Ντράγκι: Η ΕΚΤ εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία

ντράγκι-η-εκτ-εάν-χρειαστεί-θα-χρησιμο-385475

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή -βάσει των οικονομικών προβλέψεων- δεν χρειάζεται η ΕΚΤ να προβεί σε νέες κινήσεις για την τόνωση της οικονομίας.

Ως εκ τούτου δεν συζητήθηκε η αλλαγή ημερομηνίας και η επέκταση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE), είπε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι εάν χρειαστεί θα επεκταθεί πέραν του Μαρτίου 2017.

Επίσης ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Είναι αναγκαίο να διατηρηθεί ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο Ντράγκι.

Το πρόγραμμα είναι αποτελεσματικό και είμαστε επικεντρωμένοι στην εφαρμογή του, υπογράμμισε. Οι αλλαγές στις οικονομικές προβλέψεις δεν δικαιολογούν περαιτέρω δράση, πρόσθεσε ο ίδιος. Η νομισματική μας πολιτική είναι απόλυτα αποτελεσματική και βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει σημαντική μείωση σε όλα τα επιτόκια.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν παρέλειψε να απευθύνει και νέα έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της παραγωτικότητας και των επενδύσεων. Σημείωσε δε ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει επίσης να στηρίζουν και την ανάκαμψη.

Ακόμη ο Μ.Ντράγκι απαντώντας στην κριτική που δέχεται -εντόνως από την Γερμανία- για τις αρνητικές συνέπειες των χαμηλών επιτοκίων στους ισολογισμούς και στην κερδοφορία των τραπεζών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν θα πρέπει να είναι η δικαιολογία για όλα όσα δεν πάνε καλά σήμερα στις τράπεζες. Τα επιτόκια, πρόσθεσε, πρέπει να μείνουν χαμηλά, για να προχωρήσει η ανάκαμψη και να επιταχυνθεί και εν τέλει αυτή η ανάκαμψη θα έχει αντανάκλαση και στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οριακές μεταβολές στις προβλέψεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως το ΑΕΠ θα συνεχίσει να επεκτείνεται με μέτριο, αλλά σταθερό ρυθμό.

Η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο θα κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό με το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με βάση της προβλέψεις της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ εκτιμά τώρα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2016 θα κινηθεί στο 1,7%, ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη του Ιουνίου. Το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,6%, έναντι πρόβλεψης 1,7% τον Ιούνιο. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,6% και το 2018.

Αμετάβλητη διατήρησε η ΕΚΤ την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2016, στο 0,2%. Το 2017 ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 1,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,3%. Το 2018 προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί στο 1,6%.

Πηγή: tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook