Ντιμπέιτ αντιπροέδρων: Διάλειμμα για… λογική συζήτηση

ντιμπέιτ-αντιπροέδρων-διάλειμμα-για82-436258

Στο μοναδικό ντιμπέιτ που θα διοργανωθεί μεταξύ των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ, οι Τιμ Κέιν και Μάικ Πενς έδωσαν μία κάπως διαφορετική εικόνα από εκείνη των αρχηγών τους, με τη συζήτηση να κυλά με λογική, στις περισσότερες περιπτώσεις, επιχειρηματολογία και εκατέρωθεν επιθέσεις χωρίς «θεαματικά» στιγμιότυπα. Και οι δύο επικεντρώθηκαν στο να επιτίθενται, ουσιαστικά, στον Τραμπ ή την Κλίντον, την ώρα που ο ίδιος ο Τραμπ βομβάρδιζε το Twitter με… χειροκροτήματα για τον υποψήφιό του.

Ο Τιμ Κέιν, που θέτει δίπλα στην Χίλαρι Κλίντον υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία, και ο Μάικ Πενς, συνυποψήφιος του Ντόναλντ Τραμπ, κονταροχτυπήθηκαν για 90 λεπτά σε πλατό στο Φάρμβιλ της Βιρτζίνια. Το ντιμπέιτ δεν τράβηξε φυσικά ενδιαφέρον των τηλεθεατών ανάλογο του πρώτου ντιμπέιτ Χίλαρι-Τραμπ, όμως επιβεβαιώθηκε ως η μεγαλύτερη στιγμή στην προεκλογική εκστρατεία για τους «δεύτερους» των υποψηφίων.

Και οι δύο στάθηκαν πολύ λιγότερο στην καταλληλότητα των ίδιων ή την αδυναμία του αντιπάλου τους στο τραπέζι, αλλά επιτέθηκαν σε αυτούς που δεν ήταν εκεί -τους προεδρικούς υποψηφίους. Ο μεν Κέιν πέρασε εξαρχής στην επίθεση, ο δε Πενς κράτησε μέχρι τέλους τον έλεγχο.

Ένα από τα σημεία που ξεχώρισαν ήταν η σαφής απόσταση που κράτησε ο Πενς -πολύ σαφέστερη από εκείνη του Τραμπ- από το «στιλ» διακυβέρνησης του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο μικρός και νταής ηγέτης της Ρωσίας υπαγορεύει πλέον όρους στις ΗΠΑ» είπε ο Πενς, λέγοντας πως αυτό είναι απόδειξη της «αδυναμίας» της νυν αμερικανικής ηγεσίας.

Η αντιδιαστολή «αδυναμίας» που προσάπτει στην απερχόμενη κυβέρνηση και στην υποψήφια των Δημοκρατικών απέναντι στο «σθένος» που διαφημίζει ο Τραμπ ήταν το βασικό μοτίβο της παρουσίας του στο ντιμπέιτ, πάνω στην γραμμή της προεδρικής εκστρατείας του μεγιστάνα.

Στην άλλη πλευρά, ο Κέιν επίσης ανακεφαλαίωσε όλη την στρατηγική της Κλίντον επιτιθέμενος στην «υποκρισία» του Τραμπ -επανερχόμενος, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των φορολογικών του δηλώσεων- και στην «ακαταλληλότητά του λόγω ταμπεραμέντου».

«Όταν ο Ρίγκαν έλεγε πως η διάδοση πυρηνικών όπλων μπορούσε να οδηγήσει στο να υπάρχει ένας ανόητος ή μανιακός σε θέση να πυροδοτήσει μία καταστροφή, μιλούσε για κάποιον σαν τον Τραμπ» είπε χαρακτηριστικά ο Κέιν, προκαλώντας την αντίδραση του Πενς.

Στόχος του Πενς ήταν να λειτουργήσει ως «διαφημιστής» ενός «κατάλληλου, ικανού και προσγειωμένου Τραμπ» -σε σημείο που, όπως ενδεικτικά αναφέρουν οι New York Times, μιλούσε «για τον κατά φαντασίαν συνυποψήφιό του» ή, κατά το βρετανικό BBC, «για έναν Τραμπ που δεν υπάρχει».

Παράλληλα με το ότι έβλεπαν στις τηλεοράσεις ή τους υπολογιστές τους, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ωστόσο είχαν και τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να δίνει στο Twitter τη δική του «νότα» στο ντιμπέιτ.

Ο επίσημος λογαριασμός του Τραμπ γέμιζε είτε με δικές του αναφορές είτε με επαναναρτήσεις άλλων αναφορών υπέρ του Πενς και του ίδιου. Μερικά από αυτά ήταν ότι «εγώ και ο Μαικ Πενς θα νικήσουμε την ISIS», «ο Μάικ Πενς τα πάει φοβερά, δεν έχει ανταγωνισμό μέχρι στιγμής» ή μετέφερε μηνύματα άλλων χρηστών, κάνοντας για παράδειγμα retweet την αναφορά άλλου χρήστη πως «ο Κέιν μοιάζει με σατανικό απατεώνα από ταινία του Μπάτμαν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook