Νηστίσιμο καρυδωτό

νηστίσιμο-καρυδωτό-655669

Ένα εξαιρετικά νόστιμο νηστίσιμο γλυκό, τόσο πλούσιο που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι δεν έχει καθόλου λάδι, ενώ αντί για ζάχαρη θα το φτιάξετε με σιρόπι αγαύης.

Μερίδες:για 1 μακρόστενη φόρμα κέικ Χρόνος προετοιμασίας:30′ Χρόνος μαγειρέματος:60′ Έτοιμο σε:1:30′

Υλικά

300ml σιρόπι αγαύης

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό

1 κουτ. γλυκού σόδα

5 κουτ. σούπας κονιάκ

3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού κανέλα

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

½ κουτ. γλυκού αλάτι

300γρ. ζάχαρη

400γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα

λίγη φρυγανιά τριμμένη

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ανακατεύετε το Σιρόπι Αγαύης μέσα στον χυμό πορτοκαλιού να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε και το νερό και ανακατεύετε.

Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κανελογαρίφαλο και το αλάτι.

Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα καρύδια. Προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα του αλευριού και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένας μέτριος αραιός χυλός.

Τρίβετε τη βάση και τα πλαϊνά μιας τερίνας (μακρόστενης φόρμας) με λίγα σπασμένα καρύδια να λαδωθεί με το λάδι που βγάζουν τα καρύδια. Πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Στρώνετε τον χυλό ομοιόμορφα στη φόρμα και ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στη μέση ένα μυτερό μαχαίρι. Θα είναι λίγο υγρό αλλά δεν πρέπει να μείνει η ζύμη πάνω στο μαχαίρι. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook