Νοθεία και εισαγωγές από Αφρική «βυθίζουν» την τιμή του Κρητικού ελαιολάδου

νοθεία-και-εισαγωγές-από-αφρική-βυθί-322693

Πτωτική τάση ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή που δίνουν τα ελαιουργεία στον παραγωγό για το έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο. Όπως χαρακτηριστικά βλέπετε στον πίνακα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) η τιμή ανά λίτρο έπεσε στις 13 Μαρτίου στα 3,20 ευρώ σε σχέση με το ήδη χαμηλό 3,40 του Φεβρουαρίου.

Με άρθρο του στην σελίδα του ΣΕΔΗΚ, ο γεωπόνος κ. Νίκος Μιχελάκης τονίζει: «η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι η Ιταλία καλύπτει τις ανάγκες της με αδασμολόγητες εισαγωγές από την Τυνησία η οποία, φέτος, έχει υψηλή παραγωγή (220 χιλ. τόνους) και η οποία από το 2015 έχει ευνοηθεί με καθεστώς αδασμολόγητων εισαγωγών στην ΕΕ για ποσότητα 91.700 τόνους ανά έτος».

Με τις κλιματικές συνθήκες να μην είναι καθόλου ευνοϊκές ούτε για την επόμενη χρονιά, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ανομβρία θα προκαλέσει σημαντικότατα προβλήματα στην νέα παραγωγή, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο μεγάλο.

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας οργιάζει η νοθεία του ελαιολάδου, με επίκεντρο φυσικά το κρητικό ελαιόλαδο, καθώς συνεχώς από τον ΕΦΕΤ, αποκαλύπτονται νέα κρούσματα, με τελευταίο αυτό που δημοσιοποίησε στις αρχές Μαρτίου και αφορούσε νοθευμένο ελαιόλαδο που έφερε τις ενδείξεις «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» και «Produced and packed by Spiliopoulos George Chania Creta – ‎2012015/ AB – EL 40663 – Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 31-12-2019, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν σπορέλαιο τεχνητά χρωματισμένο, άγνωστης προέλευσης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook