ΝΑΤΟ και Ρωσία συγκεντρώνουν τις αρμάδες τους νότια της Κρήτης

νατο-και-ρωσία-συγκεντρώνουν-τις-αρμά-450399

Στο διήμερο μεταξύ 4ης και 5ης Νοεμβρίου, τα πλοία του ΝΑΤΟ τα οποία περιπολούν στην Κεντρική Μεσόγειο και συγκεκριμένα ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη θα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για την τότε υπολογιζόμενη διέλευση ρωσικού στολίσκου προς τη Συρία. Οι συμμαχικές, αμερικανικές και μη, ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή είναι αρκετές. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές της εβδομάδας σε ελληνικά λιμάνια ήταν ελλιμενισμένα τρία πολεμικά: Στον Πειραιά η ναυαρχίδα του 6ου στόλου «USS Mount Whitney» (όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής του νέου πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρεϊ Πάιατ), στη Σούδα το ελικοπτεροφόρο «USS Wasp» με πλήρωμα 2.500 ατόμων και στο Ηράκλειο Κρήτης το ολλανδικό υποβρύχιο «HNLMS Walrus». Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιχειρούν και άλλα εξίσου μεγάλα πολεμικά, όπως το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» ή τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «USS Ross» και «USS Carney». Στον Πειραιά θα βρεθεί την Τρίτη και ένα ρωσικό πλοίο, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με τις επιχειρήσεις στη Συρία. Ο ελλιμενισμός του και μια σειρά από εκδηλώσεις που θα γίνουν στον Πειραιά εντάσσονται στο 4ο Ελληνορωσικό Φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου, άλλωστε, επισκέπτεται την Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ κ. Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρωσικός στολίσκος, που κατευθύνεται στη Συρία, αποτελείται από το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», τη ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου «Πιοτρ Βελίκι» (Μέγας Πέτρος) και τα αντιτορπιλικά «Κουλάκοβ» και «Σεβερομόρσκ», μαζί με τέσσερα μικρότερα, συνοδευτικά πλοία. Πηγές της «Κ» δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο ρωσικός στολίσκος να συνοδεύεται και από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Τα οκτώ πλοία που θα φτάσουν στη Συρία θα προστεθούν σε μια ήδη αρκετά ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη τουλάχιστον 11 σκαφών, η οποία έχει φθάσει στην Ανατολική Μεσόγειο από άλλη οδό, μέσω Μαύρης Θάλασσας, Προποντίδας και Αιγαίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία φρεγάτα, τρία αρματαγωγά, μία πυραυλάκατο (ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων), τρία βοηθητικά, δύο πλοία υποκλοπών και ένα ναρκαλιευτικό.

Ως προς την κίνηση του Βορείου Στόλου, ο συναγερμός στη βάση της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Νόρθγουντ της Αγγλίας σήμανε ήδη από τις 15 Οκτωβρίου. Ο στολίσκος πέρασε τα διεθνή ύδατα στη Βόρεια Θάλασσα και στις 20 Οκτωβρίου έφθασε στη Μάγχη, όπου και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, το οποίο ενεργοποίησε άμεσα τρία αντιτορπιλικά (κάποια από αυτά με τεχνολογία αιχμής) προκειμένου να συνοδεύσουν από απόσταση ασφαλείας τον στολίσκο του «Κουζνετσόφ». Αμέσως μετά την έξοδο του στολίσκου από τη Μάγχη και τη νότια πορεία του προς το Γιβραλτάρ, η Μαδρίτη άρχισε να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, ώστε να μην επιτρέψει τον ανεφοδιασμό του «Κουζνετσόφ» στον βορειοαφρικανικό ισπανικό θύλακα της Θεούτα. Πριν τα ρωσικά πλοία φθάσουν στο Γιβραλτάρ, την περασμένη Τετάρτη, η Ισπανία υποχώρησε στις πιέσεις από το ΝΑΤΟ (η Μαδρίτη αντιμετωπίζει κριτική για το γεγονός ότι στα προηγούμενα πέντε χρόνια επέτρεψε 57 φορές τη χρήση των ναυτικών εγκαταστάσεων στη Θεούτα από ρωσικά πολεμικά πλοία) και απαγόρευσε τον ανεφοδιασμό του «Κουζνετσόφ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο σκέλος του ταξιδιού του ρωσικού στολίσκου την ευθύνη παρακολούθησης για λογαριασμό του ΝΑΤΟ είχε η υπό ισπανική διοίκηση ναυτική ομάδα SNMG 1. Πλέον, αυτή η ευθύνη έχει μεταφερθεί στην υπό γερμανική διοίκηση SNMG 2, ο βασικός κορμός της οποίας περιπολεί στο Αιγαίο για το προσφυγικό. Ηδη την Τετάρτη, η καναδική φρεγάτα «Σάρλοταουν» είχε φθάσει έως τα στενά του Γιβραλτάρ, προκειμένου να παραλάβει τη «σκυτάλη» της παρακολούθησης. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι όσο το «Κουζνετσόφ» προσεγγίζει την Κεντρική Μεσόγειο, τόσο πλοία που είναι ενταγμένα στην SNMG-2 αλλά και στις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή θα επιφορτιστούν με το καθήκον παρακολούθησης του ρωσικού στολίσκου.

Πηγή : kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook