλάμβανε το σύνθημα «Nož, žica, Srebrenica», γνωστό σερβικό σλόγκαν που κυριολεκτικά σημαίνει: «Μαχαίρι, συρματόπλεγμα, Σρεμπρένιτσα». Αφορά την περίοδο φρίκης του 1995, όταν Σερβοβόσνιοι με τη βοήθεια μισθοφόρων σκότωσαν 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες και παιδιά στη Σρεμπρένιτσα.

  • Βασιλειάδης: Ανθρωπόμορφα φασιστοειδή

Νωρίτερα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος ήταν παρών στις εξέδρες, μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη και αποτροπιασμό του.

Χαρακτήρισε την ανάρτηση του φασιστικού πανό εναντίον των Βοσνίων, που αφορούσε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, «απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο δεν συνάδει με τις Αρχές και τις Αξίες της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «τέτοιου είδους ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα, ιδίως στους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας» και αποκάλυψε ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία για να εντοπιστούν οι δράστες και να τιμωρηθούν, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πρόθεση να τους απαγορευθεί, διά βίου, η είσοδος στα γήπεδα. pano_vosnia1

Η «συγγνώμη» της ΕΠΟ

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν, την οποία απέστειλε ως απολογητική επιστολή στην ομοσπονδία της Βοσνίας.

  • Η ανακοίνωση

«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκφράζει τη μεγάλη λύπη της για την απαράδεκτη ανάρτηση πανό με φασιστικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του χτεσινού αγώνα Ελλάδα-Βοσνία Ερζεγοβίνη, την οποία καταδικάζει με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο.

Πρόκειται για ενέργεια που προσβάλλει με τον πλέον κατάπτυστο τρόπο το ευ αγωνίζεσθαι, το αθλητικό πνεύμα του ποδοσφαίρου και την ελληνική φιλοξενία.pano_vosnia2

Αυτές οι ενέργειες περιθωριακών μειονοτήτων, δεν εκφράζουν με κανέναν τρόπο τη συντριπτική πλειονότητα των υγιών Ελλήνων φιλάθλων.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγνώμη, εκ μέρους των ελάχιστων εκείνων που συμμετείχαν στη μισαλλόδοξη αυτή ενέργεια, από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τον φίλο λαό της χώρας αυτής.

Σημειώστε ότι επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο εστάλη ήδη από την ΕΠΟ προς την Π.Ο. Βοσνίας Ερζεγοβίνης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook