Νέο «ρεκόρ» θανάτων στο Αφγανιστάν από αμερικανικούς βομβαρδισμούς

νέο-ρεκόρ-θανάτων-στο-αφγανιστάν-απ-562044

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει χρησιμοποιήσει στο Αφγανιστάν τον ίδιο αριθμό πυρομαχικών τους πρώτους 6 μήνες του 2017, όπως είχε κάνει την ίδια χρονική στιγμή το 2012, αναφέρει η έκθεση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν. Παράλληλα η έκθεση τονίζει και την αύξηση των θανάτων αμάχων.

Σύμφωνα με την έκθεση οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει 1634 πυρομαχικά διασποράς κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αντίθετα το ίδιο χρονικό διάστημα το 2016 είχαν χρησιμοποιηθεί 545 πυρομαχικά και στα τέλη του Ιουνίου 2015, 298 πυρομαχικά.

Βάσει των στοιχείων του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ έχουν απελευθερώσει περισσότερα πυρομαχικά τους 6 πρώτους μήνες του 2017 έχει κάνει 2,049 εξορμήσεις ενάντια σε στόχους, με περίπου 600 να έχουν τουλάχιστον μια καταγεγραμμένη χρήση όπλων. Το 2012 τα νούμερα αυτά έφταναν τα 4,083 πυρομαχικά, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο το 2017 και το 2012 τα έτη με τη μεγαλύτερη χρήση πολεμοφοδίων και θανάτων αμάχων.

Τον Ιούνιο ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε έγκριση στο Πεντάγωνο να αναθεωρεί τον αριθμό των στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, με το Πεντάγωνο να θέλει να επεκτείνει την παρουσία του στη χώρα με 4.000 στρατιώτες. Η αύξηση αυτή, όταν γίνει, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση στρατευμάτων των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, η έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει την αύξηση των θανάτων από βομβαρδισμούς στο πρώτο μισό του 2017 στη χώρα.

Μέχρι στιγμής 232 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σε μια αύξηση της τάξης του 43% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2016.

«Πολλοί Αφγανοί πολίτες υποφέρουν από το ψυχολογικό τραύμα της απώλειας της οικογένειάς τους, των φίλων τους, ζουν υπό τον φόβο ότι ρισκάρουν κάθε μέρα τις ζωές τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid Ra’ad Al Hussein.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook