Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος | Ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου

νέος-υπουργός-οικονομικών-ο-ευκλείδη-265844

Νέος υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη (δείτε εδώ)

O κ. Τσακαλώτος ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον νέο υπουργό Οικονομικών καλή δύναμη στο έργο του.

 

 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος το τελευταίο διάστημα τυπικώς ήταν υπεύθυνος της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, πέφτει αμέσως στα… βαθιά. Κι αυτό διότι αύριο ο κ. Τσακαλώτος καλείται να εκπροσωπήσει την χώρα στο Eurogroup επιχειρώντας να μεταβάλλει το σχεδόν εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων σε βάρος της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.

Πάντως, την τοποθέτηση Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ είχε προαναγγείλει ήδη από το πρωί της Δευτέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάλης είχε πει ότι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών «θα είναι γνωστός σας», ενώ μερικές ώρες αργότερα, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, είχε τον εξής διάλογο με τους δημοσιογράφους:

Βαρουφάκης: «Σας χαιρετώ. Θα σας δω αύριο με τον Ευκλείδη»

Δημοσιογράφοι: «Θα είναι ο Ευκλείδης»;

Βαρουφάκης: «Ελπίζω να είναι ο Ευκλείδης»

tsakalotosΗ ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:

«Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, σήμερα και ώρα 20.00, θα ορκισθεί με πολιτικό όρκο, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ως Υπουργός Οικονομικών».

Σύντομο βιογραφικό

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Κεντ (Βρετανία) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και από το καλοκαίρι του 2010 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Ιούλιο του 2013, μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε διατελέσει μέλος και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Επίσης, είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δραστηριότητα και είχε διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Μαζί με το Χρήστο Λάσκο έχει συγγράψει το βιβλίο «Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός» (εκδόσεις ΚΨΜ).

Το Μάιο του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, καθώς και στην εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου του 2012, και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επανεξελέγη στην ίδια περιφέρεια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2015 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τομέα ευθύνης των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook